Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-04-2024)
EUR 4.9762 RON
USD 4.6699 RON
GBP 5.7698 RON
CHF 5.1198 RON
XDR 6.1406 RON
XAU 344.57 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Oaza pietonilor la kilometrul zero
Stire publicata in

Piața Universității din București va fi reamenajată, la anul, după proiectul unor arhitecți italieni. Ordinul Arhitecților din România a anunțat, ieri, câștigătorii concursului de proiecte pentru reamenajarea Pieței Universității.

Astfel, după ce au lucrat timp de un an la o schiță ce avea ca temă reamenajarea Pieței Universității, o echipă de patru arhitecți, trei italieni și o româncă, își va pune amprenta pe "kilometrul zero" al Bucureștiului.

Câștigătorii sunt din Italia și sunt coordonați de Ambra Fabi. Din echipă face parte și românca Simona Dirvaru, "novice" în domeniu. Lipsa experienței celor patru nu a fost un dezavantaj, după cum susțin membrii comisiei de evluare.

O idee cu valoare

Simplitatea machetei realizate de aceștia i-a impresionat cei șapte membri ai juriului din care a făcut parte și arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu. Acesta susține că motivele pentru care a fost ales proiectul echipei îl reprezintă faptul că nu este sofisticat și nici nu va schimba cu mult autenticitatea zonei.

"Această echipă chiar nu s-a așteptat să câștige. Dar proiectul este foarte elegant, idei simple care sunt ușor de realizat, de aceea a fost pe placul tuturor. Astfel, va fi modificat mobilierul urban, dar într-un mod decent, iar accentul va cădea pe statui, care vor fi puse mai mult în evidență", a explicat Pătrașcu. Acesta a mai precizat că și zona spațiilor verzi va fi modificată, fiind reamplasate pe zona de margine.

Mai exact, în zona Universității va fi proiectată o insulă exclusiv pietonală, care va fi înconjurată de spații verzi, delimitată de corpuri de iluminat. Reprezentanții juriului susțin că, astfel, se dă o importanță maximă monumentelor, subliniind memoria acestui loc.

Prima schimbare vizibilă pe care bucureștenii o vor observa se va întâmpla, speră specialiștii, la primăvară. Pentru această reconfigurare, Primăria Capitalei va scoate de la buget aproape 500.000 de euro.

Proiectul nu a impresionat

Cei care doresc să vizioneze imagini cu proiectul câștigător o pot face mergând la Sala Dalles, acolo unde vor fi expuse până la 14 noiembrie proiecțiile viitoarei piețe. Bucureștenii care au fost în prima zi de expoziție a tutuor celor 52 de proiecte participante la concurs nu au fost impresionați de câștigător. "Mă uit de câteva minute la planșă și încerc să-mi dau seama exact ce se va întâmplă. Observ că statuile vor fi amplasate cumva pe mijlocul străzii și mulți copaci pe margine", a susținut un vizitator.

Concursul pentru Piața Universității a fost organizat după ce, la sfârșitul anului trecut, filiala București a Ordinului Arhitecților a cerut Primăriei Capitalei să lanseze un concurs de soluții pentru amenajarea celui mai important spațiu public din Capitală. Specialiștii au criticat atunci faptul că, pentru Primăria Capitalei, "este mai important garajul mașinilor decât pietonii", făcând referire la parcarea subterană care urmează să fie construită în zonă.

500.000 de euro va plăti Primăria Capitalei pentru reamenajarea Pieței Universității.

Un loc plin de semnificații

Piața Universității este poate cel mai simbolic loc din București. Este "kilometrul zero" al rețelei de șosele a României și una dintre cele mai importante intersecții ale Capitalei. Aici se află clădirea Universității București, a Teatrului Național "I. L. Caragiale" și Hotelul Intercontinental, obiective regăsite în toate ilustratele din Capitală. Tot aici a fost punctul fierbinte al evenimentelor din decembrie '89, al campaniilor electorale care au urmat Revoluției, iar la 1 decembrie 2007, tot aici a fost anunțată, de către președintele Traian Băsescu, intrarea României în Uniunea Europeană.

Unde "golanii" au întâlnit minerii

Cele mai importante victorii din sport se sărbătoresc în Piața Universității, tot aici răsună constant crezuri politice. Aici s-a consumat una dintre cele mai lungi manifestații de stradă, mitingul "golanilor", în 1990, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie. Evenimentele de atunci au plasat Piața Universității în prim-planul atenției mondiale.

Publicat la 08-11-2011 22:15, Sursa www.adevarul.ro