Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Episodul 8: America o aștepta! (VIDEO)
Stire publicata in

"Adevărul"œ vă prezintă timp de zece zile povestea Nadiei Comăneci, sportiva care a schimbat istoria gimnasticii mondiale. În episodul de astăzi aflați cum a ajuns Nadia în SUA și ce s-a întâmplat în viața ei după ce a scăpat de regimul ceaușist. Chiar dacă trăia într-o țară liberă, fosta mare campioană avea probleme, pentru că cineva se folosea de imaginea ei.

La 1 decembrie 1989, Nadia Comăneci a ajuns la New York, după ce ieșise ilegal din țară, printr-o operațiune supravegheată de serviciile secrete de peste Ocean. În toamna anului 1989, în țară domnea o stare de tensiune. Polonia și celelalte țări socialiste simțeau deja vântul schimbării, dar în România, Ceaușescu își pregătea realegerea la cel de-al 14-lea Congres. În aceste condiții, tot mai mulți oameni alegeau varianta de a evada peste hotare. La această variantă a apelat și Nadia Comăneci, iar fuga ei din țară a fost socotită de presa internațională unul dintre cele mai cunoscute evenimente din analele "Războiului Rece".

Nadia a fugit în Ungaria, iar de acolo în Austria. S-a întâmplat la sfârșitul lui noiembrie 1989. Vestea s-a răspândit rapid în țară, fiind difuzată de posturile occidentale care aveau program în limba română, Vocea Americii și Europa Liberă. Detaliile fugii sale aveau să se afle mai târziu, la puțin timp după ce regimul comunist fusese înlăturat de la putere. Constantin Panait e numele celui care a ajutat-o pe Nadia să evadeze din România. Fosta gimnastă îl cunoscuse, cu un an înainte, la o petrecere la Mamaia, la care fusese invitat și Ion Dolănescu.

Atunci s-a înfiripat ideea fugii peste graniță. Detaliile fugii au fost puse la punct meticulos. La sfârșitul lunii noiembrie, Nadia a ajuns la Timișoara, unde o aștepta Panait și a decis să treacă în Ungaria alături de alți șase români. "M-am hotărât la zece noaptea, pe 25 noiembrie. Am luat-o de la Sânnicolau Mare, pe câmp, unul după altul, îmbrăcați în negru cum ne învățase omu'. Fără nimic la mine, doar cu buletinul de identitate și cu certificatul, niciun leu măcar. Noi pe câmp, Panait cu mașina, având pașaport în regulă și urmând să ne aștepte în partea cealaltă, la unguri", avea să-i mărturisească Nadia ziaristului Geo Raețchi, care a redat povestea în cartea "Revenirea între stele".

Evadarea a fost plănuită de serviciile secrete

Drumul a durat circa șase ore. Cum fugarii nu aveau apă la ei, de sete au mâncat zăpadă amestecată cu nisip. Fiind noapte, nu aveau niciun reper. Pur și simplu încercau să țină drumul cât mai drept. Și se opreau la fiecare zgomot. Epuizată, înfricoșată, Nadia a ajuns dimineața într-un sat maghiar. Acolo fugarii au fost opriți și duși la o secție de miliție, unde au fost interogați. Oamenii legii maghiari au recunoscut-o și au transportat-o la un hotel în Szeged. De acolo Nadia a plecat spre granița cu Austria, pe care a trecut-0 tot ilegal, iar mai apoi a ajuns în America, la New York, cu ajutorul Ambasadei SUA.

Deși nimeni n-a spus-o răspicat niciodată, peste ani a ieșit la iveală și varianta conform căreia fuga Nadiei a fost o "lucrare" a serviciilor secrete americane, care au vrut astfel să-i dea o lovitură puternică lui Ceaușescu. Cu siguranță, deloc întâmplător, în noaptea în care Nadia a trecut granița, ofițerul de contrainformații de la Vama Cenad a dat ordin ca zona prin care a trecut "lotul Nadia" să fie lăsată liberă, astfel încât convoiul să nu se intersecteze cu grănicerii. Fuga Nadiei l-a înnebunit pe Nicu Ceaușescu, acesta deplasându-se personal la Cenad unde a șters pe jos cu toți angajații.

La 1 decembrie 1989 a ajuns la New York

Nadia Comăneci a ajuns în SUA la 1 decembrie 1989, cu o cursă a companiei Pan American, purtând un costum de blugi și neavând niciun bagaj la ea. Vestea că "Zeița de la Montreal" a fugit în SUA s-a răspândit rapid în întreaga lume, jurnalele televiziunilor de pe mapamond deschizând buletinele de știri cu ea.

"Am vrut să fiu liberă", a declarat ea la sosirea în State. Imediat, ziariștii americani au sărit pe ea, încercând să stoarcă tot ce era posibil. Așa au început să apară interviuri, iar unul dintre ele a fost publicat în săptămânalul "Friday", care apărea la Tokyo într-un tiraj de un milion de exemplare.

În ianuarie 1990, la puțin timp după ce Nicolae Ceaușescu fusese înlăturat de la putere și executat, Sorin Satmari a publicat în revista "Sportul ilustrat" un material cu Masaki Tachikawa, cel care discutase cu multipla campioană olimpică, mondială și europeană în America. Acesta se întâlnise cu ea chiar a doua zi de Crăciun și aflase că intenționa să se stabilească la Los Angeles. "Am îndurat prea mult frig în România pentru a mai dori să trăiesc într-o regiune cu climă rece", i-a mărturisit atunci Nadia. Totul părea a fi în regulă pentru ea. De la interlocutorul său nipon, Satmari a aflat că ea conducea un Chevrolet Corbet ultimul tip, că vorbea despre un apartament luxos în "Orașul îngerilor" și că ar fi semnat un contract pentru un film documentar cu David Frost, cunoscutul scriitor, ziarist și jurnalist de televiziune.

Masaki Tachikawa a dezvăluit, totodată, că în discuția purtată Nadia aducea vorba, de fiecare dată, de țara ei: "Mi-am dat seama că își iubește fierbinte țara: tot timpul a spus că va dori să poată fi de folos în promovarea diferitelor produse românești pe piața americană sau japoneză, că dacă va fi vreodată să facă reclamă unor produse sau să perfecteze turnee americane pentru echipe sportive, acestea nu vor fi decât cele din România".

Salvatorul a fugit cu 150.000 de dolari

La nici opt luni după acel moment, toată lumea avea să afle că Nadia nu fusese deloc fericită în puținul timp petrecut în America. Și că de fapt ea era prizoniera celebrității sale. "Panait a insistat să-l prezint tuturor ca pe o cunoștință mai veche de care sunt și puțin îndrăgostită! Eram atât de derutată atunci, încât m-am conformat și lumea ne-a crezut. Toată lumea mă considera amanta lui. Vă spun sincer că nu era genul meu! Știam că e căsătorit și că are patru copii, dar n-aveam cale de întors. Mă amenința în permanență că mă trimite înapoi de unde am venit. Și am admis acest compromis. Nu-mi cunoșteam drepturile. Eram pur și simplu sechestrată. O marfă de vânzare în mâna lui Panait!", a spus Nadia în vara anului 1990.

Campioana a reușit, totuși, să scape, iar rolul principal în noua evadare a Nadiei l-a jucat însă Alexandru Ștefu, un fost jucător de rugby din Cluj care trăia de ceva timp la Montreal. Acesta a mers la Los Angeles, s-a întâlnit cu Panait și i-a propus să o aducă pe Nadia în orașul canadian. "Montreal e o mină de aur. Se pot face contracte pe bani frumoși. E orașul unde Nadia a devenit prima gimnastă notată cu 10 la Jocurile Olimpice", i-a spus ardeleanul. Și l-a convins, astfel că la sfârșitul lui februarie 1990 cei doi au ajuns la Montreal.

Acolo, Panait și-a dat seama rapid că ceva nu era în regulă. Și i-a cerut Nadiei să se întoarcă la Los Angeles. Fiind refuzat, a dispărut. Nu cu mâna goală. "A șters-o cu contul nostru, așa îi spunea el, vreo 150.000 de dolari. Și s-a întors la iubita lui soție, în Florida. Am fost sfătuită să-l dau în judecată, dar nicio sumă de bani nu era mai importantă decât faptul că îmi recâștigasem libertatea", avea să declare Nadia la puțin timp după aceea.

Evenimentul a fost reflectat pe larg în ziarele locale

"Panait mi-a spus de la început să vorbesc ce îmi zice el. Că dacă nu, mă ia de mână, mă duce la poliție și mă trimite înapoi de unde am venit. Cu cătușe la mână. Legată. Nu-mi cunoșteam drepturile. Îmi era frică să și ies pe stradă."

Nadia Comăneci

"Soția lui Panait a făcut joc dublu. El depunea banii pe care îi câștiga pe seama numelui meu în contul ei. Iar soția lui dădea interviuri pe seama moralității mele. Cum că îi stric eu casa. Și asta pe bani frumoși. Cinci mii de dolari interviul."

Nadia Comăneci

S-a reabilitat la Papa Ioan Paul al II-lea

În acea perioadă, popularitatea fostei gimnaste era în scădere. Ce se întâmplase? "Am fost întrebată dacă știam că Panait este căsătorit și are patru copii. Am zis «So what?» (n.r. - și ce dacă), cum mă învățase. Aceasta în ideea că nu mă interesează ca bărbat, că nu am o legătură cu el. E eliberatorul meu. Se ocupă de problemele mele, dar nu este și o relație pe alt plan", a explicat Nadia. Atunci, însă, ziariștii au crezut că între Nadia și Panait există și o relație amoroasă. Iar publicul american, puritan, având familia în centrul vieții lor, au taxat acel răspuns al ei. "Cât m-au costat vorbele acelea!", avea să recunoască ea.

La Montreal, Nadia și Alexandru Ștefu au convenit să nu dea publicității adevărul despre relația cu Panait. Și cu un împrumut făcut la bancă, au plecat la Roma. Nu în excursie, ci în audiență la Papa Ioan Paul al II-lea. "Sfântul Părinte m-a primit. Am avut o convorbire tare emoționantă pentru mine. I-am cerut binecuvântarea pentru lupta poporului român, în memoria eroilor căzuți la Revoluție", a povestit fosta gimnastă, care și-a reabilitat imaginea cu ajutorul Papei. În Italia, Nadia a dat un interviu la RAI. "La Roma s-a produs cotitura în viața Nadiei. Pornind, dacă vrei, de la relația noastră, de prietenie și pe contract în toată regula", a spus Ștefu.

Ulterior, Nadia s-a implicat în tot felul de acțiuni caritabile. A primit din nou invitații de peste tot. A vizitat Japonia, unde o casă de modă i-a propus să prezinte o rochie de mireasă cu o trenă lungă de zece metri! Apoi a ajuns în Coreea de Sud, la Seul, unde comuniștii nu o lăsaseră să plece, în 1988, în timpul Jocurilor Olimpice. Viața ei s-a schimbat radical, iar în scurt timp avea să-l reîntâlnească pe Bart Conner, cel care îi este și acum soț.

Panait: "Nadia se ascundea în spatele gloriei!"

În urmă cu doi ani, în cotidianul "Libertatea", Constantin Panait a prezentat o versiune a celor întâmplate în noiembrie 1989 și după aceea. "Nadia mi-a zis odată că s-a decis să fugă din România după ce într-o zi au prins-o controlorii în autobuz, iar ea n-avea bilet. Băieții au recunoscut-o și au iertat-o de amendă, însă ea n-a uitat umilința", a spus acesta, negând că a sechestrat-o pe sportivă: "Ă‚sta era felul ei. Să se ascundă cu orice preț în spatele gloriei dobândite. Ea credea că poate spune orice. Că lumea pe ea o va crede. Eu n-aveam nevoie de banii ei. Câștigam din construcții și 10.000 de dolari pe lună. Nadia și cu mine strânsesem 100.000 de dolari pe care i-am cheltuit pe o mașină de 20.000 de dolari, apoi pe un Mercedes de 55.000. În rest, au fost cheltuieli". Despărțită de Constantin Panait, Maria Opriș a declarat în aceeași publicație: "Nadia mi-a furat soțul. N-am cum s-o iert. Eu n-am furat nimic de la ea. Ea a furat mult de la mine".

Publicat la 09-11-2011 23:15, Sursa www.adevarul.ro