Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Înscrierea la competiția celor mai verzi orașe din România se face până pe 20 decembrie
Stire publicata in
Termenul de înscriere a ora șelor la concursul Capitala Verde a României a fost prelungit până pe data de 20 decembrie. Termenul inițial, 1 decembrie, a fost extins de organizatori datorită solicitărilor survenite din partea autorităților locale cât și complexității dosarelor de participare, potrivit Ministerului Mediului și Pădurilor.

"Capitala Verde a României este un bun prilej pentru primării să arate ce eforturi au făcut pentru a îmbunătăți calitatea mediului înconjurător și implicit calitatea vieții din orașele pe care le gestionează. Susținem această competiție deoarece credem cu tărie că atitudinile eco sănătoase încep cu exemple din partea autorităților locale și avem multe astfel de proiecte implementate de primării. Vreau să adresez invitația de înscriere în această competiție tuturor orașelor, pentru a demonstra în primul rând respectul față de oraș și locuitorii acestuia" a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului și Pădurilor.

 Astfel, până la această dată, orașele din România care au implementat programe ample de educație ecologică și protecție a mediului sunt așteptate să-și depună dosarele de înscriere într-una din cele trei categorii ale competiției: categoria I (adresată orașelor cu peste 50.000 locuitori), categoria II (50.001 si 199.999 locuitori) și categoria III (orașe cu peste 200.000 locuitori).

Orașul câstigător va fi promovat la nivel național, pe parcursul anului 2012, drept "Capitala Verde a României" și va avea prioritate pentru dezvoltarea tuturor acțiunilor ulterioare desfășurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului și Pădurilor. Până în prezent, în competiția orașelor verzi din România s-au înscris următoarele orașe Timișoara, Tulcea, Bucuresti - Sector 2, Brăila, Oradea, Alexandria, Sinaia, Cluj-Napoca si Botosani. Initiata în 2010 de catre Tuborg România, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor, competiția Capitala Verde a României a fost câștigată anul trecut de orașul Brașov.

Spre deosebire de anul trecut, când la concurs se puteau înscrie doar municipiile reședință de județ, acum se pot înscrie primăriilor tuturor orașelor din România.

Dosarul de participare complet este compus din formularul ce conține secțiunea de răspunsuri la întrebări privind contribuția la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transportul local, zonele urbane verzi, managementul deșeurilor, consumul de apă, precum și strategia locală de mediu existentă, alături de povestea orașului și un plan de comunicare în care să fie dezvoltate și detaliate strategia de comunicare și acțiunile pe care Primăria le poate dezvolta în anul 2012 în vederea susținerii și sărbătoririi noii titulaturi a orasului respectiv, aceea de "Capitala Verde a României".

Juriul care va evalua dosarele orașelor înscrise va fi format din reprezentanți ai Ministerului Mediului și Pădurilor, ai companiei URBB - Tuborg România și ai agenției Prospero care este responsabila de implementarea acestei campanii. Fiecare reprezentant va acorda câte o notă pentru formularul de participare, cu o pondere de 50% din nota finală, una pentru povestea orasului, cu o pondere de 20% și una pentru planul de comunicare, cu o pondere de 30%.

Gala decernării premiilor va avea loc în București, în luna Februarie 2012, urmând ca pentru fiecare categorie de înscriere să fie desemnat un oraș caștigator. Dintre acestea trei, "Capitala Verde a Romaniei" va fi desemnat orasul cu cel mai mare punctaj obținut în urma evaluării făcute de juriu.
Publicat la 10-11-2011 11:46, Sursa www.jurnalul.ro