Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Mașina "de fițe" a Poliției, Lotus Evora S, nu are cauciucuri de iarnă și stă pe tușă
Stire publicata in
Cu cauciucuri de iarnă sau fără? Aceasta este întrebarea valabilă nu doar pentru șoferi, ci și pentru oamenii legii. Și, cum subiectul cauciucurilor de iarnă este unul "la modă", gurile rele spun că nici oamenii legii nu prea ar fi reușit să-și echipeze până în prezent toate mașinile din dotare. Remunerație mică, după buget! Însă, mare grijă, că, vorba aia, nici iarna nu-i ca vara!

Iată, cum stau -cel puțin statistic -mașinile poliției cu dotările de iarnă. Am aflat că autospecialele de Poliție Rutieră sunt echipate 100%, în timp ce mașinile din cadrul structurilor de Ordine Publică,doar 85% sunt pregătite pentru sezonul rece. "Autospecialele aflate în dotarea formațiunilor de Poliție Rutieră au fost echipate corespunzător, cu anvelolope de iarnă, în proporție de 100%, cele din cadrul structurilor de Ordine Publică au fost echipate în proporție de 85%. Pentru mașinile rămase neechipate au fost demarate procedurile pentru echiparea corespunzătoare a acestora" potrivit datelor oferite de IGPR în ceea ce privește problematica anvelopelor.

Doar la parada de 1 Decembrie
Potrivit unor surse din cadrul poliției, cea mai tare achiziție din dotarea Poliției Rutiere, automobilul Lotus Evora S, un model de peste 70.000 de euro- nu a fost și nici nu va fi echipată pentru perioada rece. Așa că, "vitezomana" poliției, mașina care poate atinge 100 kilometri pe oră în 4,8 secunde, va mai ieși o "tură" la parada de 1 Decembrie, după care va intra pentru o vreme "în șomaj de iarnă". Viteza maximă pe care o poate înregistra "bijuteria" de la Rutieră este de 208 km/h. Mașina este folosită pentru supravegherea arterelor aglomerate, cu risc sporit și pentru misiuni de patrulare și intervenție rapidă. Așa că, iarna, spun oamenii legii, nu prea ar mai avea atât de mult de alergat după șoferii vitezomani... În plus, mașina este joasă și nu ar putea înainta prin nămeți chiar dacă ar avea cauciucuri de iarnă.

Amenzi doar pentru zăpadă,gheață și polei...
Dincolo de discuțiile aprinse purtate pe tema cauciucurilor de iarnă-vara-<>, un lucru e sigur! Anvelopele devin obligatorii în condiții meteo specifice: drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Acestea trebuie să fie omologate și să poarte marcajul M+S (sau M.S, sau M&S). Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălțimea profilului lor este mai mică de 4 mm. Anvelopele denumite comercial "all seasons" sau 4S, ca și cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă M+S, M.S., M&S. Dacă iarna vă prinde totuși neechipați, vă pot paște amenzi de la 600 de lei până la 8000 de lei!
Publicat la 14-11-2011 18:17, Sursa www.jurnalul.ro