Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-04-2024)
EUR 4.9762 RON
USD 4.6699 RON
GBP 5.7698 RON
CHF 5.1198 RON
XDR 6.1406 RON
XAU 344.57 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Ponta grăbește execuția lui Geoană. Conducerea PSD a decis devansarea datei CEx-ului care decide soarta șefului Senatului
Stire publicata in
Foto: Dragos Savu / Intact ImagesScandalul "lepădarea PSD de Mircea Geoană" a marcat ieri ziua a opta. După decizia fără audierea "vinova­tului" luată duminică de Comisia de arbitraj și integritate a PSD, ieri Mircea Geoană a contestat din nou hotărârea și a cerut reluarea dis­cuțiilor și ascultarea sa. Fără un răspuns la această solicitare a lui Geoană, PSD s-a întrunit în Biroul Permanent și, la capătul dezbat­erilor, membrii conducerii au decis în unanimitate validarea hotărârii Comisiei de arbitraj. Și pentru a închide mai repede scandalul excluderii lui Geoană, conducerea PSD a decis devansarea datei de convocare a Comitetului Executiv Național cu o săptămână. Inițial, în cursul di­mi­neții, după ședința USL, Victor Pon­ta, răspunzând unei întrebări, preciza că data CEx.-ului este 30 noiembrie, reuniunea urmând să aibă loc la Cluj-Napoca, astfel ca liderii Uniunii să poată participa a doua zi la mani­festările de 1 Decembrie de la Alba Iu­lia. Cu doar două ore mai târziu, după ședința conducerii PSD, același Victor Ponta a anunțat că s-a decis ca șe­dința Comitetului Executiv să aibă loc pe data de 22 noiembrie, adică săp­tămâna viitoare. Până atunci, Pon­ta a anunțat intrarea în silenzio stampa pe subiectul Geoană, ce­rându-i același lucru și președintelui Senatului. "Până la Comitetul Execu­tiv, care va fi convocat săptămâna vii­toare, în ziua de 22, eu cel puțin mă voi abține de la alte comentarii și de la a răspunde la orice fel de pro­vo­care. Cred că și ceilalți colegi ai mei vor face la fel, și în acest fel este po­sibil ca agenda publică să revină acolo unde este cu adevărat important pentru oameni "“ la ce se întâmplă cu bugetul de stat, la ce se întâmplă cu pensiile și salariile, la ce se în­tâm­plă cu uriașul scandal de corupție de la Cluj și la ceea ce privește viața de zi cu zi a românilor", a spus Ponta.

O schimbare de atitudine în pri­vința lui Geoană  a avut ieri președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, care săptămâna trecută cerea oprirea procedurii de schimbare a lui Geoană de la Senat. Ieri, Iliescu a sugerat că în cazul lui Geoană nu se mai poate face nimic, el afirmând că acesta "și-a tăiat singur craca de sub picioare".

Pe de altă parte, deși a cerut silenzio stampa, conducerea PSD l-a mandatat pe liderul de grup al senatorilor, Ilie Sârbu, să pună în discuția Bi­roului Permanent al Senatului ce­re­rea de înlocuire a lui Mircea Geoa­nă de la președinția acestui for. În șe­dința conducerii Senatului însă, pu­terea, care este majoritară, nu a ac­ceptat supunerea la vot a cererii de înlocuire a lui Geoană cu Titus Cor­lățean, considerând că "înlo­cui­rea" nu este o instituție care se re­gă­sește în regulamentul acestei camere. "Ca urmare, a rămas ca, în perioada ur­mătoare, fiecare grup politic să se poziționeze față de încadrarea într-o prevedere regulamentară a unei astfel de solicitări sau încercări de schimbare a președintelui Mircea Geoană. Mai departe, încadrarea pe pre­vederile regulamentare este o ches­tiune absolut necesară, pentru că este un lucru care stă la baza ori­cărei decizii a Senatului", a anunțat vicepreședintele PSD al Senatului, Petru Filip. În ședința de plen a Sena­tului, PSD nu a mai ridicat problema schimbării lui Geoană.

După ședința Senatului, Geoană a comentat iar situația sa, de­cla­rân­du-se dezamăgit de "această urâtă poveste din PSD", și a reiterat că nu va părăsi partidul, iar cariera sa politică va continua, chiar dacă nu știe "unde". El l-a acuzat indirect pe Vic­tor Ponta că "a urmărit" de mult acest scenariu al excluderii sale și a afirmat că modul în care a fost gestionată situația sa marchează sfârșitul democrației în PSD. "Se închide cu un zgomot surd capitolul în care în PSD democrația era regula și nu excepția. Pare să se întoarcă negura perioadei bolșevice, și acest lucru mă doare mai mult decât ce s-a înâtmplat în această săptămână. (..) Această fă­rădelege în acest moment reprezintă unul dintre cele mai triste momente ale acestui frumos și mare partid, va fi consemnat ca un moment ru­și­nos.(..) Am să aștept decizia CEx. fără mari speranțe, pentru că modul în care au fost reduși la tăcere oameni pe care îi credeam viguroși ne arată că acest stil de management al partidului este pe cale să producă efecte, va aduce disciplină și tăcere în partid. (..) M-a durut mai mult tăcerea prietenilor mei, pentru că unul după unul vor fi executați la fel. (..) Același lucru va fi plătit și de colegii liberali, care, în loc să-l sfătuiască pe Ponta, în mod evident nepregătit, au mers pe aceeași cale. Este păcat și de prietenii mei li­berali, alături de care am mers într-o campanie grea", a comentat Geoană.
Publicat la 14-11-2011 23:16, Sursa www.jurnalul.ro