Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Expoziție cu tablouri furate
Stire publicata in
Expoziție cu tablouri furate

Cele nouă tablouri de patrimoniu furate pe 17 mai din vila unei colecționare din Piatra Neamț și recuperate în urmă cu două săptămâni vor fi expuse în cadrul unei expoziții cu prilejul Zilei Naționale a României.

Inițiativa a aparținut prefectului Mihai Archip și a fost agreată de proprietara tablourilor.

''M-am gândit că este și un mod prin care doamna Stoiciu poate mulțumi polițiștilor și tuturor celor care au lucrat la acest caz. Mă bucur că propunerea a fost acceptată, astfel că, pe 1 decembrie, vom organiza, la Muzeul Județean de Istorie, o expoziție cu aceste tablouri'', a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, prefectul Mihai Archip.

Tablourile furate, evaluate la peste 300.000 de euro

Evaluate la peste 300.000 euro, cele 9 tablouri semnate de Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ștefan Luchian, Ștefan Popescu și Octav Băncilă au fost furate de o persoană din Constanța.

Acesta a aflat, în timpul executării unei condamnări, de la un coleg de celulă, despre tablourile din vila familiei Stoiciu din Piatra Neamț. După ce a ieșit din penitenciar, Marian Stavarache a venit la Piatra Neamț și a monitorizat mai multe zile locuința.

Furt în luna mai

Pe 17 mai 2011, acesta a intrat în casă, a legat-o de mâini și de picioare de un scaun și a lovit-o repetat, amenințând-o cu moartea dacă nu spune unde sunt obiectele de artă. După ce a scotocit mai multe ore prin locuință a fugit cu 9 tablouri și alte obiecte de artă. În urma anchetei s-a ajuns la Marian Stavarache, iar ofițerii sub acoperire s-au dat drept cumpărători și astfel au reușit să îl prindă.

Recuperarea tablourilor a fost cu peripeții în condițiile în care suspectul le-a ascuns la o stână, iar ciobanii de acolo le-au furat la rândul lor.

Publicat la 16-11-2011 15:16, Sursa www.evz.ro