Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Criminalul roman in serie Noe Rostas, spaima homosexualilor din Irlanda
Stire publicata in

Cu cel puțin cinci crime și peste 140 de jafuri la activ doar în România, bihoreanul Noe Rostaș a luat drumul Irlandei imediat după eliberarea sa din pușcărie, în urmă cu doi ani.

De atunci, a devenit spaima homosexualilor din Dublin, relatează cotidianul Independent, pe pagina sa electronică. Propunându-le partide de sex oral, Rostaș își atrage victimele pe străzi lăturalnice, le bate până la leșin și le jefuiește. Cei 12 irlandezi care au avut, până acum, parte de un asemenea tratament, se pot considera norocoși, prin comparație cu homosexualul arădean pe care Rostaș l-a sufocat, cu o pungă, pe când avea doar 16 ani. Asta se întâmpla în 1991 și era a patra crimă dintr-o serie de cinci, recunoscute de Noe Rostaș.

Conform anchetatorilor, asasinul crescut în colonia de romi de la marginea localității Tileagd, a comis prima crimă în vara lui 1988, la doar 13 ani. Victima a fost o bătrână orădeană, căreia Rostaș i-a zdrobit capul cu o scândură, fiindcă s-a opus atunci când a intrat peste ea, s-o jefuiască. Prim-procurorul Parchetului Bihor, Viorel Gavra a relatat, citat de ebihoreanul.ro, că bătrânei i-a urmat un ceasornicar pe care l-a căsăpit cu un ciocan, și un consătean ucis în bătaie cu o bâtă, pentru o pereche de pantaloni.

La numai o zi după asasinarea homosexualului arădean, Roastaș a mai comis o crimă. Ajunsese deja înapoi, la Oradea și își făcea veacul în Parcul 1 Decembrie. Pur și simplu, I s-a pus pata pe un bețiv care dormea pe o bancă în apropierea locului unde stăte cu niște cunoscuți, la o bere. L-a bătut cu pumnii și picioarele până l-a lăsat fără suflare.

În urma depoziției unor martori, câteva zile mai târziu Noe Rostaș a fost arestat. La audieri, a mărturisit cele cinci crime și 143 de jafuri (cărora le-a ținut numărătoarea exactă!). "Ne-a spus că a comis și câte patru-cinci tâlhării într-o singură zi. Venea cu trenul din Tileagd împreună cu verii lui și îi atacau pe navetiști ori pe bătrânii care veneau la Oradea pentru cumpărături. Apoi, în oraș, acosta prin gară, în jurul piețelor ori prin autogară persoane care nu se puteau apăra și le smulgea banii, bijuteriile, plase, poșete sau genți. Unui bărbat i-a tăiat degetul pentru că i-a plăcut inelul pe care îl purta și pe care nu i l-a putut scoate!", a povestit procurorul de caz, citat de publicația bihoreană.

În 1995, Noe Rostaș a devenit prima persoană condamnată la închisoare pentru fapte comise ca minor. Dar pedeapsa a fost de numai trei ani și jumătate, iar după eliberare, rostaș a dovedit că nu există șanse să se fi reabilitat. S-a mai ales cu două condamnări pentru jaf și tentativă de jaf cu violență. Ultima condamnare a fost la cinci ani de închisoare, din care Rostaș a executat doar patru.

Acum, în loc să îl condamne, Justiția irlandeză a decis să îl deporteze pe Rostaș în țara de origine. Se pare că procurorii au preferat această strategie, pentru că romii arestați pentru diverse infracțiuni se declară fără ocupație și sursă de venit permanentă și, ca atare, primesc consiliere juridică gratuită și sunt judecați în stare de libertate, pentru a-și putea întreține familiile. Ulterior, li se pierde urma, fiindcă se mută în alte zone din Marea Britanie sau Irlanda.

Doar în cazul în care Rostaș nu se va prezenta, de bună voie, pentru formalitățile de deportare, se va emite un mandat de arestare pe numele său.

Publicat la 21-11-2011 15:30, Sursa www.jurnalul.ro