Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Doi români schiază până la Polul Sud. Galescu și Dunca vor merge trei săptămâni pe jos, la -45 de grade
Stire publicata in
Doi români schiază până la Polul Sud. Galescu și Dunca vor merge trei săptămâni pe jos, la -45 de grade

Premieră națională: alpinistul Coco Galescu și omul de afaceri din Top 300 Romeo Dunca vor fi primii români care ajung, pe schiuri, la Polul Sud. De Revelion, steagul românesc va flutura în cel mai sudic punct al Pământului.

CĂ‚ȚĂ‚RĂ‚TOR
Coco Galescu a cucerit vârfuri de pe aproape toate continentele. Experiența sa în expediții extreme este unică în România
Sursa: Adrian Pîclișan
EXCENTRIC
Romeo Dunca este un om de afaceri extrem de pragmatic, milionar în euro, dar în același timp un mare amator de aventuri. A participat la Raliul Paris-Dakar, în motocicletă, și nu s-a făcut de râs
PUNCTUL DE ÎNTÂLNIRE

La un secol distanță de expediția în urma căreia norvegianul Roald Amundsen a cucerit Polul Sud al Pământului, cei doi bănățeni se încumetă să reia traseul. Alpinistul Coco Galescu și omul de afaceri Romeo Dunca și-au programat plecarea la sfârșitul acestei luni, astfel că de Anul Nou tricolorul românesc va flutura în cel mai înghețat loc de pe Pământ.

Cornel (Coco) Galescu este, la 47 de ani, unul dintre cei mai experimentați alpiniști și exploratori români. Coechipierul lui, omul de afaceri Romeo Dunca, are 42 de ani, e multimilionar în euro și prezent Top 300 Capital. În urmă cu șase ani i s-a deschis apetitul pentru expediții sportive dificile. A participat, în 2005, pe motocicletă, la raliul Paris"“Dakar, în 2006 a făcut parte din prima expediție românească ce a urcat pe vârful Manaslu din Himalaya, iar un an mai târziu, alături de Coco, a mers în prima expediție românească la Polul Nord, pe schiuri.

În 5 minute trebuie să monteze cortul, altfel mor

Expediția "Polul Sud 2011" a fost pregătită mai bine de un an. Bugetul ei este de 40.000 de euro pentru fiecare dintre sportivi. Dunca își plătește singur "distracția", în timp ce Galescu e sprijinit de primăria Caransebeș cu jumătate din bani, iar restul de la mai multe companii.
În această perioadă fiecare se antrenează intens. Dunca este în Austria, unde se aclimatizează cu temperaturile scăzute, în timp ce Galescu a ales antrenamentul mai "neaoș". Zilnic aleargă câte 20 de kilometri pe dealurile din jurul orașului său natal, Caransebeș, și tot zilnic face câteva dușuri reci. "Chiar dacă, teoretic, nu aș avea de ce să am probleme, având în vedere experiența, exersez montarea cortului. Noi vom ajunge la Polul Sud în ceea ce se numește "vara australiană", adică nu vor fi -55 de grade Celsius, ci va fi ceva mai cald, -45 de grade. Cât timp vom merge pe schiuri, ne vom încălzi de la mișcare, dar în momentul în care vom opri pentru popas, trebuie sincronizare perfectă  în numai câteva minute. Dacă în 5 minute nu instalezi cortul, intrii în hipotermie. Totul se face cu mănuși groase pe mâini: cortul, instalarea primus-ului (aragazul portabil, pe motorină, folosit de alpiniști - n.r.), topirea zăpezii pentru ceaiuri sau supe", a povestit alpinistul bănățean.

Merg exact pe urmele lui Amundsen

În luna februarie, Galescu a participat, alături de ceilalți membri ai Expediției Polul Sud 2011  - alți 10 temerari din Norvegia, Italia, Germania și SUA, între care Børge Ousland, considerat cel mai în vogă alpinist al momentului, primul om care a ajuns iarna la Polul Nord -, la stagiul de pregătire din Norvegia, unde au stabilit traseul de parcurs pe schiuri. "Practic reluăm traseul lui Amundsen doar că înlocuim un drum de-a lungul coastei cu traverstarea unui lanț muntos înalt de peste 3.000 de metri. Apoi vom merge circa 20 de zile pe schiuri, pe platoul polar", a explicat Coco Galescu.

Un drum de trei săptămâni și trei zile

Împreună cu Dunca va lua, pe 29 noiembrie, avionul spre Madrid. De acolo ziua următoare vor zbura la Santiago de Chile. Pe 1 decembrie vor zbura la Punta Arenas unde vor sta trei zile și de unde vor pleca în Antarctica. Galescu estimează că traversarea munților și atingerea calotei polare va dura aproximativ trei zile. Pentru această porțiune a expediției își face griji. "Practic vom urca Alpii cu o sanie de 70 de kilograme după noi. Dacă înaintașii noștri aveau cu ei câini, conserve și ajutoare, noi luăm singuri rolul câinilor și transportăm exclusiv hrană uscată. Va fi dificil dacă bate vântul, vom găsi crevase pe traseu care ne vor îngreuna drumul, dar după trei zile vom fi traversat cei 50 de kilometri și ceea ce urmează e traseul pe schiuri. În această parte, care va dura circa trei săptămâni, va fi ciudat pentru că ne vom găsi tot timpul în ziua polară, nu vom avea noapte deloc pe durata expediției", a mai povestit Coco Galescu.

Chiar dacă nu face antrenamentul împreună cu coechipierul Dunca, Galescu este foarte atașat de acesta și spune că este un adevărat om al extremelor din natură: "Romeo este un tip puternic, în tinerețe a făcut înotr de performanță, este călit, are răbdare și foarte multă voință, și mai presus de ele un dor de a înțelege natura".

TRADIȚIE ROMÂNO-NORVEGIANĂ‚

Reînvierea colaborării Amundsen-Racoviță

În 1896 exploratorul roman Emil Racoviță a pornit la Polul Sud tot într-o expediție din care făcea parte un norvegian. Este vorba de expediția Belgica (pornită din Belgia) și care a avut mai multe scopuri științifice, respectiv cercetarea biosferei în zona polară. Românul l-a cunoscut atunci pe Amundsen, participant și el la expediția care s-a limitat însă la marginea Antarcticii.

TEMERARUL COCO GALESCU

Expediții cât pentru nouă vieți, de-a lungul și de-a latul Pământului

Recordmanul național în materie de alpinism extrem, Coco Galescu este unul dintre cei mai experimentați alpiniști români și autor al mai multor premiere mondiale și românești:
* În 1990 a plecat în prima sa expediție în străinătate, în Caucaz, cucerind vârfurile Gumaci, GianTuGan, Ghermoghenov, Cheget, Shelda și Elbrus, toate de peste 5.000 de metri.
* Doi ani mai târziu, a câștigat Cupa României la alpinism, iar în 1993 a urcat, în premieră mondială, în Turcia, pe muntele Kackar.
* În 1996 a participat la o expediție pe Himalaya, ducând tricolorul la 8.168 m, pe vârful Dhaulagiri.
* Atingerea piscului Sita Chu-Chura (6.600 m) din Himalaya reprezintă o altă premieră românească.
* În Munții Taurus, din Turcia, bănățeanul a realizat o altă premieră mondială.
* În 1997, Alaska a reprezentat o nouă provocare pentru Coco, care, împreună cu Constantin Lăcătușu, a format prima echipă românească ajunsă pe vârful McKinley, înalt de 6.197 m. În același an, a escaladat Mont Blancul, iar în 1998 a plecat în Anzi (Aconcagua, 6.962 m), ceea ce reprezintă altă premieră românească pe ruta "Polish Glacier"œ.
* Participarea lui Galescu la expediția din Himalaya (Cho-Oyu, 8.201 m), prima acțiune românească de acest gen în Tibet, a fost urmată peste doi ani de premiera românească din Patagonia (Cerro Solo).
* În 2003, Galescu a fost unul dintre alpiniștii care au luat parte la prima expediție integral românească pe Everest, cărășeanul ajungând atunci la atitudinea de 8.000 de metri, în ciuda faptului că avea două coaste rupte.
* În 2007, după un parcurs de nouă zile pe schiuri, a atins Polul Nord, în premieră pentru România, apoi a urcat pe Everest.

 

 

Publicat la 21-11-2011 18:46, Sursa www.evz.ro