Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Arta românească are căutare la Londra și Paris
Stire publicata in

De la 5.000 la 100.000 în câteva luni

Bonhams este casa de licitații care, în doar câteva luni, a ridicat cota lui Grigorescu la nivelul celorlați reprezentanți ai școlii de la Barbizon. O licitație din vară, la Bonhams Londra, dusese un "Car cu boi" de la 5.000 de euro, preț de pornire, la 35.000 de euro. Contactați, reprezentanții casei de licitații ne-au confirmat, prin expertul Helena Walker, că a fost vorba de un cumpărător român. Tot la Bonhams, dar la New York, un alt "Car cu boi"œ, de mai mari dimensiuni, a trecut pentru prima dată de cota de 100.000 de dolari, după ce intrase în licitație la 60.000. Imediat după aceea, Sotheby"™s Londra a anunțat că un tablou al lui Nicolae Grigorescu deschide Licitația de Pictură Europeană din 22 noiembrie. Pictura "Flori de măr"œ, o natură statică, are o evaluare de 23.000-34.000 de euro. Un alt român, Ștefan Popescu, este programat în aceeași licitație, tot cu o natură statică. Prețurile sunt comparabile cu cele obținute în România pentru lucrări similare.

Moderniștii rămân în exil

Cu aproape 11 milioane de euro, sculptura "Le premier cri"œ a lui Brâncuși, vândută la Christie"™s New York în prima zi a lunii, este cea mai scumpă operă românească din acest an și a patra în topul personal Brâncuși. Victor Brauner apare și el cu patru lucrări în tehnică majoră, dintre care una la Christie"™s, cu o evaluare de 50.000-70.000 de euro. Licitația va avea loc pe 1 decembrie și îl alătură unor nume ca Rodin, Gauguin, Giacometti, Picabia sau Chagall. Natalia Dumitrescu, Alexandru Istrati și Avigdor Arikha au fost românii cu rezultate bune la licitația de artă contemporană de la Artcurial Paris, cel din urmă reușind o vânzare de 21.000 de euro. Un alt pictor român, Magdalena Rădulescu, propusă la Paris de Millon & Associes, a avut rezultate minore, cu o singură pictură vândută din cele șase oferite. Prețul a fost de 2.770 de euro, la nivelul ultimelor vânzări în țară. În fine, Corneliu Baba a avut mai multe opere licitate la Berlin, cel mai important fiind un nud ulei+guașă, vândut puțin peste 2.000 de euro.

Contemporanii, în târguri și licitații dedicate

Pictorii de la Plan B din Cluj au fost remarcații târgurilor de artă ale toamnei. La FIAC Paris, Adrian Ghenie a vândut încă din deschiderea târgului un portret de 30.000 de euro. În același târg, Mircea Cantor a vândut cu 60.000 de euro o instalație pentru care primise cu câteva zile înainte premiul Marcel Duchamp. Într-un alt târg, la Londra, o pictură a lui Florin Mitroi s-a vândut cu 10.000 de euro, în timp ce în România artistul abia atinge cota de 1.000 de euro. Pictorii moderniști și contemporani nu reușesc încă să echilibreze piața de la București, care este ferm dominată de tradiționaliști.

Țuculescu este singurul dintre artiștii postbelici care a trecut de 100.000 de euro pentru o lucrare, dar și în cazul său vorbim de două perioade distincte și (teoretic) contradictorii: una tradiționalistă și una modernistă. Interesul pentru avangardă și contemporani este însă în creștere, fapt reliefat și de programul licitațiilor specializate de la Artmark, în care apar evenimente ce le sunt dedicate: o sesiune de postmodernism și contemporană la jumătatea acestei luni și o sesiune de avangardism în ianuarie 2012. Evaluările pentru lucrările pictorilor contemporani, chiar și când e vorba despre nume cu mare notoritate, trec rar de 2.000 de euro, ceea ce îi face atractivi pe termen lung. Momentul, însă, aparține "valorilor tradiționale"œ, cu Nicolae Grigorescu, Tonitza, Petrașcu și Pallady mai actuali și mai bine vânduți chiar decât în timpul vieții.

Publicat la 26-11-2011 22:15, Sursa www.capital.ro