Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-04-2024)
EUR 4.9762 RON
USD 4.6699 RON
GBP 5.7698 RON
CHF 5.1198 RON
XDR 6.1406 RON
XAU 344.57 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Tensiuni de Ziua Națională a României: "Noua Dreaptă" și "Garda Secuiască" își dau întâlnire la Miercurea Ciuc
Stire publicata in

Organizația "Noua Dreaptă" a anunțat că de 1 Decembrie va organiza un miting la Miercurea Ciuc, unde va fi arborat un drapel tricolor de peste 20 de metri lungime. La  manifestație sunt așteptate peste 300 de persoane. "Dacă te-ai săturat de manifestările anticonstituționale ale separatiștilor maghiari, dacă nu ți-e indiferentă soarta românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș, ajunși străini în propria țară, dacă ești român și te mândrești cu asta, vino la mitingul de Ziua Națională a României. Pe 1 Decembrie, de ziua TA și a tuturor românilor, te așteptăm în inima României, la Miercurea Ciuc, pentru a sărbători 93 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria-Mamă! Amintim că, în 2009, Noua Dreaptă a sărbătorit de Ziua Națională a României în Covasna, iar în 2010 la Târgu Mureș", se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al organizației- nouadreapta.org.

Reacția Gărzii Secuiești nu s-a lăsat așteptată

În replică, Garda Secuiească a postat un comunicat pe site-ul oficial al organizației - szekelygarda.ro - prin care face apel la autoritățile locale să stopeze această manifestație: "Ne declarăm public dezaprobarea față de demersul acestei organizații, recunoscută pentru inițiativele ei anti-maghiare. Facem un apel la autoritățile locale să împiedice demersul organizației de a iniția o manifestație de 1 decembrie în inima Ținutului Secuiesc. Singurul scop al acestui demers este provocarea populației maghiare și crearea unor tensiuni nejustificate în zonă. Această organizație este sprijinită constant de autoritățile române. Deși nu au autorizație, ei pot organiza manifestări oriunde. Nu putem accepta ca autoritățile locale, care ar trebui să servească intereselor Ținutului Secuiesc, să fie blocate de fiecare dată, în demersul lor de a stopa astfel de manifestări. În aceste condiții facem un apel tuturor patrioților maghiari și secui, respectiv oricărei persoane interesate de soarta Ținutului Secuiesc, să stopăm, prin prezența noastră, această manifestație".

Miting fără autorizație

Viceprimarul orașului Miercurea Ciuc, Antal Attila, a ținut să precizeze că organizația Noua Dreapta nu a depus nici o cerere pentru organizarea mitingului de Ziua Națională a României. "O persoană fizica a depus o cerere pentru organizarea unui miting in cimitirul eroilor din Miercuea Ciuc, care are drept scop comemorarea victimelor secuiești din 1 decembrie 1918, de la Cluj-Napoca, singura grupare care s-a opus intrării armatei române în Transilvania. Am aprobat cererea, în schimb nu am primit nici o cerere din partea organizației Noua Dreaptă. Dacă cele două organizații vor căuta scandalul, cu siguranța e posibilă o întâlnire între cele două părți. Este de datoria forțelor de ordine să mențină liniștea și pacea cu ocazia zilei de 1 decembrie", a declarat Antal Attila pentru Kronika.ro.

"Manifestarea noastră nu va fi una antimaghiară și îi invităm și pe ungurii din Miercurea Ciuc să vină alături de noi, deoarece este o sărbătoare de care se pot bucura toți cetățenii români, nu doar cei de etnie română", a spus Codrin Goia. Acesta a adăugat că se așteaptă la provocări din partea unor organizații maghiare sau a UDMR și a făcut apel la membrii comunității maghiare din Miercurea Ciuc să lase organizația "Noua Dreaptă" să sărbătorească în liniște Ziua Națională a României. "Noi nu avem nimic de-a face cu xenofobia și scandalul", a mai spus Codrin Goia, coordonatorul departamentului de propagandă al "Noii Drepte"

"Dacă în 2009, când Noua Dreaptă a sărbătorit Ziua Națională la Sfântu-Gheorghe, am fi organizat o contramanifestație de 10.000 de oameni, le-ar fi trecut cheful de a mai merge, în 2010, în Târgu-Mureș, și acum în Miercurea Ciuc. Eu am transmis atunci un mesaj pacifist. Să îi lăsăm să vină și să plece. Noua Dreaptă nu face altceva decât să provoace, iar pentru relația româno-maghiară nu este nevoie de așa ceva. Această acțiune a extremiștilor aduce prejudicii locuitorilor români din aceste zone. Extremiștii vin o singură dată în viața lor în Ținutul Secuiesc, dar cu românii cu care locuim aici va trebui să ne privim ochi în ochi în fiecare zi", a declarat în cadrul unei conferințe de presă, Antal Arpad, primarul orașului Sfântu-Gheorghe

"Fiecare ar trebui să mărșăluiască acolo unde își are cartierul general. Noi nu am plecat prin țară să sărbătorim 15 martie sau 23 octombrie. Orașul Miercurea Ciuc nu a avut nici un rol în evenimentele din 1 decembrie 1918. Nu am fost reprezentați de nimeni, însă ciucanii și toată populația Ținutului Secuiesc așteaptă, încă din 1918, punerea în aplicare a promisiunilor făcute la Alba Iulia către minoritățile naționale", a completat primarul orașului Miercurea Ciuc, Raduly Kalman.

Publicat la 28-11-2011 17:17, Sursa www.jurnalul.ro