Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
GALAȚIUL ÎN IMAGINI Universitatea "Dunărea de Jos", un simbol arhitectural al orașului GALERIE FOTO
Stire publicata in

Monumentala clădire care adăpostește Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați impresionează în continuare, deși are aproape 100 de ani vechime. Fotoreporterul Bogdan Dimofte, de la cotidianul "Adevărul", te invită la o plimbare prin spațiile grandioase ale instituției de învățământ.

Actul de naștere al monumentalei clădiri a Universității "Dunărea de Jos" din Galați a fost semnat în 12 aprilie 1912, la inițiativa ministrului de justiție GM Cantacuzino, membru al guvernului prezidat de Titu Maiorescu. Inițial, clădirea a avut o cu totul altă destinație, respectiv aceea de Palat de Justiție, care îngloba Curtea de Apel, Tribunalul și Curtea de Jurați.

Contractul a fost atribuit arhitectilor Grigore Cerchez si Anton Vârnav, iar lucrările au început în anul 1912, dar au fost întrerupte în toamna anului 1914, din cauza izbucnirii primului război mondial.

Construcția, ridicată pe locul unde a fost "Hotelul de Moldavia" (dărâmat în primăvara anului 1895), trebuia terminată la  1 decembrie 1920, dar lucrările au durat până în 1923.

GALERIE FOTO

Conform monografiei "Galații", scrisă de Gheorghe Munteanu-Bârlad în 1927, pe strada Domnească de aflau în sedii separate Palatul Justiției (în actualul sediu al Universității), Curtea de Apel (în actualul sediu al Regionalei CFR) și Tribunalul (într-o clădire alăturată Palatului Administrativ).

În 1950, clădirea a fost preluată de Univeristatea de stat din Galați, care fusese înființată în urmă cu doi ani, inițial ca facultate de îmbunătățiri funciare - prima din țară cu acest profil! . În anii 1951, 1955 și 1959 s-au creat noi facultăți constituite în Institutele Agronomic, Politehnic și Pedagogic.

Galațiul a pregătit cadre inginerești pentru șase domenii de interes național - unice până în 1990 în învățământul universitar românesc: Imbunătățiri Funciare, Măsurători Terestre, Construcții și Transporturi Navale, Industrii Alimentare, Piscicultură și Tehnică Piscicolă, Frigotehnie, planurile de învățământ, cursurile și materialele de referință fiind în întregime concepute de corpul profesoral de aici.

Prin Decretul Consiliului de Stat al RSR nr. 105 /20.03.1974, Institutul Pedagogic și Politehnic au fost unificate în cadrul Universității din Galați, redenumită în 1991 Universitatea "Dunărea de Jos". Astăzi Universitatea "Dunărea de Jos" are 16 facultăți și pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat, în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate).

Universitatea cuprinde 12 corpuri de clădiri destinate învățământului (săli de curs, amfiteatre, laboratoare, biblioteci informatizate, săli de lectură), zece cămine cu o capacitate de peste 3000 locuri, două cantine-restaurant, o bază sportivă complexă și un dispensar medical.

Publicat la 29-11-2011 04:45, Sursa www.adevarul.ro