Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Mini-vacanță după 1 Decembrie: orele se recuperează
Stire publicata in
Mini-vacanță după 1 Decembrie: orele se recuperează

Unele școli și-au anunțat elevii că, cel mai probabil, de mâine intră într-o scurtă vacanță. Oficial, ei au liber doar joi, de Ziua Națională, însă vacanța se poate prelungi până duminică.

Elevii și profesorii care vor fi liberi vineri, 2 decembrie, sunt obligați să recupereze cât de repede materia pierdută.

Inspectoratele școlare din țară așteaptă directive de la Ministerul Educației în privința zilei de vineri. Conform ministrului Daniel Funeriu, în cursul zilei de astăzi, elevii vor afla dacă sunt sau nu liberi și în ce condiții se va face recuperarea materiei.

Totuși, în ciuda faptului că nu s-a luat încă o decizie la nivel național, există școli în care elevilor li s-a spus clar că vineri nu se face școală, dar că se organizează cursuri sâmbăta următoare.

Cercurile pedagogice aduc o zi liberă elevilor

Deocamdată, lucrurile sunt clare pentru elevi doar în județele unde în data de 2 decembrie se organizează cercuri pedagogice, pentru perfecționarea cadrelor didactice. Este cazul județului Maramureș, unde s-a luat deja această decizie, inspectoratul bazându-se pe faptul că sunt mulți copii care fac naveta și pentru care ar fi dificil să revină la școală vineri.

Elevii din Capitală vor fi liberi doar cu voia Ministerului

În București, Inspectoratul Școlar nu agreează ideea unei zile libere în plus. "Nu avem nicio solicitare de la școli în acest sens, iar dacă vom avea, răspunsul va fi negativ. Va fi liber doar dacă decide Ministerul Educației acest lucru, noi nu încurajăm acest lucru", spune Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București. "Nu văd justificarea acestei zile libere. 2 decembrie este zi de școală și trebuie să se facă școală", mai spune Banu.

Zilele libere pentru elevi, prevăzute de lege, sunt: joi, 1 decembrie 2011 (Ziua Națională a României), marți, 1 mai 2012 (Ziua Muncii) și luni, 4 iunie 2012 (A doua zi de Rusalii).

Se apropie vacanța de iarnă

Cursurile primului semestru se încheie în 24 decembrie, dată la care elevii intră în vacanța de iarnă, mai lungă cu două săptămâni decât în anii precedenți.
Semestrul al II-lea începe în data de 16 ianuarie 2012, iar până în data de 6 aprilie elevii vor participa la cursuri.

Vacanța de Paște începe din 7 aprilie și durează două săptămâni, iar cursurile semestrului al doilea se vor încheia în data de 22 iunie.

Noutatea acestui an este săptămâna de dinaintea vacanței de primăvară, care se va numi "Școala, altfel". Nu se vor face lecții, dar elevii vor merge în fiecare zi la școală pentru activități extra-curriculare: vor face sport, vor participa la diverse competiții și cursuri cu teme tehnico-științifice, vor face activități de voluntariat etc.

DECIZIE

Liber și de Sfântul Andrei?

Un grup de parlamentari a propus ca și ziua de 30 noiembrie, a Sfântului Andrei, să devină zi nelucrătoare. "Legalizarea sărbătorii naționale religioase a românilor"“ Sfântul Andrei "“este o recunoaștere a importanței legăturii spirituale puternice între poporul roman și patronul spiritual al acestuia. Sfântul Apostol Andrei a fost cel care i-a creștinat pe români, rămânând în conștiința națională un puternic simbol în devenirea noastră naționala", argumentează inițiatorii proiectului de lege.

În prezent, sunt declarate zile libere 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paște, 1 mai, prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 1 Decembrie, prima și a doua zi de Crăciun. Cei ce aparțin cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, au câte două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbatori religioase declarate.

Publicat la 29-11-2011 07:45, Sursa www.evz.ro