Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 25-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6386 RON
GBP 5.8067 RON
CHF 5.0843 RON
XDR 6.1159 RON
XAU 346.893 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
PCM Covasna revendică un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" și o "patrie pentru secuime"
Stire publicata in

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți și semnat de președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, și de vicepreședintele Fazakas Tibor, conducerea filialei județene vrea să amintească Guvernului și societății, o dată cu apropierea zilei de 1 Decembrie, acele puncte din Proclamația de la Alba Iulia care nu au fost respectate nici până în prezent.

Astfel, PCM Covasna solicită respectarea și punerea în aplicare a acelor drepturi care au fost promise în urmă cu 93 de ani.

Conducerea formațiunii apreciază că, în ultimii 93 de ani, s-a putut constata că, în locul promisiunilor, puterea din România a "modificat harta culturală, etnică, economică, istorică" a Transilvaniei.

"Nemții și evreii au fost vânduți, averea lor confiscată, Transilvania a fost tratată ca o colonie", susține conducerea PCM Covasna, adăugând că, la rândul lor, maghiarii au avut soarta unei minorități, iar localitățile locuite preponderent de maghiari "au fost românizate".

Potrivit PCM Covasna, pericolul asimilării îi amenință și în prezent pe maghiarii din Transilvania, inclusiv pe cei din secuime, împotriva acestei comunități fiind pornit "un ultim atac" prin intenția de reorganizare regională.

"Această stare este inacceptabilă pentru noi", se precizează în comunicat.

Sursa citată adăugă că maghiarii din România trebuie să beneficieze de drepturi egale, iar "poporul secui" are dreptul la o autoguvernare internă, la autonomie.

"Cămin pentru maghiarii din Transilvania! Patrie pentru secuime! Acest lucru îl revendicăm, acest lucru îl dorim și nu lăsăm din asta", se arată în finalul comunicatului trimis de conducerea PCM Covasna.

Citeste si: Referendum local privind înființarea Ținutului Secuiesc, pe 11 martie 2012

Citeste si: Prefectura Covasna cere CJ revocarea deciziei privind referendumul pentru crearea Ținutului Secuiesc

Publicat la 29-11-2011 21:16, Sursa www.mediafax.ro