Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Stare de urgență în Slovacia după ce mii de doctori și-au dat demisia
Stire publicata in

Slovacia a declarat stare de urgență în cel puțin 15 spitale după ce mii de doctori și-au dat demisia simultan. Dacă nu vor rămâne în posturi, doctorii riscă amenzi sau închisoarea.

Medicii slovaci au ales acest gest extrem din cauza salariilor extrem de scăzute. Starea de urgență a fost decretată de premierul Iveta Radicova, pentru a se asigura că sistemul public de sănătate nu este compromis în totalitate. Au fost adoptate măsuri de urgență pentru 15 spitale din țară, inclusiv două clinici din capitala Bratislava, scrie presa britanică. Măsurile, în cazul stării de urgență, se referă la a obliga medicii să stea la posturi, în caz contrar urmând să fie amendați sau chiar condamnați la închisoare.

Circa 2.000 de doctori (un sfert din număriul total de medici care lucrează în această țară) care lucrau în spitale de stat și-au dat demisia, ce devine efectivă de la 1 decembrie. Doctorii au spus că nu vor ezita să plece din sistem dacă cererile de majorare a salariului nu le sunt îndeplinite. Cel mai probabil, nu se va ajunge la un compromis, având în vedere diferențele uriașe între ceea ce doresc doctorii și ceea ce e dispus guvernul să le ofere. Cabinetul Radicova a propus o creștere salarială lunară de 300 de euro, însă sindicatul nu se mulțumește cu mai puțin de 700 de euro creștere lunară.

Premierul Iveta Radicova a fost de acord că salariile medicilor sunt "inadecvate", dar a precizat că guvernul nu își poate permite să crească oferta din pricina crizei datoriilor din Europa. Slovacia face parte din zona euro. Ministrul Sănătății, Ivan Uhliarik, este la fel de pesimist și nu crede că foarte mulți doctori se vor răzgândi și vor accepta oferta Guvernului. El a cerut țărilor vecine să trimită Slovaciei în ajutor doctori de toate specializările.

Publicat la 29-11-2011 21:15, Sursa www.adevarul.ro