Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Paradă și fasole cu cârnați de 1 Decembrie, în orașele Moldovei. La Vaslui vor fi concerte de muzică populară
Stire publicata in

Locuitorii din orașele Moldovei vor sărbători în stradă Ziua Națională a României. Spectacole de muzică populară și mâncăruri specifice zilei de 1 Decembrie, de asta vor avea parte în acest an locuitorii din marile orașe ale  Moldovei.

Primăria Botoșani a anunțat că în acest an manifestările dedicate Zilei Naționale vor fi mutate de pe esplanada Sălii Polivalente în Piața 1 Decembrie din municipiu. Parada militară va începe de la 10.00, iar după scurte alocuțiuni ale celor prezenți botoșănenii vor avea prilejul să petreacă de Ziua României. Municipalitatea a pregătit caserole pentru fasolea cu cârnați, iar doritorii se vor putea încălzi cu țuică fiartă sau vin. "Anul acesta sunt așteptați să participe la manifestări mai mulți botoșăneni ca anul trecut"œ, a declarat Florin Ghiorghiță, viceprimarul municipiului Botoșani.

Concerte cu muzică populară

La Vaslui, manifestările dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 9.00, cu o depunere de coroane la Monumentul Independenței. De la ora 17.00, vasluienii sunt invitați la un spectacol folcloric, la Casa de Cultură "Constantin Tănase"œ. "Va fi un spectacol de înaltă ținută, în care își vor demonstra măiestria cei 80 de membri ai Ansamblului «Joc», din Republica Moldova"œ, a spus Lucian Onciu, unul dintre organizatori. În deschiderea spectacolului va avea loc un scurt recital al Fanfarei de la Valea Mare și vor evolua interpreta Ștefania Pușcaciu și Ansamblul "Hora Vasluiului"œ, format din liceeni din Vaslui.

Și oficialii focșăneni au pregătit mai multe manifestări dedicate Zilei Naționale. Astfel, joi, de la ora 10.30, va avea loc un ceremonial religios și militar în Piața Unirii, în cadrul căruia se va ridica drapelul de luptă și se va intona imnul României. Pe lângă discursurile oficialilor va mai avea loc un concert al Fanfarei Garnizoanei.

Se deschide cinema la Focșani

De asemenea, pe 1 decembrie, Primăria Municipiului Focșani va inaugura Cinematograful "Balada"œ. Sala se va deschide cu un spectacol artistic susținut de Ansamblul Folcloric "Țara Vrancei"œ și de Corul "Pastorala"œ.Cu ocazia Zilei Naționale, sucevenii vor putea participa la depunerea de coroane în Piața Drapelelor din apropierea Palatului Administrativ, începând cu ora 9.00.

Dacă anul trecut Ziua Națională a fost sărbătorită în centrul municipiului, coroanele fiind depuse la monumentul "Bucovina Înaripată"œ, acest lucru nu mai este posibil și în acest an din cauza lucrărilor la parcarea subterană.

Fără fasole și cârnați de 1 Decembrie la Iași

Spre seară, sucevenii care vor să sărbătoarească românește sunt așteptați la mall-ul de la intrare înoraș dinspre Fălticeni, unde organizatorii pregătesc un spectacol cu cântece și dansuri tradiționale românești, intrarea fiind gratuită. Manifestările dedicate Zilei Naționale a României vor începe joi la Iași, de la 10.00, la Statuia Unirii de pe Bulevardul Independenței.

Edilii nu pregătesc nimic special pentru ieșenii care vor dori să sărbătorească în stradă 1 Decembrie, ci organizează doar tradiționalul ceremonial, intonarea Imnului Național al României, alocuțiunile autorităților, oficierea serviciului religios, depunere de coroane și defilarea gărzii de onoare.Seara, prefectul Dragomir Tomașeschi și președintele Consiliului Județean, Constantin Simirad, vor participa la Palatul Cotroceni la recepția oferită cu prilejul Zilei Naționale a României de către președintele Traian Băsescu.

La Pașcani, autoritățile locale marchează Ziua Națională a României cu depuneri de coroane, ceremonial religios, dar și cu un mini concert ținut de un ansamblu folcloric, plus 2.000 de porții de fasole cu cârnați și 400 de litri de vin.

Publicat la 30-11-2011 03:45, Sursa www.adevarul.ro