Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
SCANDALUL FILMULEȚUL. Judecători: Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra copilului de la mitingul electoral din 2004
Stire publicata in
SCANDALUL FILMULEȚUL. Judecători: Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra copilului de la mitingul electoral din 2004 Postat la: 30.11.2011 17:03

SCANDALUL FILMULEȚUL. Judecători: Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra copilului de la mitingul electoral din 2004

UPDATE Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, instanța susținând că declarația șefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale.

Traian Băsescu a câștigat, în 19 octombrie, la Judecătoria Sectorului 1 procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și a cerut despăgubiri de un leu pentru "minciună și trucarea unor filmări", după publicarea unui film în care președintele părea a lovi un copil la un miting electoral din 2004.

Judecătoria Sectorului 1 a admis acțiunea așa cum a fost formulată de șeful statului și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Instanța arată, în motivarea deciziei, că, "sub aspectul forței probante", declarația președintelui Traian Băsescu are valoarea unei "mărturisiri extrajudiciare verbale", care, în conformitate cu dispozițiile articolelor 1204 și 1205 Cod Civil, poate fi folosită ca probă împotriva celui care o face, "în pricinile în care este permisă administrarea probei cu martori".

"În temeiul probelor arătate mai sus și ținând cont că prin verbul «a împinge» se înțelege și «a îmbrânci» (conform DEX, ediția 1998), instanța reține că reclamantul (Traian Băsescu - n.r.) a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004", notează judecătorul în motivarea deciziei, dată publicității miercuri.

Instanța mai arată că "nu este învestită cu o acțiune având ca obiect tragerea la răspundere a reclamantului pentru această faptă săvârșită în septembrie 2004".

Judecătoria Sectorului 1 a avut în vedere și declarația dată de Teodor Meleșcanu, fostul ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu.

"În schimb, din declarația martorului Meleșcanu Teodor Viorel, ce s-a aflat în timpul desfășurării evenimentului electoral din anul 2004, pe scenă, în rândul al doilea din spatele reclamantului, la o distanță de aproximativ trei, patru metri, se reține că a avut loc un incident, în cadrul căruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei și a întins microfonul unui copil ce a făcut afirmații defăimătoare, care însă, nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat și care ovaționa. Martorul a menționat expres că «la un moment dat, copilul a făcut un pas în spate, dar că nu poate preciza din ce motiv», că înălțimea copilului nu depășea nivelul scenei și că nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, să fi avut vreo reacție față de incident. Martorul a mai arătat că pârâtul a participat la acest miting, aflându-se în rândul din fața sa, spre stânga scenei și că ar fi putut să vadă acest incident, din locul în care se afla, fără însă a avea această certitudine. De asemenea, s-a arătat că în «cercul organizatorilor mitingului, au fost discuții ulterioare cu privire la modul de organizare și modul în care copilul a luat cuvântul»", mai noteză instanța în motivare.

Judecătorul arată că Teodor Meleșcanu nu a descris în mod direct săvârșirea faptei, dar a arătat că a observat efectele producerii acesteia.

Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, instanța susținând că declarația șefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale.

Omul de afaceri Dinu Patriciu i-a vătămat președintelui Traian Băsescu dreptul la onoare și reputație când a afirmat că acesta a lovit un copil, potrivit motivării deciziei Judecătoriei Sectorului 1.

Traian Băsescu a câștigat, în 19 octombrie, la Judecătoria Sectorului 1 procesul în care l-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și a cerut despăgubiri de un leu pentru "minciună și trucarea unor filmări", după publicarea unui film în care președintele părea a lovi un copil la un miting electoral din 2004.

Judecătoria Sectorului 1 a admis acțiunea așa cum a fost formulată de șeful statului și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Instanța arată, în motivarea deciziei, că Dinu Patriciu a vătămat dreptul președintelui la onoare și reputație prin afirmațiile potrivit cărora acesta ar fi lovit un copil.

"Prejudiciul, ca element esențial al răspunderii civile delictuale, constă în rezultatul (efectul) negativ suferit de o anumită persoană, ca urmare a faptei ilicite săvârșită de o altă persoană (în cazul nostru)", se arată în motivarea judecătorului.

Potrivit acestuia, din înscrisurile depuse la dosar, respectiv din extrasele din articolele publicate în presa națională și internațională, "rezultă cu certitudine că afirmația pârâtului a avut un impact foarte mare asupra mijloacelor de informare și, implicit, asupra publicului".

"Chiar dacă nu se pot disocia în mod clar efectele declarației pârâtului (Dinu Patriciu, n.r.), de reacțiile produse de înregistrarea publicată pe pagina de internet a Ziarului «Gardianul», este evident că afirmația acestuia a contribuit la dezbaterea publică ce a urmat", mai arată instanța.

Judecătorul precizează că deși Traian Băsescu a câștigat alegerile prezidențiale din 2009, s-a produs o vătămare a dreptului reclamantului la onoare și reputație, având în vedere intensitatea, frecvența, persistența în timp și conținutul dezbaterilor cauzate de declarația lui Dinu Patriciu.

"Trebuie însă stabilit dacă această atingere adusă unui drept nepatrimonial al reclamantului este justificată și dacă a fost cauzată prin exercitarea liberății de exprimare, în limitele stabilite de reglementările incidente. ... . Prin urmare, instanța va analiza caracterul ilicit al faptei săvârșite de pârât, respectiv dacă s-a săvârșit o faptă materializată în realitatea obiectivă și apoi, dacă această faptă are un caracter illicit", se mai arată în documentul citat.

Decizia din 19 octombrie a Judecătoriei Sectorului 1 poate fi atacată cu recurs la Tribunalul București.

Președintele Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerând despăgubiri de un lei pentru "minciună și trucarea unor filmări", acțiunea fiind înregistrată la instanța Judecătoriei Sectorului 1 la începutul lunii decembrie 2009. Procesul a început în 21 aprilie 2010.

La rândul său, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat în judecată pe președintele Traian Băsescu, cerând, într-un alt dosar înregistrat la Judecătoria Sectorului 1, despăgubiri de un euro. Dosarul a fost înregistrat la instanță în 3 decembrie 2009, iar proces a început în 4 mai 2010. Ultimul termen în acest dosar a fost în 18 octombrie, instanța stabilind ca discuțiile să continue în 13 decembrie.

Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie, un film în care președintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste față, în timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, în aceeași zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mitingul de la Ploiești, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex și apoi peste față, așa cum apare în imaginile difuzate în presă. Omul de afaceri a ținut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă.

În 28 noiembrie 2009, Traian Băsescu anunța că îl va da în judecată pe Dinu Patriciu și cotidianul Gardianul pentru "minciună și trucarea unor filmări" și întreba conducerea ziarului de ce nu a făcut o expertiză a filmului.

În 1 decembrie 2009, președintele a solicitat Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conține urme de intervenție tehnică în sensul modificării integrității.

Două zile mai târziu, INEC anunța că a transmis Administrației Prezidențiale rezultatul verificărilor solicitate de instituție în legătură cu autenticitatea unei înregistrări din campania electorală din 2004. Tot atunci, președintele Traian Băsescu declara că, potrivit INEC, înregistrarea de la Ploiești conține elemente de editare computerizată în sensul alterării integrității, nu e autentică și nici nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice.

Șeful statului preciza că pe document se specifică faptul că alterările apar în multe locuri, dar și că este interzisă multiplicarea. Traian Băsescu afirma că a primit avizul cu adresă semnată de directorul INEC și că în acesta se susține că nu este vorba despre o lovitură.

Ulterior, și omul de afaceri Dinu Patriciu anunța că îl dă în judecată pe Traian Băsescu, pentru calomnie, acuzând folosirea de către președinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" și "om care truchează casete".


 
Publicat la 30-11-2011 17:45, Sursa www.gandul.info