Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Cum sărbătoreau românii 1 Decembrie. Imagini inedite cu Ziua Națională în ultimii 20 de ani GALERII FOTO
Stire publicata in

Potrivit Constituției din 1991, la articolul 12, alineatul 2, data de 1 decembrie este considerată Ziua Națională a României.

Înainte de Revoluția din anul 1989 ziua de 1 decembrie era sărbătorită ca orice altă zi: cu tradiționalul discurs al lui Nicolae Ceaușescu. "Desfășurarea evenimentelor istorice a demonstrat cu putere că Unirea de la 1 Decembrie 1918 care a dus la crearea statului național unitar român, a fost rezultatul nemijlocit al luptei hotărâte a celor mai largi mase populare, a întregului popor, un act în deplină concordanță cu drepturile inalienabile ale românilor, cu realitatea obiectivă, cu cerințele legice ale desvoltării istorice sociale", este doar o parte din mesajul adresat poporului român de Nicolae Ceaușescu și publicat în ziarul "Scânteia" din data de 1 decembrie, 1989.


Dați click pe colaj pentru a vedea imagini cu articolele din ziarul "Scânteia"œ

"Unirea cea mare - biruință a dreptății istorice, act energic de voință al întregii națiuni" este un alt titlu al unui articol de o pagină din același cotidian, urmat de o serie de telegrame adresate "tovarășului Nicolae Ceaușescu" cu ocazia realegerii acestuia în funcția supremă de secretar general al Partidului Comunist.

Dați click pe imagini pentru cea de-a doua fotogalerie, cu articole din presa post-decembristă

După 1989, principalul ziar ieșean de atunci, "Monitorul" nu pare dispus să aloce un spațiu foarte generos manifestărilor prilejuite de Ziua Națională. În edițiile din decembrie 1991 și zece ani mai târziu, în 2001, doar câte un text mai arată că la Iași a fost sărbătorită această zi "patriotică". "Aniversare de austeritate de Ziua Națională" este titlul unui mic text din cotidianul ieșean. "Spre deosebire de Sărbătorile Iașiului, ziua de 1 Decembrie va trece la fel de neobservată ca și în anii din urmă", arată jurnaliștii de la "Monitorul".

Publicat la 30-11-2011 18:15, Sursa www.adevarul.ro