Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Băsescu a îmbrâncit copilul la mitingul din 2004
Stire publicata in
Traian Băsescu a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public la mitingul electoral din 2004, se arată în motivarea deciziei Ju­decătoriei Sectorului 1, instanța susținând că declarația șefului statului făcută la o emisiune are valoarea unei mărturisiri extrajudiciare verbale, informează Mediafax.
Cotidianul Gardianul a publicat, în 26 noiembrie, un film în care pre­șe­dintele Traian Băsescu pare a lovi un copil peste față în timpul unui mi­ting electoral din 2004. Omul de afa­ceri Dinu Patriciu declara, în aceeași zi, la Realitatea TV, că, de fapt, la mi­tin­gul de la Ploiești, din 2004, Traian Băsescu a lovit copilul de două ori, prima dată în plex și apoi peste față, așa cum apare în imaginile di­fu­za­te în presă. Omul de afaceri a ținut să sublinieze că nu este el cel care a dat înregistrarea în presă. Președintele Traian Băsescu i-a dat în judecată pe Dinu Patriciu și pe firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerând despăgubiri de un leu pentru "minciună și trucarea unor filmări", acțiunea fiind înregistrată la instanța Judecătoriei Sectorului 1 la începutul lunii decembrie 2009. La rândul său, omul de afaceri Dinu Patriciu l-a dat în judecată pe pre­șe­dintele Traian Băsescu, cerând, într-un alt dosar aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, despăgubiri de un euro.

Traian Băsescu a câștigat, în 19 octombrie, la Judecătoria Sectorului 1 procesul cu Dinu Patriciu. Jude­că­toria Sectorului 1 a admis acțiunea așa cum a fost formulată de șeful sta­tu­­lui și l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum și la publicarea deciziei în două publicații cu tiraj național, în două numere consecutive.

Instanța arată, în motivarea de­ci­ziei, că, "sub aspectul forței pro­ba­nte", declarația președintelui Traian Băsescu are valoarea unei "mărturi­siri extrajudiciare verbale", care, în conformitate cu dispozițiile artico­le­lor 1204 și 1205 Cod Civil, poate fi folosită ca probă împotriva celui ca­re o face, "în pricinile în care este per­misă administrarea probei cu martori".

"În temeiul probelor arătate mai sus și ținând cont că prin verbul «a îm­pinge» se înțelege și «a îmbrânci» (con­form DEx, ediția 1998), instanța re­ține că reclamantul (Traian Bă­ses­cu "“ n.r.) a săvârșit un act de violență fizică asupra minorului aflat în public, la mitingul electoral din 2004", notează judecătorul în motivarea de­ci­ziei, dată publicității miercuri.  In­stan­ța mai arată că "nu este în­ves­ti­tă cu o acțiune având ca obiect tra­ge­rea la răspundere a reclamantului pen­tru această faptă săvârșită în septembrie 2004". Judecătoria Sectorului 1 a avut în vedere și declarația da­tă de Teodor Meleșcanu, fostul mi­nis­tru al Apărării în Guvernul Tări­­cea­nu. "În schimb, din declarația martorului Meleșcanu Teodor Viorel, ce s-a aflat în timpul desfășurării evenimentului electoral din anul 2004, pe scenă, în rândul al doilea din spatele reclamantului, la o distanță de aproximativ trei, patru metri, se reține că a avut loc un incident, în cadrul căruia reclamantul s-a apropiat de marginea scenei și a întins microfonul unui copil ce a făcut afirmații defăi­mă­toa­re, care însă nu au fost auzite foarte clar de publicul agitat și care ova­țio­na. Martorul a menționat expres că, «la un moment dat, copilul a făcut un pas în spate, dar că nu poate preci­za din ce motiv», că înălțimea copilului nu depășea nivelul scenei și că nu a observat ca persoanele din public, din apropierea copilului, să fi avut vreo reacție față de incident. Martorul a mai arătat că pârâtul a participat la acest miting, aflându-se în rândul din fața sa, spre stânga scenei, și că ar fi putut să vadă acest incident, din locul în care se afla, fără în­să a avea această certitudine. De ase­me­nea, s-a arătat că în «cercul organi­za­torilor mitingului au fost discuții ul­terioare cu privire la modul de orga­ni­­zare și modul în care copilul a luat cu­vântul»", mai notează instanța în mo­tivare. Judecătorul arată că Teo­dor Meleșcanu nu a descris în mod direct săvârșirea faptei, dar a arătat că a observat efectele producerii acesteia. Decizia din 19 octombrie a Judecătoriei Sectorului 1 poate fi atacată cu recurs la Tribunalul București.

Acum doi ani, pe 1 decembrie 2009, șeful statului a solicitat Institutului Național de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de speciali­tate prin care să se stabilească dacă filmul din campania din 2004 conține urme de intervenție tehnică în sensul modificării integrității. Două zile mai târziu, INEC anunța că a transmis Administrației Prezidențiale rezultatul verificărilor solicitate de insti­tu­ție în legătură cu autenticitatea unei în­registrări din campania electorală din 2004. Tot atunci, președintele Tra­ian Băsescu declara că, potri­vit INEC, înregistrarea de la Ploiești con­ți­ne elemente de editare computerizată în sensul alterării integrității, nu e autentică și nici nu reprezintă o co­pie realizată cu acuratețe a unei înre­gistrări autentice.
Publicat la 30-11-2011 22:30, Sursa www.jurnalul.ro