Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2023)
EUR 4.9481 RON
USD 4.574 RON
GBP 5.6203 RON
CHF 4.9827 RON
XDR 6.1487 RON
XAU 287.151 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Străinii cu inimă de român din Iași
Stire publicata in

Majoritatea oamenilor veniți de peste hotare și stabiliți în Capitala Moldovei sunt mândri de țara adoptivă și celebrează Ziua Națională a României cu mult respect

Cu toate că nu fierb fasole cu ciolan, nu defilează în stradă și nu scandează lozinci populiste, străinii care locuiesc de ani buni în Iași sărbătoresc fiecare în felul lor Ziua Națională a țării care i-a adoptat.

Doctorul Zare Nazaryan (53 de ani), medic primar chirurg la Spitalul "Sfântul Spiridon"œ, s-a stabilit în Iași acum 31 de ani, când a venit cu bursă la Facultatea de Medicină. Armean de origine, fiind născut în orașul Raqqua, medicul spune că iubește ambele țări deopotrivă. În 1998 a obținut cetățenia română, iar pe 30 decembrie în același an și-a întemeiat o familie cu o româncă. Pentru că în ultimii 30 de ani s-a simțit român, ziua de 1 Decembrie nu va trece neobservată.

"Voi lucra în prima parte a zilei. Chiar dacă, teoretic, sunt liber, tot voi merge la spital. Apoi voi merge la Biserica Armeană, unde voi sărbători cu enoriașii și cu membrii comunității de aici Ziua Națională a României. Vom organiza o mică masă pentru a sărbători. În anii anteriori mergeam cu fiica mea la defilări. Dincolo de toate manifestările și declarațiile, este important să trăim această zi în suflet"œ, spune medicul.

"Sunt româncă de etnie elenă"œÂ Â Â     

Unul dintre cei 400 de etnici greci stabiliți la Iași povestește cum sărbătorește Ziua Națională a României. Marica Pieptu, președintele Comunității Elene din Iași, spune că în fiecare an, de 1 Decembrie, arborează steagul României pe balcon.

"Facem exact ce fac cetățenii acestei țări. Sunt româncă de etnie elenă și simt aceleași sentimente pentru acest popor care ne-a stat alături"œ, a spus femeia. Aceasta spune că obișnuia să iasă în stradă, să participe la manifestări și la parada militară, însă starea de sănătate precară nu-i mai permite.

Marica Pieptu locuiește în capitala Moldovei din 1950 și este încercată de fiori de fiecare dată când românii sărbătoresc Ziua Națională. "Am găsit aici a doua patrie și sunt recunoscătoare pentru felul în care acest popor m-a primit în sânul ei"œ, povestește grecoaica.

Jumătate italian, jumătate ieșean   

Președintele comunității italiene din Iași, Ligiu Forgiarini, are sufletul împărțit în două: jumătate a rămas în Italia, iar cealaltă jumătate vorbește românește. "Bunicul meu a venit în Iași în 1896 pentru a munci, iar în fiecare vară se întorcea în Italia, unde s-a și căsătorit. Și-a adus toată familia la Iași și dintr-un simplu salahor a devenit antreprenor. Comuniștii i-au luat însă tot și a ajuns zidar"œ, povestește Ligiu Forgiarini.

Bărbatul gătește rețete străvechi cum ar fi mesta, un fel de cir românesc cu făină de porumb, grâu, cubulețe de unt și lapte sau minestrone, o supă din fasole, macaroane și roșii. "Păstrăm toate tradițiile de Crăciun și facem o mică scenetă din figurine care arată Nașterea Domnului"œ, a mai spus ieșeanul.

Britanicul Christopher Lawson este unul dintre cei mai apreciați profesori străini de limba engleză de la Facultatea de Litere de la Universitatea "Al.I. Cuza"œ din Iași. A părăsit Londra natală încă din perioada comunistă.

Ziua Națională la Ambasada României

"În anii comunismului obișnuiam să merg la Ambasada României în Copenhaga pentru a sărbători Ziua Națională. Era mâncare și băutură bună. Acum, din păcate, manifestările nu mai sunt atât de ample. Dacă nu e ceva special în Piața Unirii nici nu-ți dai seama dacă e sărbătoare"œ, spune profesorul.

Locuind în Iașiul care l-a adoptat, Christopher nu sărbătorește nici Ziua Marii Britanii, de pe 23 aprilie. "E, de fapt, o combinație, între ziua Sfântului George și ziua de naștere a lui Shakespeare. Mă consider la fel de patriot ca oricine, dar nu-mi place să mă dau în spectacol de Ziua Națională, cum fac americanii sau francezii"œ, susține Christopher Lawson.

Publicat la 01-12-2011 00:15, Sursa www.adevarul.ro