Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 15-04-2024)
EUR 4.9737 RON
USD 4.6664 RON
GBP 5.8274 RON
CHF 5.1094 RON
XDR 6.1448 RON
XAU 352.327 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Albanezii din Slatina au arborat drapelul tricolor, de Ziua Națională
Stire publicata in

În familia de albanezi Memish, din Slatina este prilej de sărbătoare și în acest an, de 1 Decembrie. În ajunul Zilei Naționale a României, albanezii au arborat drapelul tricolor dar și steagul Uniunii Europene. Pentru ei a devenit deja o tradiție să ridice steagul României, în fiecare an de ziua țării.

Hashim Memish (72 ani), capul familiei ne povestește că face asta de când se știe. "De când suntem noi în România, am arborat în fiecare an steagul de Ziua Națională. Eu sunt etnic albanez și cetățean fidel al României și mă bucur de această sărbătoare.  Cea mai mare onoare a noastră este că statul român ne-a acordat cetățenia română. Noi respectăm și iubim România!"œ, a spus el. Pentru Hashim Memish, arborarea drapelului tricolor nu este un gest deosebit. "Eu consider o normalitate arborarea steagului. Ar fi o bucurie pentru mine să văd pe viitor steagul arborat cel puțin la toate spațiile comerciale din Slatina"œ, a precizat el. Și oltenii care trec prin fața "Atletului albanez"œ sunt impresionați la vederea celor două steaguri. "Este ceva extraordinar, o dovadă de bun simț și solidaritate. Nu fac românii noștri ce fac dânșii"œ, a spus Ioana Nicolae, de 62 ani, cadru didactic.

Gânduri bune pentru români

Hashim Memish ne dezvăluie că îmbină armonios faptul că e român dar și că e albanez, și e mândru că e oltean, spunând despre Oltenia că este "inima acestei țări"œ. Are o părere foarte bună despre români, pe care îi caracterizează ca fiind oameni cu suflet mare, un popor greu încercat, cu o inteligență nativă. Astăzi, de 1 Decembrie albanezii din Slatina nu se vor prinde în horă și nici nu vor găti fasole cu ciolan. Pe Hashim Memish, Ziua Națională îl va găsi în laborator, unde va pregăti delicatese pentru a-i întâmpina pe cei care vor să treacă pragul prăvăliei sale în această zi. În încheiere, albanezii din Slatina le transmit gândurile lor bune românilor de pretutindeni. "La mulți ani întregii națiuni, fericire și să petrecem cu bucurie"œ, a transmis Hashim Memish.

"Atletul albanez"œ, afacere de 300 de ani

"Atletul albanez"œ nu este o simplă cofetărie din Slatina unde se servesc bunătăți precum braga, înghețata, halvița sau rahatul, ci este cunoscută ca fiind singura firmă privată din România, care a funcționat neîntrerupt pe perioada regimului comunist, o afacere care dăinuie de 300 de ani. Prăvălia albanezilor din Slatina a primit vizita multor personalități: artiști, politicieni și ambasadori. Braga, înghețata și halvița preparate după rețete secrete de Hashim Memish au făcut din cofetăria denumită simbolic "Atletul albanez"œ o afacere de succes.

Publicat la 01-12-2011 00:15, Sursa www.adevarul.ro