Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
30% dintre seropozitivii Europei nu știu de boala lor
Stire publicata in
30% dintre seropozitivii Europei nu știu de boala lor

Anual, în UE sunt depistate circa 30.000 de cazuri noi de HIV, însă 30-40% dintre bolnavi nu știu că sunt infectați cu virusul și îl transmit fără să vrea.

Infecția cu HIV continuă să înregistreze creșteri în țările Uniunii Europene. Numai în anul 2010, au fost înregistrate aproape 30.000 de cazuri nou diagnosticate, mai mult cu 4% față de anul 2009, potrivit unor statistici date publicității cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, celebrată în fiecare an în data de 1 decembrie.

Infecția continuă să afecteze anumite categorii de populație: homosexualii, persoanele care își injectează droguri și pe cei care vin din țări cu număr mare de îmbolnăviri, cum sunt cele africane.

În România, numai în primele șase luni ale anului 2011, au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecții cu HIV, 62 fiind consumatori de droguri injectabile. Grav este că mai bine de 30% dintre seropozitivii Europei nu știu de boala lor.

Risc de zece ori mai mic de deces cu tratament

În multe cazuri, infecția cu HIV nu are simptome pentru o lungă perioadă de timp și un număr mare dintre cei infectați nu sunt conștienți că sunt bolnavi.

"Se estimează că între 30 și 40% dintre seropozitivii din Europa nu sunt conștienți că au boala. Estimările variază de la o țară la alta, între 15 și 50%. Riscul de transmitere a HIV este de 3,5 ori mai mare la persoanele care nu sunt conștiente că sunt bolnave în comparație cu cei care știu. În plus, cei care urmează tratamente au un risc de zece ori mai mic să moară față de cei care nu se tratează", mai spun experții Centrului European pentru prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).

În țara noastră, din 1985 și până în prezent, au fost înregistrate 17.000 de cazuri de HIV/SIDA. Dintre acestea, doar 11.000 mai sunt în viață.

"Chiar dacă în ultimii ani numărul cazurilor e în scădere, există noi grupuri sociale care au un risc crescut de infectare, cum ar fi consumatorii de noi droguri sintetice", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Consumatorii de droguri injectabile au un risc de aproape 60% de a se îmbolnăvi, în principal din cauza seringilor refolosite.

Testul pentru depistarea HIV, gratuit cu trimitere

Pentru efectuarea testelor care depistează infectarea cu HIV, pacienții trebuie să se adreseze fie medicilor de familie care îi vor îndruma spre centrele cele mai apropiate în care pot fi făcute aceste teste, fie pot suna la numărul gratuit 0 800 800 033 și pot afla de acolo adresa și programul celui mai apropiat centru.

Testul pentru depistare HIV este gratuit pentru anumite categorii. "Gravidele, spre exemplu, au gratuitate, cu trimitere de la medicul de familie. Și dacă am o suspiciune la o persoană, pot da trimitere pentru a i se face gratuit analiza, dacă este asigurat. Cei care fac analiza la cerere, plătesc", detaliază medicul de familie Remus Lupu. Costul analizei, la liber, variază între 34 și 65 de lei.

Este important de reținut că HIV nu se transmite prin îmbrățișare, sărut, strângere de mână, prin apă sau alimente. Singurele două căi de transmitere sunt: contact sexual neprotejat sau sânge (folosirea în comun a unor obiecte care taie sau înțeapă, cum ar fi o forfecuță de manichiură, lame de ras, ace de tatuaj, ace pentru găurirea urechilor).

RAPORT

Cum sunt discriminate româncele cu HIV

Interviuri realizate cu numeroase tinere infectate cu HIV au arătat că acestora li se refuză frecvent acordarea asistenței medicale.

"De exemplu, la naștere, au existat cazuri în care asistența medicală pentru femeile cu HIV a fost refuzată sau mult îngreunată", se arată într-un raport dat publicității ieri, despre femeile care trăiesc cu HIV.

Este și cazul unei gravide pe nume Georgiana, căreia i s-a refuzat cezariana obligatorie pentru a se preveni infectarea copilului. Ea a fost trimisă la un spital aflat la 100 de km distanță și a născut în salvare, pe cale vaginală. "Copilul era cu oxigen la nas când am ajuns la spitalul județean. La început nu au vrut să mă interneze", își amintește tânăra.

Citiți și:

Publicat la 01-12-2011 04:45, Sursa www.evz.ro