- 02-02-2018, O înfrățire de suflet
- 26-04-2017, CLUBUL DE LIMBI STRAINE Media 10 Afterschool
- 30-07-2013, Webasto pentru Agricultură!
- 24-07-2013, Valentin Creață vă invită la Expoziția "Tendință și culoare"
- 15-07-2013, Tunul antigrindină: tehnologia care "păzește" culturile dacă este pornită cu 20 de minute înaintea furtunii
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de acum 93 de ani, a antrenat pe așa numitul "câmp al lui Horea"œ peste 100.000 de români care și-au exprimat prin viu grai dorința de Unire. Fruntașii românilor ardeleni au anunțat hotărârea istorică, după ample dezbateri în actuala Sală a Unirii.
Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a antrenat potrivit însemnărilor vremii "toată suflarea din oraș"œ, dar și zeci de mii de români veniți de la sute de kilometri. Cea mai vehiculată cifră a celor care au fost martorii Unirii este de 100.000 de oameni. Mulțimile au început să ajungă la Alba Iulia încă din ziua de 30 noiembrie 1918, cu căruțele sau cu trenurile speciale.
Cum s-au "negociat"œ articolele Rezoluției Marii Uniri la Hotelul "Hungaria"œ din Alba Iulia Martirul Marii Uniri de la 1918: stegarul care a fluturat tricolorul în gara din Teiuș"Câmpul lui Horea"œ, împărțit în 15 zone
"Oamenii care au venit cu o zi înainte la Alba Iulia, s-au cazat în satele din apropierea orașului: Oarda, Pîclișa, Partoș. Din Blaj au venit 1.500 de oameni, din localitățile Ighiu, Țelna, Vințu de Jos, au sosit între 300-500 de oameni din fiecare. Satele din Munții Apuseni au fost reprezentate, în medie, de cîte 80 de persoane, care au venit cu căruțele la Alba Iulia. Participanții din județele învecinate au ajuns cu trenurile speciale"œ, a punctat Dorin Giurgiu, cercetător la Muzeul Unirii din Alba Iulia.
În funcție de direcția din care au ajuns în oraș, au intrat pe la Poarta I a Cetății bastionare, sau prin partea de vest a fortificației, direct pe așa numitul "câmp al lui Horea"œ, actualul Platou al Romanilor, din fața Catedralei Încoronării.
Evenimentele din 1 Decembrie 1918, o zi mohorâtă de duminică, au început la primele ore la dimineții. Membrii Consiliului Național Român Central, care au ajuns în oraș în preziua evenimentulu, au fost responsabili cu ordinea , iar Garda Național a asigurat paza. "Câmpul lui Horea"œ a fost împărțit în 15 zone. Mulțimile au fost dirijate să se așeze în funcție de localitățile de proveniență.
Click pe poze pentru a vedea o galerie cu poze de la 1 decembrie 1918
"Marea Adunare de la Alba Iulia din istorica zi de 1 Decembrie 1918, s-a remarcat și printr-o disciplină organizatorică remarcabilă, de care au fost responsabili membrii Consiliului Național Român Central și Garda Națională formată din patru batalioane: Alba Iulia, Blaj, Abrud, Turda"œ, a mai punctat Dorin Giurgiu.
"Unirea Transilvaniei, Banatului și a Părților Ungurene cu țara-mamă este decisă pentru toate veacurile "œ
În jurul orei 10.00, au urcat pe scena amenajată în clădirea Cazinoului, azi Sala Unirii, în aclamații și urale, fruntașii Consiliului Național Român Central și reprezentanții Bisericii. Peretele din fundalul încăperii era împodobit cu tabloul lui Mihai Viteazul, sus, iar mai jos tablourile conducătorilor Revoluției din 1784-1785: Horea, Cloșca și Crișan. După salutul de bun venit rostit de Ștefan Cicio Pop, s-a trecut la numărarea delegaților, în total 1.228. Protopopii ordodoxi și greco-catolici erau delegați de drept, dar au fost și delegați ai profesorilor, învățătorilor,femeilor,meseriașilor,fiecare categorie reprezentată de câte două persoane. Ulterior, a fost ales prezidiul care a coordonat lucrările din actuala Sală a Unirii.
Istoricul discurs al lui Vasile Goldiș, , om cu o vastă cultură, cu înalte concepții social-politice, a început în jurul orei 11.00. El a rostit și fraza plină de adevăr: "Veacuri de-a rândul poporul românesc, adevăratul și legitimul proprietar al pământului ce fusese odinioară Dacia romană, a fost socotit străin și rob pe pământul lui strămoșesc"œ. A făcut referire și la modul în care trebuie exercitată în viitor puterea politică și și-a încheiat cuvântarea cu memorabila frază "Să jurăm credință, de aici înainte, numai națiunii române, dar tot atunci să jurăm credință și civilizațiunei umane"œ. Ulterior, Vasile Goldiș a supus aprobării Adunări Naționale documentul cunoscut ca Rezoluția de Unire. După cuvântările oficiale, președintele Gheorghe Pop de Băsești a supus aprobării Rezoluția care a fost votată cu unanimitate, ceea ce era sininim cu "Unirea Transilvaniei, Banatului și a Părților Ungurene cu țara-mamă este decisă pentru toate veacurile "œ.
Citirea Rezoluției de Unire în fața mulțimii
La punctul I al documentului se spunea: "Adunarea Națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia , în ziua de l Decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România"œ. A fost ales și Marele Sfat Național Român, cu rol de Parlament al Transilvaniei.
Dezbaterile din actuala Sală a Unirii s-au încheiat în jurul orei 13.30. Delegații au ieșit apoi, în fata celor peste 100.000 de participanți, grupați pe Platoul Romanilor, pentru a le anunța hotărârea. De la cele patru tribune amenajate, episcopii Iuliu Hossu și Miron Cristea, alături de alți fruntași ardeleni, au prezentat publicului textul Rezoluției de Unire.
Mulțimile au început să părăsească "câmpul lui Horea"œ în jurul orei 16.00.
Sala Unirii din Alba Iulia adăpostește manuscrisul original al "Cuvântării lui Vasile Goldiș"œ la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Cele șase volume legate în piele au fost donate de ASTRA, la aniversarea a două decenii de la Unire. În partea centrală a primei coperți este înscrisă fotografia lui Vasile Goldiș, sub care stă scris cu majuscule: "Cuvântarea lui Vasile Goldiș la 1 Dec. 1918"œ.