Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
"Mi-e dragă România oriunde m-aș afla"œ
Stire publicata in

Românii veniți de peste Prut spun că trăiesc de 1 Decembrie aceleași sentimente de mândrie națională și că se simt în Republica Moldova la fel ca în țara lor. Oameni cunoscuți sau cetățeni de rând, toți vor marca azi Ziua Națională a României, chiar dacă în stânga Prutului, unde sunt stabiliți, e zi de lucru.

În cei peste 20 de ani de când a căzut cortina de fier de la Prut, mulți cetățeni români au ales să se stabilească cu traiul în Republica Moldova. I-a adus aici întâmplarea, dragostea, vocația sau afacerile. "Am venit la Chișinău cu o zi înainte de puciul de la Moscova, pentru câteva zile, dar, am ajuns să trăiesc și Marea Adunare Națională din 27 august. După care am decis să mai rămân un timp, ca apoi acest timp să se tot întindă", povestește vedeta PRO TV Lorena Bogza. Mărturisește că trăiește 1 Decembrie la Chișinău cu emoții mai intense decât dacă ar fi fost în Țară. "Aici lucrurile se simt și se văd altfel, parcă sunt mai aproape de România. Mi-e dragă România în fiecare zi, dar pe 1 decembrie parca aș vrea să spun în fiecare clipă cât de mult o iubesc", se destăinuie Lorena Bogza.

SE SIMT MAI ROMÂNI DECÂT ÎN PROPRIA ȚARĂ‚

De câteva luni, tehnicianul român Gabi Stan antrenează echipa Milsami Orhei. Spune că se simte la noi ca acasă și că, deși nu e aceeași febră a sărbătorii ca în România, lucrurile au evoluat față de 2001-2002, când a avut prima experiență în Basarabia. "Suntem cinci conaționali la Milsami. Probabil, de Ziua Românie va trebui să facem cinste colegilor", spune Gabi Stan. Și pentru Sorin Andrei, președintele executiv al BCR Chișinău, azi este o zi specială. "Mă voi întâlni cu colegii de la alte companii românești și internaționale în care sunt români, de asemenea voi participa și la evenimentele organizate de Ambasadă", afirmă Sorin Andrei. Susține că la Chișinău e printre ai săi. "În Republica Moldova am descoperit oameni extraordinari. Micile diferențe dintre noi doar adaugă plus valoare relațiilor moldo-române", explică bancherul.

Doru Petruți, directorul Institutului de marketing și sondaje IMAS, care se află în Republica Moldova de șapte ani, preferă să-și spună european, și să nu-și etaleze identitatea națională. "Pentru mine românii de aici și cei de peste Prut sunt la fel de apropiați. Desigur, există o diferență de valori și de mentalități", este de părere sociologul. Recunoaște că i-a fost mai ușor să lege prietenii în țara noastră, pentru că "în România prevalează valorile materiale". Totuși, spune el, românii nu sunt priviți întotdeauna cu ochi buni în stânga Prutului, din cauza stereotipurilor. "Parcă ai purta o etichetă dacă ești român. Dar lucrurile sunt văzute mai degrabă emoțional. Până la urmă, contează prestația omului", afirmă Doru Petruți.

E sărbătoare azi și în familia lui Eugen Sorin Petre, care a lăsat acum 16 ani Bucureștiul pentru o fată din Ungheni. "Pentru mine, Basarabia e al doilea stat românesc, așa o percep eu. Aici e casa mea, unde e soția și cele două fiice, la fel cum la București e casa mea, unde mereu mă așteaptă părinți", mărturisește românul din Ungheni, Eugen Sorin Petre.

Au contribuit Andrei Loghin, Ion Preașca, Virginia Dumitraș)

Publicat la 01-12-2011 09:15, Sursa www.adevarul.ro