Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 29-09-2023)
EUR 4.9746 RON
USD 4.6864 RON
GBP 5.7433 RON
CHF 5.1446 RON
XDR 6.1616 RON
XAU 282.244 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Detaliile Marii Uniri, stabilite la Hotelul "Hungaria", un simbol demolat de comuniști.
Stire publicata in
La 30 noiembrie 1918, deputații și delegații la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia au hotărât, la Hotelul "Hungaria", condițiile Marii Uniri de la 1 Decembrie și programul Marii Adunări Naționale.

Muzeograful și istoricul Dorin Giurgiu spune că, după ce Alba Iulia a fost desemnată să găzduiască lucrările Marii Adunări Naționale, reprezentanții Consiliului Național Român au luat o serie de măsuri pentru pregătirea adunării, iar Hotelul "Hungaria" din municipiu a fost ales pentru a găzdui delegații importanți și întâlnirile de pregătire a evenimentului.

Giurgiu susține că hotelul nu a fost ales întâmplător și crede că, pe lângă faptul că era unul dintre cele mai spațioase din Alba Iulia, a contat și numele.

"Mai existau și alte hoteluri în Alba Iulia, însă probabil că românii au căutat să folosească acest hotel și ca un simbol datorită numelui (...) Hotelul oferea cele mai bune condiții și de cazare și pentru ședințe publice, dar, pe de altă parte, faptul că se numea «Hungaria» poate a fost și un imbold românesc puțin naționalist pentru a găzdui aceste preparative", spune Giurgiu.

Publicat la 01-12-2011 10:45, Sursa www.cancan.ro