Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Emil Boc, huiduit de mulțime, la ceremoniile de la Alba Iulia
Stire publicata in
Emil Boc, huiduit de mulțime, la ceremoniile de la Alba Iulia Postat la: 01.12.2011 10:14

Foto: Claudia Veja

UPDATE: Premierul Emil Boc, huiduit la Alba Iulia

Premierul Emil Boc a fost huiduit, joi, la Alba Iulia, în timpul ceremoniilor organizate la statuia lui Mihai Viteazul, unde a depus o coroană de flori, transmite corespondentul Mediafax.

Premierul Emil Boc a ajuns în jurul orei 10.00 la Alba Iulia, unde au loc manifestări dedicate Zilei Naționale a României, iar în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul a fost huiduit de mai multe persoane din mulțime, acestea strigând și "Hoții".

În paralel, câteva zeci de membri ai PDL au încercat să acopere huiduielile, strigând "România, România", iar unii dintre aceștia s-au îndreptat spre cei care huiduiau, spunându-le să înceteze.

"Terminați, măi, nesimțiților", a strigat unul dintre bărbații aflați în zona în care erau grupați simpatizanții PDL.

Aproximativ două mii de persoane participă, joi dimineața, la ceremoniile organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Națională a României, iar la debutul manifestărilor un grup de tineri au scandat lozinci și au afișat un banner cu mesajul "Basarabia e România", transmite corespondentul Mediafax.

Manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României au început în jurul orei 9.00 cu un ceremonial de depuneri de jerbe și coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu și Iuliu Maniu din centrul municipiului.

La manifestări participă aproximativ două mii de persoane, între care ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chișinău, Dorin Chirtoacă și liderul PNȚCD Victor Cirobea.

În debutul manifestărilor, un grup format din aproximativ 300 de tineri, purtând steaguri și fulare tricolore, au scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu România și au afișat două bannere mari pe care scrie "Ridică-te Ștefane cu brațul tău cel sfânt și unește Basarabia cu al patriei pământ" și "Basarabia e România".

Tinerii spun că sunt studenți atât din România, cât și din Basarabia, unii dintre ei având fețele acoperite cu fulare sau eșarfe tricolore și cântând diverse melodii patriotice.
La manifestări sunt așteptați și premierul Emil Boc și liderul PSD, Victor Ponta.

La ora 11.00, în Sala Unirii va avea loc primirea soliilor din Cetățile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12.00 va începe, pe un podium special amenajat în fața Catedralei Reîntregirii, slujba Te Deum oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

În același timp, la Poarta a III-a a Cetății va avea loc schimbarea Gărzii Cetății, un ceremonial la care vor participa cei câteva zeci de membri ai Gărzii Cetății, îmbrăcați în uniforme de epocă ale armatei austriece.

La ora 12.30, în Piața Tricolorului din fața Catedralei Reîntregirii, elevii Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" vor pune în scenă un spectacol de dansuri medievale, iar angajații Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, costumați în personaje istorice, vor spune participanților "povestea orașului Marii Uniri".

La ora 13.30 este programată, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu, o defilare militară la care vor participa aproximativ 300 de angajați din structurile Ministerului Administrației și Internelor și zeci de autospeciale de intervenție.

Parada militară va fi urmată de un spectacol de muzică populară în aer liber dedicat Zilei Naționale a României și intitulat "Suflet românesc", cu recitaluri susținute de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Nicoleta Voica, Daniela Condurache, Floarea Calotă, Ionuț Fulea, Ioan Bocșa, Leontina Fărcaș, Roxana Reche, Cătălin Hașa, Dorina Narița, Nicolae Tuhuț, Maria Filimon, Grupul instrumental "Codru de România", Grupul instrumental "Crai Nou" și Ansamblul "Augustin Bena" al județului Alba.

În această perioadă, în șanțurile cetății din Alba Iulia vor avea loc proiecții de filme documentare, iar la ora 18.00 pe Platoul Romanilor din Cetate va fi Hora Unirii, la care vor fi invitați participanții la manifestări.

Din programului pregătit de autoritățile din Alba Iulia pentru Ziua Națională a României nu vor lipsi nici în acest an focurile de artificii, programate la ora 18.15, iar seara se va încheia cu concerte Zdob și Zdub și Holograf, dar și cu proiecții video pe zidurile Cetății și cu lansarea lămpilor zburătoare deasupra Cetății.

Autoritățile din Alba au pregătit în acest an pentru cei care vor participa la manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale a României o masă populară la care vor fi distribuite gratuit, alături de un pahar de vin, peste 6.000 de porții de friptură și cârnați.

Câteva zeci de bucătari au pregătit, în ultimele zile, porțiile de mâncare în bucătăria unui hotel din Alba Iulia, autoritățile punând la dispoziție peste 600 de kilograme de carne de porc, aproximativ 600 de bucăți de cârnat, muștar și peste 6.000 de chifle.

Masa populară va fi servită pe platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi, iar o porție va cuprinde o bucată de friptură, o bucată de cârnat, muștar și o chiflă, la care se va adăuga un pahar cu vin.

Pentru manifestările de 1 Decembrie au fost luate și măsuri speciale de siguranță, fiind mobilizați aproape 400 de polițiști, jandarmi și polițiști comunitari pentru a asigura liniștea și ordinea publică în cadrul manifestărilor. De asemenea, circulația rutieră în zona Cetății și pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost restricționată încă din noaptea de miercuri spre joi.

Guvernul a alocat, în acest an, pentru manifestările de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale suma de 800.000 de lei, jumătate din sumă fiind primită de Prefectura Alba, iar cealaltă jumătate de administrația locală din Alba Iulia.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României și împlinirii a 93 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, denumite Serbările Unirii, au început în 23 noiembrie și au cuprins evenimente culturale, sportive, științifice, dar și concerte și spectacole pentru tineri.


 
Publicat la 01-12-2011 11:15, Sursa www.gandul.info