Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2023)
EUR 4.9481 RON
USD 4.574 RON
GBP 5.6203 RON
CHF 4.9827 RON
XDR 6.1487 RON
XAU 287.151 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Scandal în Parlamentul Republicii Moldova de 1 Decembrie. Comuniștii: "Nu suntem în Senatul României!"œ
Stire publicata in

Spiritele s-au încins după ce deputații liberali și liberal-democrați au felicitat românii de pretutindeni cu ocazia zilei de 1 Decembrie, dorindu-le bunăstare și prosperare.

Comuniștii au sărit ca arși. "Suntem în Parlamentul Republicii Moldova, nu în Senatul României. Este o lipsă de respect față de poporul și forul suprem al Republicii Moldova", a declarat deputatul Eduard Mușuc.

"ROMÂNII ÎN MINORITATE"œ

"Apărăm dreptul nostru la identitate. 90% din populație se consideră moldoveni, iar dvs. Încercați să impuneți majorității populației o altă identitate. Este o atitudine antidemocratică și antieuropeană", a adăugat el, amintindu-le unor liberali că au fost activiști comuniști în perioada sovietică.

A urmat un lung schimb de replici. "Știam că prostia nu are margini, din pacate a pătruns și în Parlament", a spus liberalul Ion Hadârcă. "Declarația de de Independență spune că Republica Moldova este al doilea stat românesc", a amintit colegul său Valeriu Saharneanu.

"România e o țară membră a Uniunii Europene. Insultând România și egalând-o cu fascismul, îl egalați cu întreg spațiul UE, care este împotriva xenofobiei. Să vă fie rușine!", li s-a adresat comuniștilor liberala Corina Fusu.

De 1 Decembrie, comuniștii moldoveni cer o lege antinazistă

"PCRM nu are ceva cu România ca stat european, ci este împotriva celor care s-au vândut României și duc o activitate subvesrivă în Republica Moldova", a răspuns comunistul Sergiu Stati.

Liderul liberalilor i-a cerut președintelui PCRM Vladimir Voronin să-și oprească tinerii. "Dacă felicităm Germania, nu înseamnă că felicităm naziștii. Cât o să mai dureze prostia asta?!", s-a întrebat Mihai Ghimpu.

LUPU, ÎMPĂ‚CIUITOR

După o oră de discuții aprinse, președintele Parlamentului Marian Lupu a fost nevoit să încheie dezbaterile și să treacă la ordinea de zi. "Asta ce-i Parlament? Noi lucrăm sau ce facem? Transformăm Parlamentul în... aș spune eu ce... Temperați-vă! Ocupați-vă locurile în sală", le-a spus el deputaților care au făcut cozi la microfoane.

"Nu avem așa practică să felicităm alte state în Parlament, doar președintele trimite mesaje de felicitare. Fiecare dintre cetățenii Republicii Moldova are dreptul la autoidentificare. Să ne respectăm așa cum suntem, diferiți", a punctat liderul Partidului Democrat.

"Mi-e dragă România oriunde m-aș afla"

VIDEO Marius Lazurca, ambasadorul României la Chișinău: "Uniunea, formula modernă a Unirii"

Chișinăul și Alba Iulia se înfrățesc astăzi în capitala Unirii

Publicat la 01-12-2011 11:45, Sursa www.adevarul.ro