Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Tokes: Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure autonomia, conform Proclamației de la Alba
Stire publicata in

"Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare și autonomia națională, așa cum prevede chiar și Proclamația de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gândul ca în Ziua Națională a României să disputăm apartenența Transilvaniei, din contră, le dorim fraților noștri români sărbătoare frumoasă", precizează Laszlo Tokes într-un comunicat remis joi agenției MEDIAFAX.

El menționează că, în urmă cu nouăzeci și unu de ani, încălcând principiul wilsonian al autodeterminării și fără să se consulte populația maghiară implicată, Transilvania și alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de țara-mamă", dar menționează că nu dorește, după scurgerea unui timp atât de îndelungat, să redeschidă vechi dispute istorice, teritoriale.

"Însă trebuie să-mi ridic cuvântul în apărarea drepturilor umane și comunitare ale maghiarilor ajunși în țări străine împotriva voinței lor. Este inadmisibil și intolerabil ca Olivér Boldoghy și, cum este de așteptat, alți compatrioți ai săi să fie privați de cetățenia slovacă și să fie expulzați de pe pământul lor natal, sudul Slovaciei (Felvidék), pentru faptul că își asumă în mod deschis identitatea maghiară. Este inadmisibil și intolerabil și faptul ca în Transilvania aparținând României, în țara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureș, noi, maghiarii, azi nu mai putem avea nici măcar secție maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes în comunicatul citat.

Și conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamația de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" și o "patrie pentru secuime".

Citeste si: PCM Covasna revendică un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" și o "patrie pentru secuime"

Publicat la 01-12-2011 12:15, Sursa www.mediafax.ro