Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 30-03-2023)
EUR 4.9485 RON
USD 4.5545 RON
GBP 5.6239 RON
CHF 4.9726 RON
XDR 6.1268 RON
XAU 288.142 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
De ziua românilor, Tokes cere autonomie pentru maghiari
Stire publicata in
De ziua românilor, Tokes cere autonomie pentru maghiari

Vicepreședintele PE Laszlo Tokes le transmite "fraților" români, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sărbătoare frumoasă, dar solicită ca, dacă li s-au "luat" teritoriile, măcar să li se asigure maghiarilor autonomia națională, așa cum prevede chiar Proclamația de la Alba Iulia din 1918.

"Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare și autonomia națională, așa cum prevede chiar și Proclamația de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gândul ca în Ziua Națională a României să disputăm apartenența Transilvaniei, din contră, le dorim fraților noștri români sărbătoare frumoasă", precizează Laszlo Tokes într-un comunicat citat de mediafax.ro.

El menționează că, în urmă cu nouăzeci și unu de ani, încălcând principiul wilsonian al autodeterminării și fără să se consulte populația maghiară implicată, Transilvania și alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de țara-mamă", dar menționează că nu dorește, după scurgerea unui timp atât de îndelungat, să redeschidă vechi dispute istorice, teritoriale.
"Însă trebuie să-mi ridic cuvântul în apărarea drepturilor umane și comunitare ale maghiarilor ajunși în țări străine împotriva voinței lor. Este inadmisibil și intolerabil și faptul ca în Transilvania aparținând României, în țara noastră natală, la universitatea noastră, odinioară maghiară, din Târgu Mureș, noi, maghiarii, azi nu mai putem avea nici măcar secție maghiară de sine stătătoare", mai arată Tokes în comunicatul citat.

Și conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a solicitat, în contextul apropierii zilei de 1 Decembrie, respectarea unor puncte din Proclamația de la Alba Iulia, printre care unul privind dreptul la autonomie, revendicând un "cămin pentru maghiarii din Transilvania" și o "patrie pentru secuime".

Publicat la 01-12-2011 12:46, Sursa www.evz.ro