Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2023)
EUR 4.9481 RON
USD 4.574 RON
GBP 5.6203 RON
CHF 4.9827 RON
XDR 6.1487 RON
XAU 287.151 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Fasolea cu ciolan n-a fost niciodată tradiție de 1 Decembrie!
Stire publicata in
Fasolea cu ciolan n-a fost niciodată tradiție de 1 Decembrie!

De unde până unde a devenit fasolea cu ciolan o mâncare națională care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor ziua națională a României? De la "Ciolaniada" PRO TV-ului!

Până în urmă cu zece ani, de 1 Decembrie, românul punea pe masă ce găsea prin frigider și cămară. De atunci încoace, s-a înrădăcinat ideea cum că acest produs culinar se mănâncă neapărat în prima zi de iarnă, ca sarmalele de Crăciun, mielul de Paști și mititeii de 1 Mai muncitoresc.

Totul a plecat de la năstrușnica idee a celor de la PRO TV care, la aniversarea de cinci ani a lansării postului, a emis întreaga zi cu sigla "Marea Ciolaniadă"! Atunci, a lansat un concurs în care îi invita la sediul din Pache Protopopescu pe toți bucătarii pricepuți cu "cea mai gustoasă și arătoasă fasole cu ciolan la purtător". Cum promovarea începuse cu câteva zile înainte de ziuan națională, ideea a prins și, când nici nu începuse încă defilarea de la Arcul de Triumf, sute de oale și cratițe pline cu delicioasa fasole cu ciolan făceau coadă în fața sediului PRO TV.

Concluzia specialistului: "Asta e mâncarea săracului!"

"Multă lume zice că n-ave mâcare națională!", spune Ștefan Bercea, chef la "Cabana vânătorilor" din Predeal și președinte al Asociației Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România. "Noi am fost influențați de vecini... Ciolanul nostru e național, în măsura în care e afumat. Nemții îl bagă într-o saramură, apoi îl fierb și-l bagă la cuptor, să-i facă șoriciul crocant! Personal și ca bucătar, eu zic că e o mâncare a săracului... Nu e pentru o zi festivă! Și nu poate fi considerat o tradiție! Se mănâncă mai mult în Ardeal. Dacă ar fi să fac un procent, doar 75% din mâncarea asta e românească!", spune maestrul în arta culinară.

O găselniță a PRO TV tinde să devină un obicei de durată

Deci, ici vorbă de tradiție! Mai ales că în perioada asta de post, de dezlegări la ciolan și țuică fiartă n-a auzit nimeni! Unde mai pui că ciolanul afumat și fiert n-a fost și n-o să fie niciodată o mâncare pur românească. Poate, doar combinat cu garnitura de fasole. Mai degrabă e un produs german sau unguresc și importat la noi pe timpul Imperiului austro-ungar. Atâta doar că nemții îl mânâncă pe varză sau cu cartofi și ungurii rotisat. Ideea, totuși, a prins excelent.

Cum fasolea cu ciolan nu-i greu de făcut, e delicioasă, ieftină, de sezon și fiind un produs care este mai gustos când e gătit în cantități mari, mai ales așa cum știu să-l facă bucătarii militari, la cazan, a devenit un obicei care tinde să devină o datină. Dacă are cineva vreo dovadă că ciolanul cu fasole a fost o tradiție de 1 Decembrie, mai veche de 11 ani, să producă o dovadă ori să tacă pe vecie!

Publicat la 01-12-2011 14:46, Sursa www.evz.ro