Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
1 Decembrie la Miercurea Ciuc: "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!"
Stire publicata in
1 Decembrie la Miercurea Ciuc: "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!"

Mai mulți tineri care purtau drapele secuiești și pancarte cu inscripții în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!", au fost ridicați de jandarmi, la Miercurea Ciuc. În același timp, atât "Noua Dreaptă" cât și "Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" îndeamnă, prin mesaje postate pe paginile de internet, la ieșiri în stradă.

Aproximativ 15 tineri care încercau o contramanifestație cu ocazia Zilei Naționale a României au fost ridicați de jandarmi, la Miercurea Ciuc. Ei afișau drapele secuiești și pancarte cu inscripții în limba maghiară, gen "Să se ducă înapoi fiecare la mormântul străbunicului său, eu sunt acasă!". Acestea au fost ridicate în vederea confiscării și depuse la depozitul de corpuri delicte al Jandarmeriei Harghita, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Gheorghe Suciu. Tinerii au fost și ei conduși la Jandarmerie, pentru identificare, căci nu aveau acte asupra lor. Potrivit Jandarmeriei, ei vor fi, cel mai probabil, sancționați cu avertismente sau amenzi în baza Legii privind ordinea publică.

În același timp, în apropierea statuii Ostașului Necunoscut din Miercurea Ciuc, unde se organizează, în fiecare an, manifestațiile prilejuite de ziua de 1 Decembrie, s-au adunat câteva zeci de tineri, dar aceștia sunt pașnici și nu afișează pancarte. Ei sunt, totuși, supravegheați de jandarmi, pentru orice eventualitate.

Adunările au loc în contextul în care "Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate" (HVIM) a îndemnat, pe pagina oficială de Internet, la ieșirea în stradă, ca semn de protest față de faptul că membrii "Noua Dreaptă" sărbătoresc, de trei ani, Ziua Națională a României, în "orașele secuiești", acțiune pe care o consideră "provocatoare".

Și "Noua Dreaptă" a postat pe pagina sa de internet o chemare: "Pe 1 Decembrie 2011 inima României bate la Miercurea Ciuc", în care se menționează "Daca te-ai saturat de manifestările anticonstituționale ale separatistilor maghiari, Dacă nu ți-e indiferentă soarta românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș, ajunși străini în propria țară, Dacă ești român și te mândrești cu asta, VINO LA MITINGUL DE ZIUA NAȚIONALĂ‚ !".

Publicat la 01-12-2011 16:16, Sursa www.evz.ro