Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-09-2022)
EUR 4.9437 RON
USD 5.0679 RON
GBP 5.6284 RON
CHF 5.1569 RON
XDR 6.4913 RON
XAU 269.809 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Ce nu s-a văzut la defilarea de 1 Decembrie. "œFilaj" chinezesc la paradă
Stire publicata in
Ce nu s-a văzut la defilarea de 1 Decembrie. "œFilaj" chinezesc la paradă

În cel de al 21-lea an în care românii sărbătoresc Ziua Națională pe 1 Decembrie mii de oameni s-au adunat în Capitală pentru a admira parada militară. Vedetele incontestabile ale manifestării de astăzi au fost copiii, veniți în număr mare să vadă militarii în uniforme strălucitoare sau tehnica de luptă impresionantă care a defilat pe Bulevardul Kiseleff. Ce nu prea s-a văzut în această mare de oameni a fost un mic pluton de militari chinezi care au filmat tot ce a mișcat în jurul Arcului de Triumf.

Vremea superbă din această zi i-a scos din case atât pe cei mari, cât și pe cei mici. Pe parcursul manifestării, bunici și nepoți, români și străini s-au aliniat de jur împrejurul Arcului de Triumf și pe bulevardele ce duc către cel mai impozant monument al Bucureștiului. 

Metroul-grădiniță

Mijloacele de transport în comun au răsunat, azi dimineață, de țipete de bucurie și comentarii gălăgioase ale micuților. Metroul, cel mai la îndemână mijloc de a ajunge la manifestație, se transformase într-o adevărată grădiniță. "Hai tati, mai avem până la soldați? Vreau să văd tancurile!", vocifera nerăbdător un puști la Piața Unirii.

Trenurile subterane erau pline ochi de bunici, mame sau prichindei îmbrăcați de sărbătoare. În adâncul pământului și-au dat întâlnire bucureștenii veniți din toate colțurile Capitalei, dar și oameni din provincie. Un tânăr venit dis-de-dimineață cu trenul în București a parcurs drumul de la Gara de Nord până la stația Aviatorilor "împachetat" în drapelul tricolor.

Onor spre dreapta din cărucior

Afară, sub un soare mai blând, parcă, ca altădată cu românii, coloanele formate ad-hoc de oameni de toate vârstele s-au îndreptat spre Arcul de Triumf. Nici cei care nu pot, încă, merge pe piciorușele lor nu au fost lăsați acasă.

"Îmbarcați" în cărucioarele din dotarea bunicilor sau a părinților, aceștia au "defilat" pe trotuare, alături de ceilalți participanți la manifestație. Cu suzeta în gură, unul dintre micuți nu își putea lua ochii de la plutonul veteranilor de la Asociația "Tradiția Militară", îmbrăcați în uniforme precum cele purtate de militarii români în Primul Război Mondial.

Așezați la grămadă lângă gardul de fier ce împrejmuia Arcul de Triumf, părinți și bunici deopotrivă priveau cu un ochi la defilare și cu celălalt la micuții care s-au strecurat dincolo de perimetrul rezervat publicului.

Cu sticlele de bere în mână, doi adolescenți sărbătoreau, în stilul lor, Ziua României: râzând și făcând glume pe seama militarilor.

"Filajul" chinezesc

Printre cei care au admirat desfășurarea de forțe și avioanele ce au survolat cerul senin al Capitalei s-au numărat și cetățenii străini. Unii se află în excursie în țara noastră, alții, însă, lucrează în Capitală. O dovedește mulțimea de mașini ale ambasadelor parcate, "strategic", pe bulevardul închis circulației, General Constantin Prezan. Un tip venit, parcă, din țara lui Moș Crăciun, cu barbă și cu un fes îndesat pe cap fotografia tot ce putea cu un mic aparat de ultimă generație. Îl însoțea o tânără româncă cu care părea să se distreze de minune.

Printre cei mai disciplinați, mergând în formație printre miile de români, s-au aflat și câțiva militari chinezi. Echipați în uniformele verzi ce-i caracterizează, asiaticii n-au pierdut niciun detaliu al mișcărilor omologilor români care au mărșăluit pe sub Arcul de Triumf.

"Înarmați" cu camera de luat vederi, aceștia au luat în vizor și tehnica de luptă, și personalitățile prezente. La sfârșitul defilării, preocupați de impresionanta desfășurare de forțe, comentau cu o mină preocupată cele văzute.

Asaltul final din subteran

O mare de oameni s-a revărsat, la scurt timp după terminarea paradei, în stațiile de metrou. Stația Aviatorilor devenise neîncăpătoare, mai aglomerată, chiar, decât în timpul Revoluției. La coada care se întindea până pe treptele de la suprafață stăteau, deopotrivă, copii, femei sau bătrâni. După accent, se putea observa că mulți veniseră în grup din diferite colțuri ale țării. O bună parte s-au rătăcit de ceilalți. "Te aștept pe peron", a strigat un puști către cineva aflat mult în spatele său.

Printre cei care se străduiau să ajungă la metroul salavator se aflau și ofițeri și oameni îmbrăcați la costume care și-au parcat mașinile mai departe de "Zona interzisă" unde au fost impuse restricțiile de circulație.

După vreo jumătate de oră de așteptare, într-o înghesuială tipică unei galerii de fotbal, oamenii reușeau să ajungă pe peron. "Trenul galben fără cai" i-a dus pe unii acasă, pe alții în parcuri sau la mult așteptatul ciolan cu fasole oferit de primari de Ziua Națională a României.

Publicat la 01-12-2011 16:46, Sursa www.evz.ro