Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
De ce nu ne pasă de România?
Stire publicata in

Patriotism, patrie, popor. Trei cuvinte care nu au acum nicio valoare. Riști chiar să te trezești luat în bășcălie dacă le rostești cu voce tare. De ce?

Reporterii "Adevărul" au descoperit că șefii din Ministerul Apărării Naționale  au transformat militarii și familiile lor în figuranți care să joace rolul publicului cuminte pentru defilările din București. Generalii responsabili cu organizarea și-au dorit spectatori ordonați și disciplinați. Exact ca în perioada comunistă s-au întocmit liste cu militari plasați strategic, în civil, împreună cu rudele lor, pe tot traseul manifestărilor. Un "civil" aflat în misiune de Ziua Națională povestește cum s-au temut generalii că nu vine suficientă lume la paradă și de aceea au recurs la această metodă. O practică specifică mai degrabă unei dictaturi decât unei democrații. Poate s-au gândit că prezența unui public cu disciplină militară va estompa eventualele proteste. Cu tot cu organizarea cazonă, Ziua Națională nu a fost lipsită de incidente. Mediafax și RTV informează că președintele Traian Băsescu a fost huiduit în Capitală. Reporterii "Adevărul" din Alba Iulia au transmis că prim-ministrul Emil Boc a avut parte și el de huiduieli. În toată țara primăriile au atras public cu cârnați, friptură, vin fiert, circ și alte pomeni sociale numai bune pentru a umple urnele cu voturi. La Alba Iulia s-au pregătit 1,2 tone de cârnați și 600 de litri de vin. Dincolo de faptul că ostașii și bucătarii au eșuat în tentativa de a-i păzi pe politicieni de huiduieli, rămâne și după acest 1 Decembrie gustul amar al indiferenței față de propria noastră istorie și al lipsei de respect pentru ceea ce au construit alții cu prețul vieții.

Despre asta este vorba. Un grup de "cetățeni" care se adună, de Ziua Națională, pentru cârnați și pentru a scuipa niște politiceni, mai formează o națiune? Un stat în care Armata se teme că defilează fără spectatori, în cea mai importantă zi a istoriei acestei națiuni, mai este patria cuiva?Comuniștii au folosit patriotismul ca pe o prostituată bună pentru orice perversiune din propaganda de partid. Și-au făcut damblaua cu ea și au distrus astfel, pentru generații întregi, aproape tot ceea ce ne-a unit ca popor. Cuvântul însuși a devenit odios. Democrația ne-a adus un rău și mai mare. Rămășițele de patriotism rămase în sufletele românilor au fost folosite obscen de partide care, în numele naționalismului, au distrus orice respect pentru sentimentul național. Și era dreptul lor democratic inalienabil să facă asta. Bomboana a fost pusă pe colivă de hoardele care au prădat Europa și ne-au făcut să ne fie rușine să spunem că suntem români, când ne aflăm printre străini.

Mulți au ajuns să-și urască țara natală și o spun în gura mare, sau o tratează ca atare până în gesturile cele mai mărunte, din fiecare zi. Gestul celui care aruncă gunoi pe jos, în stradă, este o marcă a lipsei de respect pentru orașul în care trăiește și prin extensie pentru țara căreia îi aparține. În fenomene naționale, ne-am bătut joc de orașele noastre, construind fără niciun respect pentru istorie. Cultură, tradiții, valori, educație, instituții, toate par distruse și golite de rostul pentru care s-au născut. Mai este undeva un dram din sentimentele celor care ne-au unit, în 1918, în România Mare? Mai avem vreo șansă să trăim din nou vremea în care să rostim cu voce tare, fără rușine, cuvintele "patrie" sau "popor"? Vom mai ajunge vreodată să mergem la defilare pentru mândria de a aparține unei națiuni și nu pentru un blid cu fasole?

Mălin Bot este redactor-șef adevarul.roCitește și alte opinii:Atrocități comise în numele lui Dumnezeu

Citește alte opinii de blogul jurnalistului Malin Bot:

Ipocriții

Revoluția care nu a mai avut loc

Nevoia de modele și moralăCitește alte opinii pe platformaideilibere.ro"œ:

Libertatea cuvântului ne aparține nouă și nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Publicat la 01-12-2011 20:15, Sursa www.adevarul.ro