Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2024)
EUR 4.973 RON
USD 4.6085 RON
GBP 5.8167 RON
CHF 5.0914 RON
XDR 6.1038 RON
XAU 327.835 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Fața urâtă a României de ziua ei
Stire publicata in

Premierul Emil Boc a fost huiduit la Alba Iulia, un adolescent a murit alergând la un maraton dedicat zilei de 1 Decembrie, iar militarii au fost scoși forțat din case la paradă.

"Marea fasoleală" a putut fi urmărită live pe toate televiziunile de știri din România. Nu mai este nimic de spus despre "omorul" care a avut loc pentru un blid de mâncare. În rest, țuică, hore și parade militare încununate cu depuneri de coroane. Politicieni care-și pleacă frunțile teatral în fața monumentelor eroilor, protestatari scoși din case pentru a striga "hoții!" și preoți care au tămâiat monumentele funerare. În București, militarii au fost îmbrăcați în civil și scoși cu forța la parada militară de sub Arcul de Triumf . Așa poate fi descrisă fața urâtă a României în ziua de 1 Decembrie, Zi Națională. Alba IuliaBoc a fost huiduit. Premierul Emil Boc nu a avut parte de o primire călduroasă ieri la Alba Iulia, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României. A fost huiduit în mai multe rânduri de o parte a celor care au participat la evenimentele de pe parcursul zilei. Boc a stat la Alba Iulia aproximativ patru ore. Primul moment al huiduielilor a fost atunci când a primit onorul din partea gărzii militare la statuia lui Mihai Viteazul din Cetate. Au fluierat și au strigat "rușine, trădătorule!" oameni simpli, dar și opozanți ai proiectului minier de la Roșia Montană veniți în număr destul de mare la Alba Iulia. De altfel, o tânără a reușit să se strecoare la un microfon și să strige "Salvați Roșia Montană." La momentul depunerii de coroane de către premier s-a auzit de la același microfon, pe fondul huiduielilor, "Tăceți, nu vă e rușine?".

BISTRIȚAFiecare cu șampania lui de Ziua Națională. Diferențele politice și-au spus cuvântul la Bistrița și de Ziua Națională, astfel că după tradiționalele depuneri de coroane și o scurtă paradă militară, Primăria și Prefectura au oferit separat șampanie colaboratorilor. Prefectul Cristian Florian și primarul Ovidiu Crețu s-au vizitat reciproc de Ziua Națională, dar fiecare a oferit șampanie separat: unul la Palatul Administrativ și celălalt la Primărie. BUCUREȘTIMilitari chemați cu familiile să facă figurație. Militarii care nu au participat la paradă au avut misiunea de a fi în prima linie a spectatorilor în Piața Arcului de Triumf. Un militar a dezvăluit, sub protecția anonimatului, că totul a fost bine pus la punct.

"Fiecare unitate militară a făcut liste cu militarii care vor participa ca spectatori la paradă. Aveau obligația să aducă cu ei cât mai multe rude. A fost exact ca pe vremea lui Ceaușescu! Până în acest an însă nu s-a întâmplat asta. Aveau nevoie de public și se așteptau să nu vină lumea", a spus Cătălin.MUREȘUn soldat a leșinat din cauza frigului și a oboselii. Ziua Națională a României a fost serbată conform tradiției, cu discursuri patriotice, depuneri de coroane la Monumentul Latinității și o paradă militară.

Laszlo Tökes a cerut autonomia maghiarilor chiar de 1 Decembrie

Gerul pătrunzător și-a pus amprenta pe desfășurarea manifestărilor, întrucât unul dintre militarii mureșeni care urma să defileze a leșinat din cauza oboselii acumulate și a hipotermiei. Colegii l-au transportat la o farmacie din apropiere, unde a primit îngrijiri medicale, iar apoi la unitatea sa militară. Din surse autorizate am aflat că starea soldatului este bună, acesta revenindu-și complet după incident.ORADEATökes a cerut autonomie pentru maghiari. Vicepreședintele Parlamentului European, Laszlo Tökes, le-a urat românilor o sărbătoare plăcută de 1 Decembrie, prin intermediul unei scrisori deschise. Totuși, acesta a ținut să sublinieze că "dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare și autonomia națională, așa cum prevede chiar și Proclamația de la Alba Iulia din 1918"Ÿ, a spus Tökes în scrisoarea deschisă.

În București, militarii au fost scoși forțat din case pentru paradă

Stop cardiac de Ziua Națională. Daniel Horvath, un elev în vârsta de 17 ani, din localitatea bihoreană Budoi, a făcut stop cardio respirator, la zece minute după ce a terminat de alergat într-un cros de 1.200 de metri, organizat miercuri în Parcul I.C Brătianu din Oradea, pentru a marca ziua de 1 Decembrie. La concursul organizat de Direcția Județeană de Tineret și Sport au participat aproximativ 280 de elevi, din tot județul.IAȘIScandări împotriva statului.Costumat în portul tradițional românesc, ieșeanul Vasilică Dorohăianu a ieșit în stradă alături de cele 1.000 de persoane care au participat la manifestările organizate de 1 Decembrie nu pentru a sărbători, ci pentru a protesta, înarmat cu steagul național și cu o pancartă pe care scria "Instituțiile statului sunt obligate să respecte Constituția României".Brașov"Hoții, hoții!" - lozincă în Piața Sfatului. Parada militară și cea aviatică din Piața Sfatului din Brașov a fost perturbată de câteva zeci de revoluționari veniți să-și strige oful.  Ei au scandat "Hoții, hoții" făcând referire la membri guvernului Boc. De mai bine de o săptămână, 80 de revoluționari sunt în greva foamei, după ce au aflat că li se vor anula  indemnizațiile. 

Publicat la 01-12-2011 22:45, Sursa www.adevarul.ro