Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Paradă militară, fasole și huiduieli
Stire publicata in
Pa­radă militară, muzică de fanfară, mii de porții de fasole, țuică fiartă, băi de mulțime și ceva huiduieli "de­di­­ca­te" primilor doi oameni din stat. Un 1 Decembrie cald, ce a reușit să adu­­ne la sărbătoarea de sub Arc un nu­­măr-record de bucureșteni. Cei care nu au mai prins un loc strategic pen­tru a urmări parada militară și-au găsit un loc "la înălțime"  în copacii de pe Bulevardul Kiseleff.

Astfel, cu mic, cu mare, peste 25.000 de persoane s-au adunat ieri în Piața Arcul de Triumf, pentru a par­­­ti­cipa la parada militară oraganizată de Ziua Națională. Peste 1.500 de militari și tehnică militară apar­ți­nând Ministerului Apărării Na­ți­o­nale, ­Ministerului Administrației și In­ternelor, Serviciului Român de In­formații și Serviciului de Protecție și Pază au defilat, timp de aproape două ore, în Piața Arcului de Triumf. Pre­șe­din­tele Traian Băsescu, președintele Senatului, Vasile Blaga, fostul șef al statului Emil Constantinescu, mi­niș­tri și alți oficiali au fost prezenți la parada militară din Capitală. La sosirea la Arcul de Triumf, șeful statu­lui a fost întâmpinat de garda de onoa­re, care i-a prezentat onorul și a in­to­nat imnul de stat. Între miniștrii pre­zenți s-au aflat Gabriel Oprea, Da­niel Funeriu, Cătălin Predoiu, Elena Udrea, care a venit însoțită de un copil. De asemenea, au fost pre­zenți  șefii SIE, Mihai Răzvan Un­gu­rea­nu, SRI, George Maior, STS, Marcel Opriș, SPP, Lucian Pahonțu. La Ar­cul de Triumf au mai sosit prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, pri­ma­rul general, Sorin Oprescu, prima­rul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 2, Necu­lai Onțanu.

Traian Băsescu, băi de mulțime și huiduieli
Președintele Băsescu a făcut o baie de mulțime la Arcul de Triumf. După încheierea paradei, acesta a plecat de la tribuna oficială către ma­și­na prezidențială. El s-a urcat în ma­și­nă, însă după câțiva metri autoturis­mul a oprit, iar președintele a coborât și s-a îndreptat spre mulțime. Șeful sta­tu­lui a dat mâna cu câțiva dintre ro­­mâ­nii veniți la paradă, urându-le "La mulți ani și sănătate!". Un ce­tă­țean i-a strigat președintelui să-i "fie ru­șine", iar alții l-au huiduit, spu­nân­du-i "trădătorule!". În replică, Bă­ses­cu a afirmat: "Așa e, rușine, și bine și de toate". De asemenea, unul dintre cei aflați în public i-a strigat preșe­din­te­lui "Demnitate!". Înainte de a ple­ca, Traian Băsescu a declarat că "de 1 Decembrie s-au întâmplat lu­cruri extraordinare în România acum 93 de ani, însă acum este un moment aproape la fel de greu, că așa este si­tu­a­ția peste tot în lume. Ar trebui să fim cel puțin la fel de tari". După parada militară de la Arcul de Triumf, șe­ful statului a apărut într-o ținută lejeră la Piața Obor, unde a făcut iar o baie de mulțime. La plecarea de la Pri­mă­ria Sectorului 2, unde a discutat cu pri­­ma­rul Neculai Onțanu, el a dat mâ­na cu oamenii, a făcut fotografii cu copii, iar un bărbat i-a pupat mâna. Cei rămași la Arcul de Triumf după pa­ra­da militară au fost invitați, de ziua lor, la fasole și cârnați, la cele șase corturi amenajate în parc. Corturile de la intrarea în Parcul He­răs­trău au fost suficient de multe, încât fasolea să nu se lase prea mult așteptată, iar îmbulzeala să fie evitată.

Emil Boc, huiduit și el la Alba Iulia
Nici premierul  Emil Boc nu a scăpat de huiduieli. Aflat la Alba Iulia, premierul  a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazul, moment în care a fost huiduit de mai multe persoane din mulțime, acestea strigând și "Hoții!". În paralel, câteva zeci de membri ai PDL au încercat să acopere huiduielile, strigând "Ro­mânia, România!", iar unii dintre aceștia s-au îndreptat spre cei care hui­duiau, spunându-le să înceteze. "Ter­minați, măi nesimțiților!", a strigat unul dintre bărbații aflați în zona în care erau grupați simpatizanții PDL. La manifestări au participat apro­ximativ două mii de persoane, în­tre care ministrul Administrației și In­ternelor, Traian Igaș, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii, Va­leriu Tabără, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chișinău, Dorin Chirtoacă, și liderul PNȚCD, Victor Cirobea. Ziua Națională a României a fost sărbătorită cu parade militare organizate în premiera la Cluj-Napoca și Timișoara, unde aproximativ 4.500 de persoane au asistat la manifestările de 1 Decembrie, în timp ce la Târgu-Mureș au fost organizate mai multe spectacole artistice.

Busculadă la fasole în Turnu-Severin
La Drobeta Turnu-Severin, de Ziua Națională au fost organizate o paradă militară și o ex­po­zi­ție a mașinilor de intervenție ale structurilor MAI, informează Mediafax. La parada militară, care a durat aproximativ o oră, au asistat aproximativ două mii de persoane, care după în­che­ie­rea festivităților au mers la corturile amplasate în fața Palatului Administrativ, unde au fost îm­părțite aproximativ o mie de porții cu fasole cu cârnați, vin fiert și țuică fiartă. La cele patru corturi cu mâncare s-a creat bus­culadă, oamenii îmbrâncindu-se, în speranța că vor ajunge mai repede în față pentru a primi câte o porție de fasole sau câte un pahar cu vin fiert sau țuică fiartă.

Laszlo Tökes cere iar autonomie
Vicepreședintele PE Laszlo Tökes le transmite "fraților" ro­mâni, de 1 Decembrie, urarea de a avea o sărbătoare frumoasă, dar cere iar autonomie. "Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare și autonomia națională, așa cum prevede chiar și Proclamația de la Alba Iulia din 1918!", precizează într-un comunicat de presă citat de Mediafax. El menționează că, în urmă cu nouăzeci și unu de ani, încălcând principiul wil­so­ni­an al autodeterminării și fără să se consulte populația ma­ghia­ră implicată, Transilvania și alte regiuni ale Ungariei "au fost rupte de țara mamă", dar men­­­țio­nea­ză că nu dorește, după scurgerea unui timp atât de îndelungat, să redeschidă vechi dispute istorice, teritoriale.

Mesaje antinaționale de la tineri maghiari
15 tineri maghiari au fost prinși ieri de jandarmii din  Miercurea Ciuc cu pancarte pe care se aflau mesaje care contraveneau manifestărilor dedicate Zilei Na­ți­o­na­le a României, informează Agerpres. Conform Legii 60, astfel de înscrisuri sunt in­ter­zise pentru a nu se produce tulburări ale ordinii și liniștii pu­blice. Purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plt maj. Gheorghe Suciu, a declarat că pe pancarte scria, în limba maghiară: "Eu sunt aici maghiar" și "Fiecare să se întoarcă la mormintele strămoșilor lor". De asemenea, cei trei aveau asupra lor două steaguri, unul de culoare neagră cu dungă roșie, și steagul secuiesc. În timpul manifestărilor de Ziua Națională, jandarmii harghiteni au ținut la distanță și două grupuri de tineri, de la "Noua Dreaptă" și "Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate".
Publicat la 01-12-2011 23:46, Sursa www.jurnalul.ro