Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 23-04-2024)
EUR 4.9762 RON
USD 4.6699 RON
GBP 5.7698 RON
CHF 5.1198 RON
XDR 6.1406 RON
XAU 344.57 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Ce întrebări s-au pus în emisiunea "Cine știe câștigă" din Bulgaria, dedicată României, cu ocazia Zilei Naționale
Stire publicata in
Ce întrebări s-au pus în emisiunea "Cine știe câștigă" din Bulgaria, dedicată României, cu ocazia Zilei Naționale Postat la: 02.12.2011 11:35

Ce întrebări s-au pus în emisiunea "Cine știe câștigă" din Bulgaria, dedicată României, cu ocazia Zilei Naționale

Emisiunea "Cine știe câștigă" difuzată de postul național de televiziune din Bulgaria a avut ca temă România și relațiile româno-bulgare, evenimentul înscriindu-se în seria manifestărilor organizate de ambasadele României din străinătate pentru marcarea Zilei Naționale.
Emisiunea, cu o durată de 30 de minute, este una dintre cele mai populare și vizionate ale postului național de televiziune. În deschidere, șeful de misiune a prezentat un mesaj despre semnificația Zilei Naționale a României. Întrebările adresate concurenților s-au referit la podurile de peste Dunăre, patronii Universității din Sofia - frații Evloghi și Hristo Gheorghiev, care au trăit si lucrat în România -, participarea României la războiul de la 1877-1878, crearea Academiei Bulgare la Brăila, tipărirea primului abecedar bulgar în România de către Petar Beron, Palatul Reginei Maria din Balcic, revoluționari bulgari care au trăit în România, mari personalități românești din cultură și artă, mari sportivi români, orașul Sibiu și Palatul Parlamentului din București.
Studioul a fost pavoazat cu drapelul și harta României, precum și cu fotografii redând imagini din România. Au fost acordate circa o sută de premii concurenților și spectatorilor care au răspuns la întrebări.

1 decembrie în lume

În Africa de Sud, Ziua Națională a României a fost sărbătorită printr-un cocktail la care au participat 150 de persoane, printre care Benedict Martins, ministrul adjunct al întreprinderilor publice. Reuniunea s-a desfășurat pe fondul prezentării mai multor filme despre istoria și dezvoltarea orașelor Sibiu, Brașov, Sighișoara, București, Iași și Constanța.
La Buenos Aires, cu ocazia ceremoniei de marcare a Zilei Naționale a României patru persoane au rostit jurământul de credință devenind cetățeni români.
În Belgia, Reprezentanța Permanentă a României la UE a marcat Ziua Națională printr-o recepție la care au participat 450 de persoane, inclusiv comisarul Dacian Cioloș. Cu această ocazie, a fost prezentată expoziția de fotografie intitulată "Povestea lemnului", realizată de Muzeul Național de Artă Contemporană al României. Expoziția reunește 30 de lucrări în format alb-negru.
Ambasada României la Ottawa marchează Ziua Națională la sediul Primăriei, în prezența primarului Jim Watson, iar steagul României va fi arborat în fața sediului acestei instituții.
La Toronto, Consulatul general al României organizează un eveniment în cadrul căruia este difuzat filmul "Nuntă în Basarabia".
La Consulatul general al României în Hong Kong și Macao, Ziua Națională a fost marcată prin lansarea unei emisiuni filatelice. Dedicată tradițiilor și artei populare, emisiunea filatelică ilustrează obiceiul de pictare a dragonului, simbol al puterii în cultura chineză și obiceiul popular românesc din Joia Mare.
În Ungaria, Ziua Națională a României a fost marcată printr-o recepție organizată pe nava de lux Europa, partea muzicală fiind asigurată de Filarmonica din Cluj-Napoca.

100.000 de euro pentru recepții

Ambasadele și consulatele României în străinătate au organizat sau urmează să organizeze, până la sfârșitul acestei săptămâni, evenimente de marcare a Zilei Naționale. MAE a alocat circa 100.000 de euro pentru recepțiile de sărbătorire a Zilei Naționale în acest an, ministerul precizând că, în condițiile bugetului de austeritate, nu a alocat fonduri și pentru alte evenimente, însă în 2010 de la bugetul de stat nu a mers niciun ban la ambasade pentru 1 Decembrie.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, marți, la solicitarea MEDIAFAX, că a alocat suma de 87.800 de euro și 45.700 USD pentru organizarea recepțiilor de sărbătorire a Zilei Naționale de către misiunile diplomatice ale României.
"În condițiile bugetului de austeritate, Centrala MAE nu a alocat fonduri și pentru organizarea unor alte tipuri de evenimente care să marcheze Ziua Națională și a recomandat misiunilor României identificarea unor surse alternative de finanțare", a precizat Ministerul.
Ministerul de Externe precizează însă că numeroase misiuni vor organiza cu acest prilej, fără finanțare MAE, expoziții de artă și expoziții de fotografie, recitaluri și concerte de muzică clasică, concerte de jazz, spectacole de teatru, spectacole de dansuri populare, întâlniri cu comunitățile românești, întâlniri cu studenții români din țările de reședință, întâlniri festive cu oamenii de afaceri autohtoni, conferințe în mediul academic, festivaluri și proiecții de film românesc, concerte de colinde românești, degustări de vin românesc, seri românești cu un program divers, participarea la emisiuni de televiziune dedicate României.
Multe dintre acțiuni sunt organizate în cooperare cu autoritățile locale, dar și în colaborare cu reprezentanțele Institutului Cultural Român, precum și cu asociațiile de români din țările de reședință. De asemenea, unele evenimente au fost sprijinite de către Departamentul Românilor de Pretutindeni și de către consulatele onorifice ale României.
România are aproximativ o sută de ambasade în străinătate cărora li se adaugă zeci de consulate, precum și mai multe reprezentanțe.
Anul trecut, ambasadele românești din străinătate nu au avut bani alocați de la buget pentru marcarea Zilei Naționale a României, astfel că misiunile diplomatice fie au apelat la sponsorizări pentru organizarea unor evenimente de 1 Decembrie, fie au renunțat la acestea. În 2009 în schimb, Ministerul de Externe a alocat din bugetul propriu aproximativ 1,15 milioane lei pentru recepțiile organizate de ambasade și consulate pentru a marca Ziua Națională a României, acestei sume adăugându-i-se sponsorizări contractate de misiuni.


 
Publicat la 02-12-2011 12:15, Sursa www.gandul.info