Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 24-04-2024)
EUR 4.9761 RON
USD 4.6567 RON
GBP 5.7878 RON
CHF 5.0938 RON
XDR 6.131 RON
XAU 346.611 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Secretul succesului în capitalism
Stire publicata in
Secretul succesului în capitalism

În această seară, B1 continuă seria de documentare difuzate în cadrul emisiunii "Special B1", de la ora 20.00, cu filmul "Kapitalism - rețeta noastră secretă" (2009).

Producția descrie drumul românilor de la un comunism cu față urâtă la o democrație originală de piață. Pornind de la ideea că fostul dictator Nicolae Ceausescu ar face o vizită îm România anului 2009 și s-ar declara satisfacut de faptul că mulți dintre nomenclaturiștii comuniști s-au descurcat excelent în capitalism și ocupă funcții importante în structurile actuale ale puterii de stat, filmul încearcă să răspundă la următoarele întrebări: cum s-a transformat capitalul de stat în capital privat și cum au făcut primul milion de dolari moguli precum Dinu Patriciu, George Copos, George Becali, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Pădure sau Dan Ioan Popescu?

Miliardarul Dinu Patriciu sintetizează evoluția capitalismului românesc desenând pe o coală de hârtie un rechin, o balenă și o caracatiță. Ioan Niculae recunoaște că a activat în poliția secretă comunistă și că a speculat după Revoluție cunoștințele dobândite în timpul în care a lucrat în comerțul exterior. George Pădure este un afacerist a cărui cariera a intrat în declin.

Dan Diaconescu este considerat un model de succes în mass-media, câștigând 15 milioane de euro din postul de televiziune OTV. Ovidiu Tender și Sorin Ovidiu Vîntu, care au refuzat să fie intervievați, apar numai în imagini de arhivă din perioada în care erau cercetați de către DNA în afacerile RAFO Onești, respectiv FNI.

O primă variantă a documentarului realizat de Alexandru Solomon, mai scurtă și cu mai puține personaje, a fost difuzată de televiziunea franco-germană Arte, pe 1 decembrie 2009. Varianta scurtă a "Kapitalismului" a putut fi vizionată și pe site-ul acestei televiziuni, timp de șapte zile, acumulând 115.000 vizionări.

Reacțiile au început să apară atât în presa scrisă, cât și în mediul online, unde blogger-ii și-au spus părerile, primind sute de comentarii din partea cititorilor. Documentarul a fost prezentat, în urmă cu doar câteva zile, publicului din Montreal, urmând ca, pe 4 decembrie, să ruleze la New York.Filmul este comparat de "The Film Society of Lincoln Center" din New York cu "Capitalism: A Love Story" al lui Michael Moore.

În studioul B1 TV, Dinu Flămând va sta apoi de vorbă cu invitații săi: Cristian Pârvulescu - analist politic, Liviu Mihaiu "“ jurnalist, Ion M. Ioniță "“ jurnalist, Iosif Boda - analist politic și Ionel Blănculescu - economist, fost ministru de finanțe.

Publicat la 02-12-2011 14:47, Sursa www.evz.ro