Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 28-03-2023)
EUR 4.9481 RON
USD 4.574 RON
GBP 5.6203 RON
CHF 4.9827 RON
XDR 6.1487 RON
XAU 287.151 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Bursa a închis în urcare cu 1,88%
Stire publicata in

Piața a fost pe creștere încă din primele minute ale ședinței, însă jucătorii au realizat transferuri cu valori în scădere față de miercuri, care au totalizat 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro) la finele ședinței. Operațiunile totale cu acțiuni au fost cu 60% mai reduse decât lichiditatea de miercuri, de 38,6 milioane lei (8,8 milioane euro), salvată însă de o tranzacție deal cu acțiunile FP.

Bursa a fost închisă pe 1 decembrie, de ziua națională a României.

"Chiar dacă piața a continuat și astăzi evoluția pozitivă din ultimele două sedințe, volumele tranzacționate au fost nesemnificative, semn că investitorii nu prea și-au facut simțită prezența în piață. Probabil că acest dezinteres a fost determinat în mare parte de programul de tranzacționare, care i-a îndemnat pe mulți să-și ia o minivacanță în acest sfârșit de săptămână. Un alt factor important l-a avut și prudența investitorilor înainte de evenimentele din perioada următoare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacționare al Intercapital Invest, Mihai Mureșian.

El spune că în cazul SIF-urilor ceea ce îi ține în priză pe jucători este votarea în Camera Deputaților a proiectului privind creșterea pragului de deținere, proiect amânat de câteva săptămâni și care influențează puternic evoluția acestor titluri. Proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a ședinței de plen de luni, 5 decembrie.

"Celelalte acțuni vor continua să fie influențate mai mult de evenimentele macroeconomice globale. De altfel, este posibil ca aceasta să fie și cauza creșterilor din aceste zile, în condițiile în care am văzut mișcări asemănătoare pe piețele finanaciare globale și probabil că situația va rămâne la fel cel puțin până la summitului UE din 9 decembrie. În toată acestă perioadă ochii sunt ațintiți spre Europa și cum sunt capabile statele din Vest să rezolve problemele cu care se confruntă. Cred că investitorii își pun speranțe mari în deciziile care vor fi luate la Bruxelles la finalul săptămânii viitoare. Trebuie însă să nu uităm că la fel s-a intamplat și în cazul altor evenimete importante din trecut, când investitorii au rămas dezamăgiți deoarece nu s-a luat nicio măsura clară care să restabilească încrederea în piețele financiare", a spus Mureșian.

El nu exclude ca și de acestă dată să nu fie adoptate decizii clare, situație care ar putea prelungi starea de agonie pe piețele de capital.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, se plasa cu 2,39% peste nivelul de referință, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul eneregtic, a urcat cu 2,14%.

Indicele BET-FI, care reflectă evoluția celor cinci SIF-uri și Fondului Proprietatea (FP), a închis în urcare cu 0,99%.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a câștigat 1,91%. Indicele analizează evoluția primelor 25 de acțiuni în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.

Cele mai lichide au fost acțiunile FP, cu un rulaj de 4,6 milioane lei. Ultimul transfer de vineri a fost perfectat la 0,4258 lei, cu 0,64% peste referință.

Investitorii au tranzacționat și produse structurate, de 1,4 milioane lei, și contracte futures de 2,4 milioane lei. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 19,9 milioane lei ( 4,5 milioane euro). Suma este cu 60% sub rulajul total de miercuri, de 49,1 milioane lei.

Pe piața Rasdaq, operațiunile au însumat 1,2 milioane lei, mult peste valoarea tranzacțiilor din ședința precedentă, de 177.000 de lei.

Un pachet de 37% din acțiunile firmei de construcții Astra Craiova (ARTA) a fost cedat pentru 1,02 milioane lei. O participație similară este controlată de SIF Oltenia. Cele 25.634 de acțiuni au fost vândute la un preț de 40 lei pe unitate, de opt ori mai mare față de cotația de referință.

Bursele europene consemnau creșteri de puțin peste 1%, datorită speranțelor că liderii europeni vor găsi o soluție definitivă pentru criza datoriilor de stat până la summit-ul UE.

Publicat la 02-12-2011 18:16, Sursa www.mediafax.ro