Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Retrospectiva în imagini a pandemiei HIV: 30 de milioane de morți, 33 de milioane de bolnavi în viață
Stire publicata in
Retrospectiva în imagini a pandemiei HIV: 30 de milioane de morți, 33 de milioane de bolnavi în viață

Bolile cauzate de infecția cu HIV au omorât 30 de milioane de oameni din 1981 până acum. Asta înseamnă jumătate din toate decesele cauzate de cel de-al Doilea Război Mondial. Și nu s-a terminat.

33 de milioane de oameni trăiesc în acest moment cu virusul HIV, cel care cauzează SIDA, potrivit portalului webmed.com.

Aproape 11.000 dintre acești bolnavi sunt în România. În fiecare an, în țara noastră sunt înregistrate circa 400 de cazuri noi, multe la dependenți de droguri, care folosesc seringi în comun. În toată Europa, anual sunt depistați circa 30.000 de bolnavi, cei mai mulți provenind din comunitățile de homosexuali. Însă nici heterosexualii nu sunt protejați.

Spre deosebire de primii ani în care s-a știut de boală, când se murea pe scară largă din cauza virusului, acum numărul deceselor printre bolnavi este mult diminuat.

Temutul virus HIV a ajuns o boală cronică, precum infecția cu virusul hepatic B sau C, care poate fi ținut sub control cu medicamente, spun pacienții români care trăiesc de la naștere cu el.

Nu se mai iau pumni de medicamente, cum se întâmpla în trecut, ci câteva pastile pe zi, iar bolnavii trăiesc fără să dezvolte boli letale. Este cazul lui Magic Johnson, descoperit cu virusul HIV la începtului anilor 90, în aceeași perioadă în care când solistul trupei Queen, Freddie Mercury, murea de SIDA. Cum am ajuns aici și ce rezervă viitorul?

Anul 1900: Un vânător ia virusul HIV de la un cimpanzeu


Cândva, între anii 1884 și 1924, undeva în Africa Centrală, un vânător omoară un cimpanzeu. Sângele animalului ajunge în corpul vânătorului, posibil printr-o rană deschisă. Sângele poartă un virus inofensiv pentru maimuțe, însă letal pentru oameni: HIV.

Virusul se răspândește în orașe, însă cu totul alte boli sunt considerate vinovate pentru decese.

1981: primele cazuri identificate

- În luna iunie, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, publică un raport despre cinci tineri homosexuali care mor de un tip de pneumonie extrem de agresivă (PCP). Boala nu apare aproape deloc la cei cu un sistem imunitar intact, însă este una dintre "infecțiile oportuniste" care omoară oamenii infectați cu HIV.

- În același an, în luna iulie, un alt raport CDC atrage atenția asupra unui tip de cancer de piele  (FOTO) neobișnuit care omoară tineri în New York și California.


1982

- CDC numește noua boala sindromul imunodeficienței umane dobândite sau SIDA.

- Bărbații homosexuali formează primele organizații de luptă împotriva HIV.

1983

- CDC avertizeză că virusul HIV se poate răspândi și prin relații heterosexuale și prin sânge, la naștere, de la mamă la copil.

- Public Health Service din SUA cere ca membri grupurilor cu risc crescut de HIV să nu mai doneze sânge.

- Cercetătorii Institutului Pasteur, Luc Montagnier (FOTO) și Francoise Barre-Sinoussi, izolează un virus de la un pacient cu HIV.

Independent, cercetătorul Jay Levy face o descoperire similară. Abia în 1986, cercetătorii se pun de acord să-l numească HIV, virusul imunodeficienței umane.

1985

- Este înființată Fundația Americană pentru Cercetarea HIV. Purtător de cuvânt:  Elizabeth Taylor.

- Băncile de sânge încep testarea donatorilor pentru depistarea HIV.

- Este ținută prima Conferință Internațională HIV în Atalanta, SUA.

- O familie din SUA, Lauren, Patrick Burk, și fiul lor Dwight (FOTO), toți infectați cu HIV, arată public impactul HIV/SIDA asupra comunității heterosexuale.

1988

- Se înmulțesc protestele celor care cer să se facă ceva pentru tratarea bolnavilor. Într-o săptămănă după ce a fost invadată de protestatari, Administrația Americană pentru Controlul Medicamentelor permite accesul bolnavilor la medicamente aflate încă în studiu.

- Este celebrată pentru prima dată pe 1 Decembrie Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA.


1991-1992

- Fundița roșie este introdusă ca simbol al solidarității cu cei are suferă din cauza HIV.

- Magic Johnson anunță faptul că este HIV pozitiv

- Moare din cauza HIV solistul trupei Queen, Freddy Mercury.
SIDA devine principala cauză de deces printre bărbații din SUA între 24 și 44 de ani.

- Este disponibil primul test rapid pentru depistarea HIV.


1996-1997

- Un cocktail de medicamente anti-HIV scade nivelul virusului până la un nivel netectabil, însă virusul nu dispare. Numărul deceselor scade în SUA cu 40%.

1998-2000


- Terapia anti-HIV are numeroase efecte adverse. FDA aprobă o nouă clasă de medicamente care permite ca tratamentul să fie mai sigur, mai ușor și mai eficient. Însă medicamentele nu pot vindeca HIV.

2006-2007

- Tratamentul HIV prelungește viața cu 24 de ani, costul lui fiind de peste 600.000 de dolari.

- Un vaccin realizat de compania americană Merck eșuează la testele clinice.

2008


-  Cercetătorii Luc Montagnier și Francoise Barre-Sinoussi primesc Premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea HIV.

- Din cei 33 de milioane de oameni diagnosticați cu HIV, doar trei milioane primesc tratament. Mai puțin de o treime dintre cei care au nevoie urgentă de tratament, au acces la el. Pentru prima dată, numărul infecțiilor cu HIV începe să scadă.

- Vârful infecțiilor cu HIV a fost atins în anul 1996, iar cel al deceselor în 2004, când au murit 2,2 milioane de oameni. Însă în 2008, au fost înregistrate 2,7 milioane de noi infecții cu HIV și 2 milioane de bolnavi au murit.

Speranță pentru viitor

Cercetătorii au descoperit mai mult de 12 anticorpi care pot lupta cu HIV și speră că vor pune la punct un vaccin care să protejze împotriva virusului. Un anumit anticorp, numit PGT 128, este considerat cel mai promițător: a prevenit 70% din infecții în testele făcute în laborator.

ISTORIC

Virusul a ajuns în România prin porturi

Studiind primele cazuri înregistrate la noi, medicii au ajuns la concluzia că virsul HIV a ajuns în România între anii 1985-1989, prin orașele port Giurgiu, Constanța, Medgidia.

Apoi s-a extins către București, Târgoviște, Craiova, Galați, Bacău, Vaslui, Sibiu, Târgu- Mureș, Iași, Boto șani, Suceava, Hunedoara, Caraș-Severin.

Medicii spun că virusul existent în România este de subtip F, așa cum se găsește în Africa Centrală și de Vest, precum și în America de Sud.

Publicat la 04-12-2011 00:46, Sursa www.evz.ro