Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Saloanele lui Udrea duc la ușa lui Băsescu
Stire publicata in

Standurile cu care MDRT promovează frunza Elenei Udrea în străinătate sunt amenajate de firma cumnatului șefei de cabinet a președintelui Traian Băsescu, Claudia Copaci.

Firmele New Consulting & Engineering Grup și 911 Casa de Print și Producție au primit bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, condus de Elena Udrea, pentru a amenaja standurile expoziționale în cadrul târgurilor de turism de la Londra din 2010, respectiv 2011.

Unul dintre patronii celei de-a doua firme este Alexandru Theodor Copaci, cumnatul Claudiei Copaci, care ocupă funcția de director de cabinet la Cancelaria președintelui Traian Băsescu.

Deși nu are nici un angajat, firma 911 Casa de Print și Producție a reușit performanța să devină abonată la banii statului, în special ai Ministerului Turismului și Dezvoltării Regionale.

Potrivit ultimelor date financiar-contabile raportate Ministerului Finanțelor Publice, în 2009 a înregistrat o cifră netă de afaceri de 51.663 lei, un profit de 1.003 lei, având datorii în valoare de 12.309 de lei.

Anul acesta, firma lui Copaci a avut o dezvoltare spectaculoasă a activității: în luna martie firma 911 Casa de Print și Producție a amenajat standul MDRT de la Târgul de la Berlin, iar în noiembrie s-a ocupat de amenajrea și decorarea standului MDRT de la Târgul Internațional de la Londra "World Travel Market"œ (WTM).

Pentru standul de la Târgul de turism din Berlin 911 Casa de Print și Producție a încasat aproximativ 250.000 de euro. Oferta făcută de firma lui Copaci a fost desemnată câștigătoare dintre toate cele patru înregistrate. Târgul a vut loc în perioada 9-13 martie, iar contractul a fost atribuit exact în ziua în care a început târgul, respectiv data de 9 martie, potrivit SEAP.

Cine citește anunțul de atribuire își poate da seama, cu ușurință, că ceva este în neregulă deoarece firma respectivă nu avea când să realizeze toate materialele necesare pentru participarea la târg și nici nu prea avea timp să amenajeze și să decoreze standul MDRT.

Automat ne ducem cu gândul că și de data asta Elena Udrea cunoștea câștigătorul cu mult timp înainte de finalizarea licitației, organizată așa, doar de ochii lumii. Participarea Ministerului Turismului la Târgul de la Berlin "Internationale Tourismus Borse"œ și organizarea unei Seri Românești a fost asigurată din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului".

Standul amenajat de SC 911 Casa de Print și Producție SRL la Berlin a avut o suprafață de 610 mp și a găzduit 48 de expozanți din România. Cu ocazia Târgului de la Berlin, Elena Udrea a apărut la televizor plimbându-se însoțită de Gheorghe Flutur, colegul său de partid și șeful administrației sucevene.

Deși Udrea vrea să atragă cu orice preț turiștii germani în România, cu ocazia participării la ITB aceasta a avut o surpriză neplăcută deoarece reprezentanții celor mai mari touroperatori germani i-au explicat că detinațiile turistice românești nu corespund minimelor pretenții occidentale în domeniu.

Astfel, Jorg Urbschat, reprezentantul Rewe Touristik/ITS, și Tim Grosse, șeful TUI, i-au spus verde-n față Elenei Udrea că prețurile mari practicate de operatorii din turism și serviciile de cea mai proastă calitate fac România mai puțin competitivă și atractivă decât a fost vreodată.

După performanțele înregistrate în Berlin, firma lui Copaci a câștigat și contractul pentru amenajarea standului Românie la Târgul de la Londra. Bugetul alocat pentru acest târg a fost de 584.627 de lei (135.000 de euro), potrivit anunțului de atribuire publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Finanțarea a fost asigurată din fonduri europene alocate României în cadrul operațiunii de creare a unei imagini pozitive a României ca destinație turistică.

Standul României a avut 250 de metri pătrați și a găzduit peste 30 de coexpozanți din domeniu: operatori și agenții de turism, hotelieri, transportatori, asociații de promovare și reprezentanți ai autorităților publice locale.

În urmă cu un an, standul României de la Londra a fost amenajat de firma New Consulting & Engineering Grup, controlată de unul dintre partenerii de afaceri ai lui Alexandru Copaci. Valoarea contractului a fost de 661.000 de lei, potrivit SEAP, iar firma a fost aleasă din cele șapte oferte înregistrate de MDRT.

Standurile MDRT duc la Cotroceni

Societatea 911 Casa de Print și Producție SRL îi are ca acționari pe Alexandru Theodor Copaci (95%) și Mihail Marencu (5%). Cei doi parteneri de afaceri mai dețin împreună firmele Casa Pandora și Lida Exclusiv. Ultima fiind în insolvență.

Alexandru Copaci este fratele controversatului om de afaceri Mircea Laurențiu Copaci, fost director de marketing la FC Dinamo și președinte al Clubului Sportiv Dinamo. |n toamna anului 2010, Mircea Copaci s-a căsătorit cu Claudia Constantinescu, director de cabinet la cancelaria președintelui României, naș fiindu-le Victor Becali.

Nunta a avut loc la Palatul Știrbei din Capitală, iar printre invitați s-au aflat unii dintre cei mai importanți actori ai momentului de pe scena politicii românești: Elena Udrea însoțită de Dorin Cocoș, Vasile Blaga, Raluca și Valeriu Turcan, Gheorghe Ștefan de la Neamț. Toți în frunte cu președintele Traian Băsescu.

O altă legătură interesantă a fraților Copaci este Florin Mihai Suicescu, cu care sunt asociați în Advance Security Grup, firmă aflată în dizolvare judiciară. Potrivit presei centrale, Suicescu a fost omul de încredere și partenerul de afaceri al lui Mihai Cuptor, care la rândul lui a fost asociat în mai multe afaceri cu Dorin Cocoș.

Un alt partener de afaceri al lui Alexandru Copaci este pedelistul Bogdan Alexandru Almași, fost consilier județean în Vâlcea până în septembrie 2011, când și-a dat demisia. Copaci și Almași sunt asocialți în patru firme, toate cu probleme financiare. Nici Mihail Marencu nu este străin de afacerile cu Ministerul Dezvoltării.

Anul trecut firma acestuia New Consulting & Engineering Grup SRL s-a pricopsit cu un contract dubios de peste 150.000 de euro tot pentru amenajarea unui stand expozițional în cadrul Târgului "World Travel Market"œ, desfășurat la Londra în perioada 7-11 noiembrie 2010. 

Oare cine a amenajat standul de la Barcelona?

România a participat pentru prima dată cu brandul turistic la Târgul destinat organizatorilor de congrese și evenimente EIBTM Barcelona 2011.

"Este pentru prima oară când participăm la acest eveniment și de fapt în Spania cu un brand. Nu promovăm un produs anume, ci România ca destinație"œ, a declarat Alexandru Bogdan Iosif, șeful Biroului de Turism din Madrid, potrivit Agerpres.

MDRT a participat cu stand la Târgul Internațional de Turism de la Barcelona, care s-a desfășurat în perioada 29 noiembrie ­ 1 decembrie. Standul României a avut o suprafață de circa 70 mp și a reunit 12 participanți. Participarea României la acest târg a costat circa 120.000 euro, finanțarea fiind asigurată de MDRT, din fondurile europene destinate promovării României, potrivit instituției.

Deși Târgul de la Barcelona s-a terminat, MDRT nu a publicat încă pe SEAP rezultatele licitației în urma căreia a fost aleasă firma care a organizat standul României și nici nu a răspuns încă întrebărilor noastre despre firma care a câștigat acest contract. 

Publicat la 04-12-2011 15:46, Sursa www.jurnalul.ro