Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Ministrul francez de Interne: Măsurile anticerșetorie, arme utile împotriva infracționalității române
Stire publicata in

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ministrul francez de interne Claude Gueant a apreciat luni că deciziile anticerșetorie luate la Paris sunt arme utile, în special împotriva infracționalității române, notează Mediafax. "Este o decizie utilă", a afirmat oficialul care a precizat că în zona Champs Elysees, unde este interzisă cerșetoria din 13 septembrie, "au fost făcute aproape 300 de arestări" și au fost lansate 70 de proceduri de repatriere.

În cursul unei vizite în cartierul Luvru, din centrul Parisului, Gueant a dat asigurări că numărul infracțiunilor "comise de cetățeni români a scăzut în octombrie, pentru prima dată în ultimii patru ani".

"Dar nu putem să ne mulțumim cu acest lucru, este mai degrabă o încurajare să continuăm să luptăm, folosind armele pe care le-am dezvoltat", a subliniat el, amintind de două noi ordine anticerșetorie date în 1 decembrie de prefectul poliției.

Aceste texte vizează zona Marilor Magazine din cartierul Caumartin-Haussman și a Luvrului.

Ele au fost adoptate la trei luni după cel vizând Champs-Elysee și câteva alte străzi din apropiere, în vigoare până în vara lui 2012.  "Dar trebuie să acționăm și pe plan judiciar, iar acesta este obiectivul prezenței polițiștilor români care ni s-au alăturat", a explicat ministrul, care s-a întâlnit luni cu cei 33 de polițiști români trimiși la Paris. 

"Ei sunt mult mai capabili decât noi să interogheze oamenii, să îi întrebe de unde vin, să știe exact cine sunt", consideră ministrul francez. "Ne permit, ceea ce este esențial, să ajungem la rețele. Pentru că infracționalitatea română la Paris este organizată de rețele mafiote și de rețele extrem de crude", a adăugat el.

Pe de altă parte, primarul Parisului, socialistul Bertrand Delanoe, s-a declarat șocat de afirmațiile lui Gueant. El a criticat o "operațiune de comunicare care vizează să stigmatizeze o categorie a populației".

"Să vrei să lupți împotriva sărăciei prin amendă și reprimare este șocant, în condițiile în care statul nu își îndeplinește obligațiile, nici în ceea ce privește apărarea minorilor izolați, nici în ceea ce privește adăposturile de urgență", subliniază Delanoe într-un comunicat.

Publicat la 06-12-2011 10:15, Sursa www.jurnalul.ro