Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
În atenția patronilor! Noi reglementări privind declararea societății ca plătitoare sau neplătitoare de TVA
Stire publicata in

Începând cu 1 Decembrie 2011, contribuabilii care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune (fie la înființare, fie ulterior înființării firmei), vor aplica prevederile  din Ordinul ministrului Finanțelor Publice nr. 2795/2011 privind stabilirea criteriilor pentru condiționarea înregistrării în scopuri de TVA, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 824/22.11.2011.

Trebuie să respecte criteriile de condiționare pentru înregistrarea în scopuri de TVA societățile comerciale care sunt înființate în baza Legii nr. 31/1990 și care solicită înregistrarea în scopuri de TVA în următoarele situații:

a) înainte de realizarea de operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere, dacă declară fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri care atinge sau depășește plafonul de scutire de 35.000 euro, fie că urmează să realizeze o cifră de afaceri inferioară plafonului de scutire, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă (Art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal)

b) dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă (Art. 153 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal)

Scopul acestei anexe este de a evalua intenția și capacitatea persoanelor impozabile de a desfășura activități economice ce implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum și operațiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operațiuni ar avea locul în România.

Sunt patru criterii în funcție de care se condiționează înregistrarea în scopuri de TVA și anume:

1) persoana impozabilă nu se află în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social și/sau sediilor secundare și nici în afara acestora.

2) niciunul dintre administratorii și/sau asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA și nici persoana impozabilă însăși nu au înscrise în cazierul fiscal infracțiuni și/faptele prevăzute la art. 2 alin. (2) din Ordonanța guvernului nr. 75/2001 privind organizarea și funcționarea cazierului fiscal, republicată cu modificările și completările ulterioare.

3) existența spațiul destinat sediului social/domiciliului fiscal.

4) Criteriile de evaluare prevăzute în Anexa nr. 3 a Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 2795/2011.În situația în care organul fiscal competent stabilește că persoana impozabilă îndeplinește toate criteriile prevăzute mai sus, atunci va emite decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de TVA, al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 1 a Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1967/2011.Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile la înființare, înainte de realizarea de operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere Documentație necesară:- formularul 098 "Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal", al cărui model se regăsește în Anexa nr.1 la ordin-  Anexa la cererea de înregistrare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin-  Declarația pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfășoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.- Copii de pe documentele din care rezultă deținerea legală a spațiului cu destinație de sediu social și/sau de sedii secundare declarate.

Anexele nr. 1 (formularul 098) și 2 din ordin se completează cu ajutorul programului informatic de asistență pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală și pot fi descărcate de pe pagina de internet www.anaf.ro.Când și unde se depune documentația?

Documentația se depune la organul fiscal competent, în aceeași zi cu depunerea, la oficiul registrului comerțului, a cererii de înmatriculare în registrul comerțului.Prin organ fiscal competent se înțelege organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul social declarat în cererea de înmatriculare la registrul comerțului.Termen de soluționare

Decizia de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA trebuie emisă în termen de maximum o zi lucrătoare de la data la care se comunică certificatul de înmatriculare în registrul comerțului, în situația în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA și anexa nr. 2 se depun în aceeași zi cu depunerea la oficiul registrului comerțului a cererii de înmatriculare în registrul comerțului.

În cazul în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA și anexa nr. 2 se depun ulterior depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerțului, dar înainte de data comunicării certificatului de înmatriculare în registrul comerțului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA se prelungește corespunzător cu numărul de zile lucrătoare cuprinse între data depunerii cererii de înmatriculare în registrul comerțului și data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA și a anexei nr. 2.

În situația în care cererea de înregistrare în scopuri de TVA și anexa nr. 2 se depun după comunicarea certificatului de înmatriculare în registrul comerțului, termenul de emitere a deciziei de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA este de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de înregistrare în scopuri de TVA și a anexei nr. 2.

IMPORTANT! În situația în care documentația prezentată de contribuabil nu este completă, organul fiscal transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluționare al cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungește cu perioada cuprinsă între data solicitării informațiilor și data primirii acestora.Înregistrarea în scopuri de TVA a persoanelor impozabile a căror cifră de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de scutire, dar persoana impozabilă optează pentru aplicarea regimului normal de taxă

Documentație necesară:

- Declarația de mențiuni - formular 010.- Anexa la declarația de mențiuni, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2 la ordin.- Declarația pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfășoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora.-Copii de pe documentele din care rezultă deținerea legală a spațiului cu destinație de sediu social și/sau de sedii secundare declarate.

Anexa nr. 2 din ordin se completează cu ajutorul programului informatic de asistență pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală și pot fi descărcate de pe pagina de internet www.anaf.ro.

Unde se depune documentația?

La organul fiscal competent, respectiv la organul fiscal în a cărui evidență este înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.Termen de soluționare

Decizia de aprobare sau de respingere a înregistrării în scopuri de TVA trebuie emisă în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data depunerii de către acestea a anexei nr. 2.IMPORTANT! În situația în care documentația prezentată de contribuabil nu este completă, organul fiscal transmite solicitantului o notificare în vederea completării acesteia, iar termenul de soluționare al cererii de înregistrare în scopuri de TVA se prelungește cu perioada cuprinsă între data solicitării informațiilor și data primirii acestora.

Publicat la 08-12-2011 03:15, Sursa www.adevarul.ro