Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Fostul director al centralei de la Fukushima are cancer esofagian
Stire publicata in

Fostul direct al centralei nucleare japoneze grav afectate de cutremurul din martie 2011, urmat de un ditrugător tsunami, suferă de cancer esofagian, însă compania Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala, susține că boala nu are legătură cu radiațiile provenite de la aceasta, relatează Le Monde.

Masao Yoshida (56 de ani) și-a părăsit postul la 1 decembrie, după ce lipsise două săptămâni de la muncă, din cauza bolii, fiind spitalizat. Dar compania Tepco a subliniat până acum constant că boala acestuia nu are nicio legătură cu expunerea la radiațiile care au ajuns în atmosferă în urma lanțului de accidente survenit la centrală după cutremurul de 9 grade, ce a fost urmat de un devastator tsunami.

Potrivit lui Yamaguchi, fostul director al Tepco a primit o doză de radiații 70 millisieverts în timp ce dirija eforturile de eliminare a consecințelor avariei de la Fukushima, relatează Agerpres. Pentru comparație, înainte de avaria de la Fukushima, doza maximă admisă de radiații pentru oamenii obișnuiți în Japonia era de 1 millisievert pe an, iar pentru angajații de la centralele nucleare - 100 millisieverts pe an; pentru cei implicați în gestionarea situațiilor de urgență - 250 millisieverts pe an. La rândul lor, medicii japonezi susțin că boala lui Yoshida s-a dezvoltat în decursul ultimilor cinci ani și că nu ar fi fost generată de expunerea la radiații în urma dezastrului de la Fukushima.

"Yoshida a venit în această dimineață la centrala Fukushima Daiichi și le-a spus persoanelor care lucrează aici că suferă de cancer la esofag", a anunțat un reprezentant al centralei, în cadrul unei conferințe de presă, precizând că face aceste aceste afirmații la cererea lui Yoshida.

De notat că Yoshida a lucrat fără pauză la centrală din momentul avarierii acesteia și până luna trecută. Actualmente, la centrala nucleară lucrează circa 3.000 de persoane.

Publicat la 09-12-2011 14:47, Sursa www.jurnalul.ro