Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Cu ochii-n 3,14
Stire publicata in

CE NU ÎNȚELEG EU ESTE DE CE,
ACUM CÎTEVA MILIOANE DE ANI,
CUTEZĂ‚TORUL POPOR ROMÂN
NU A COMIS UN MĂ‚CEL FILOZOFIC,
CI A DAT DRUMUL
CUVÎNTULUI "MOTHER-FUCKER"œÂ Â 

● Ce nu înțeleg eu este de ce poporul nostru 95% creștin și credincios mănîncă, de ziua națională "“ în plin post al Crăciunului! "“ cîrnați și friptură pe la parangheliile publice. Adică se încalcă rînduiala postului din iubire de țară, cum ar veni. Pe cale de consecință, iubirea de țară nu e creștină? (M. V.)

● Dacă acum cîteva milioane de ani o zi pe Pămînt avea 20 de ore, se estimează că peste încă cinci milioane de ani o zi va avea 27 de ore. Cei care se plîng de lipsa timpului să mai aibă, așadar, puțintică răbdare. (M. C.)

● La 128 de ani de la moartea lui Marx, o fantomă bîntuie Complexul "Europa"œ și împrejurimile: fantoma consumismului. În Piața Sudului, cineva îmi întinde o foaie care se cheamă Ziarul luptei anti-cheltuială, unde (sub sloganul "Din 1 decembrie înfăptuim revoluția comerțului!"œ) poate fi citit Manifestul Magazinului Universal Dragonul Roșu: "Cetățeni, Marea Adunare Universală a decretat un glorios program, de 7 zile din 7, de la 9:00 la 21:00, în care este așteptat cutezătorul popor romÃ¥n să-și facă aprovizionarea en-detail. Vă așteptăm cu prețuri proletare! Trăiască familia și casa!"œ. (D. S.)

● Deci norvegianul ăla care a ucis cu precizie 69 de tineri, cu toții social-democrați, nu a comis un măcel politic, ci o nebunie de-a binelea, fără de partid. OK! M-am liniștit. Și mă gîndesc să-mi iau oră la un psihiatru. (R. C.)

● De Sfîntul Andrei mergeam pe Magheru, într-o agitație și o aglomerație fără sens și, aparent, fără margini. Mașinile, infinite, claxonau isteric, iar pietonii se grăbeau aproape împingîndu-se și vorbind la telefon. Am sunat și eu un prieten, unul filozofic, care mi-a vorbit despre cum, de fapt, oamenii ce par nemulțumiți sînt mai mulțumiți decît cei ce pretind, mereu, că sînt mulțumiți. Se înnoptase și nu mai înțelegeam nimic. Atunci, brusc, am avut o revelație: toate se întîmplă pentru că Bucureștiul a ajuns și el o adevărată metropolă, cumva ca New York-ul. Și m-am pierdut prin el mai împăcată. (I. P.)

● În Piața Romană s-a deschis "Toma. Covrigărie. Mac și sare, susan, crenvurști în aluat"œ. Cu sloganul "Românesc, da"™ bun!"œ. De 1 Decembrie, la televizor s-a dat drumul la limbajul de lemn, de ziua națională. Din combinația asta iese mai "patriot"œ negustorul. (A. M. S.)

● O declarație simpatică: "Citesc o istorie a cuvîntului «mother-fucker». De fapt, sînt prezent acolo ca unul dintre cei mai importanți contributori la răspîndirea lui"œ. Cine altul decît Samuel L. Jackson!? (M. C.) 

CE NU ÎNȚELEG EU ESTE DE CE
COZONACUL ROMÃ…NESC S-A ÎNFIPT
ÎN COAPSA UNEI INSTALAȚII EOLIENE
CARE A NÂSCUT UN PÂHÂREL 
ÎN ANII "˜50

● De 1 Decembrie, pe un panou stătea scris: "Pentru că aici cozonacul miroase mai bine ca în alte părți. La mulți ani, România"œ. Promit că de acum, de cîte ori mă va apuca depresia, voi adulmeca cu nesaț cozonacul românesc. (S. G.)

● "La primele ore ale dimineții, în Parisul anului 1928: Bechet a tras cu pistolul în direcția lui McKendrick, glonțul i-a zgîriat acuzatorului său borsalina, apoi și-a continuat drumul și s-a înfipt în coapsa unei franțuzoaice care mergea la muncă."œ (Michael Ondaatje, Masa pisicii) Și asta pentru că, în timpul unui concert, numitul McKendrick l-a acuzat pe Sydney Bechet că a cîntat o notă, una singură, fals. Cam cîte coapse de trecătoare ar fi rănite azi accidental dacă s-ar face cîte-un duel pentru fiecare notă cîntată fals? Mă tem că pînă și eu aș șchiopăta. (L. V.)

● Don Quijote, călare pe Rosinanta, cu Sancho lîngă el, contemplă un cîmp pe care s-au ridicat instalații eoliene, cu aripile lor lucind rezonabil în soare: "O, ce căcat!"œ "“ exclamă cavalerul. E, pentru mine, caricatura anului 2011, apărută într-o revistă canadiană. (R. C.)

● Odată cu tevatura mediatică din jurul cazului maicii starețe care a născut doi gemeni, am aflat și că există un sindicat al preoților, care se cheamă "Solidaritatea"œ. Or face și grevă? (A. M.)

● În ultimul hit din Piața Obor (o "populară"œ cu vag iz de manea), protagonistul declară că iar "s-a îmbătat nițel"œ, însă are o scuză "“ o țuică foarte bună, căreia n-a putut să-i reziste. Și așa beat cum e, se gîndește la vecinul său, Costică, căruia nevasta i-a plecat pe undeva prin Italia sau Spania, la muncă. Aparent, mesajul e unul pacifist, un îndemn la prietenie și bună înțelegere între vecini "“ "Vecine Costică, hai la una mică! / De ce stai tu singurel? / Vecine Costică, hai la una mică! / Hai să bem un păhărel!"œ "“, însă concluzia nu poate fi decît una tristă: bărbatul român freacă menta și fraternizează la băutură cu vecinul său, în vreme ce femeia muncește. Un îndemn fără rimă pentru femeile românce: găsiți-vă pe alții, pe acolo unde sînteți, și dați-le naibii papucii! (A. P.)

● În anii "™50, cele mai populate cinci orașe din lume erau, chiar în această ordine: New York, Tokyo, Londra, Paris și Moscova. În 2010, în acest top n-a rămas decît Tokyo, urmat de Delhi, São Paulo, Mumbai și Mexico City. Nici metropolele nu mai sînt ce-au fost. (M. C.) 

CE NU ÎNȚELEG EU ESTE DE CE
UNII AU DOPURI ÎN URECHI,
IAR ALȚII VOR FI MÎNDRI
CĂ‚ REVENIM
LA JUMÂTATEA LUI IANUARIE 

● Reclamă la o firmă de închirieri auto: "Unii au sex appeal. Alții îl închiriază"œ. De s-ar putea proceda la fel și cu inspirația necesară conceperii unui text publicitar"¦ (P. M.)

● Deja cu o săptămînă înaintea zilei naționale, mă pregătesc, temeinic, pentru ce urmează: draperii groase și dopuri în urechi. Știu deja pe de rost exercițiul: elicoptere Puma, avioane Albatros, MiG-29, Hercules C-130 etc. Toate, în formație de luptă, dau roată deasupra blocului. Uneori, cîte un vecin entuziasmat aplaudă sau urlă frenetic, cam ca la un meci în care naționala de fotbal a României s-ar fi calificat în Campionatul Mondial. Gălăgia asta durează o săptămînă "“ piloții se antrenează uneori și de mai multe ori pe zi. Din presă aflu că Forțele Aeriene Române vor avioane noi. Se tot discută: Eurofighter? F-16? Dacă sînt folosite însă doar la paradă, cel mai bine ar fi să fie alese după criteriul nivelului de zgomot. (M. M.)

● Cică Toyota va vinde, în Europa, mașini cu motor de BMW. Probabil că viitorii proprietari vor fi mîndri să menționeze, cît de des vor putea, că Toyota lor are motor de BMW. Să fi fost invers, nimeni nu s-ar fi putut lăuda că are un BMW cu motor de Toyota. Avînd însă în vedere experiența Volvo, nu se știe dacă nu cumva, în curînd, pe motoarele BMW o să scrie made in China. (A. M.)

● În Washinghton D.C., în primele zece luni după implementarea unui program de închiriat biciclete, care-ți permite să lași bicicleta la destinație, s-au înregistrat 690.000 de solicitări de închirieri. Asta, apropo, în anul în care NASA și-a închis programul spațial. O fi un semn că revenim cu picioarele pe pămînt?! (M. C.)

● Reporters sans frontières a sfătuit redacțiile din Franța să nu mai trimită jurnaliste și reporterițe (așa se numesc femeile-reporter, nu?) în Egipt, după agresiunea recentă asupra jurnalistei de la France 3, Caroline Sinz. Mai multe redacții, printre care cea a antenei arabofone de la France 24, au protestat împotriva recomandării, iar purtătorii de cuvînt ai guvernului militar încă în funcție (și care își va păstra prerogativele pînă la jumătatea lui ianuarie, cînd vor fi date publicității rezultatele alegerilor) au asigurat respectivele redacții că "testele de virginitate"œ care li s-au făcut mai multor femei arestate în ultima vreme nu vor fi aplicate și jurnalistelor străine. (S. S.)

Publicat la 14-12-2011 03:15, Sursa dilemaveche.ro