Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Un jucător român de hochei, de la naționala sub 16 ani, UMILIT de colegii lui de origine maghiară. "Au început să strige că nu sunt români. La duș, m-au lovit cu prosoapele ude"
Stire publicata in
Un jucător român de hochei, de la naționala sub 16 ani, UMILIT de colegii lui de origine maghiară. "Au început să strige că nu sunt români. La duș, m-au lovit cu prosoapele ude" Postat la: 14.12.2011 12:12

Cosmin Marinescu (stânga) joacă la Steaua

ProSport a prezentat, astăzi, situația cu care s-a confruntat singurul jucător de origine română al naționalei under-16 de hochei a României. Acesta a fost înjurat și lovit de colegii săi de etnie maghiară, pentru că le-ar fi atras atenția că și ei sunt români.

Incidentul s-a petrecut chiar de 1 decembrie, la Miercurea Ciuc, unde naționala under-16 se pregătea pentru participarea la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2013, găzduit de țara noastră.

"Unul dintre băieți m-a înjurat în maghiară, iar eu l-am rugat să spună ce are de spus în română, că tot e ziua României și că ei sunt tot români. Atunci, mai mulți au început să strige că ei nu sunt români și au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duș, au stins lumina și m-au lovit din toate părțile, cu prosoapele ude", scrie sportivul român, Cosmin Marinescu (15 ani), într-un memoriu înaintat de tatăl său la Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR).

"Probabil copiii maghiari învață un astfel de comportament de la părinții lor"

Conform memoriului, băiatul a părăsit cantonamentul echipei naționale pe 2 decembrie. În prezent, însă, Cosmin Marinescu s-a întors la echipă și participă, alături de colegii săi maghiari, la mai multe meciuri de verificare în Ungaria.

"Copilul este în Ungaria, cu lotul național. Nu mi-e frică de faptul că s-ar putea repeta incidentele de la Miercurea Ciuc și nu cred că s-a stricat atmosfera de la lot. Nu vreau să vorbesc de șovinism, băiatul meu a fost insultat verbal", a declarat tatăl băiatului, Petru Marinescu, pentru gândul.

El spune că nu dorește sancțiuni din partea COSR pentru jucătorii de origine maghiară. "Vreau doar să-i aducă pe calea cea bună. Astea sunt probleme copilărești, probabil ei (n.r. jucătorii maghiari) învață o astfel de atitudine în familie, de la părinții lor", a declarat Petru Marinescu, pentru gândul.

Președintele COSR: "Am înființat o comisie de etică. Lucrurile nu pot rămâne așa"

Chiar dacă tatăl jucătorului nu vrea ca sportivii să fie sancționați, președintele COSR, Octavian Morariu, spune că acest lucru s-ar putea întâmpla. "Am hotărât să înființăm o comisie de anchetă, care îi va chestiona pe toți cei implicați, după care va propune o sancțiune la Comisia de Etică a COSR. Lucrurile nu pot să rămână așa, au fost spuse cuvinte grele, și personale, și de ordin etnic, dar nu vreau să intru în detalii", a declarat Octavian Morariu, pentru gândul.

Șeful COSR nu a vrut, deocamdată, să precizeze ce sancțiuni riscă jucătorii de origine maghiară din naționala under-16 a României. Totuși, ProSport scrie că incidentul poate duce la desființarea întregului lot. "Dacă incidentul se confirmă, atunci ne confruntăm cu o abatere gravă de la etica sportivă. Nu vorbesc de alte conotații. Se poate ajunge până la desființarea lotului, pentru că nu putem accepta astfel de manifestări", a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, președintele comisiei care anchetează cazul.

Președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Tanczos Barna, spune că este inadmisibil ca la un lot național să se petreacă asemenea incidente. "Comportamentul este nepermis și inacceptabil. La un lot național, este inadmisibil ca un copil să suporte umilințe fizice și verbale. Este păcat ca, din cauza unor prostii copilărești, să fie pus în pericol un proiect pentru care ne-am luptat și noi, și COSR. Comportamentul lui Cosmin Marinescu a fost unul exemplar. N-a ripostat, ci a plecat", a declarat Barna.

Și Octavian Morariu laudă comportamentul jucătorului român. "Băiatul are un caracter tare, este un adevărat sportiv", a declarat Morariu, pentru gândul, în momentul în care a aflat că Marinescu s-a întors la lot, alături de colegii săi.


 
Publicat la 14-12-2011 13:16, Sursa www.gandul.info