Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-03-2024)
EUR 4.9715 RON
USD 4.5614 RON
GBP 5.8088 RON
CHF 5.1628 RON
XDR 6.0731 RON
XAU 316.404 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Federația Română de Hochei pe Gheață propune excluderea celor 3 jucători maghiari din lotul Under 16
Stire publicata in

"Federația va propune COSR excluderea din lot a celor trei jucători care au provocat incidentul. Ei deja și-au recunoscut faptele și vor plăti, pentru că noi, cei din cadrul federației nu tolerăm astfel de lucruri. Propunerea noastră, împreună cu propunerea comisiei care investighează cazul, va fi analizată de Comisia de Etică a COSR care va lua o decizie", a spus președintele Federația Română de Hochei pe Gheață.

Tanczos este de părere că nu ar fi însă normală o excludere pe viață a celor trei sportivi având în vedere că aceștia sunt doar "niște copii de 15 ani". El a adăugat că sportivilor implicați nu ar trebui să li se refuze dreptul de a reprezenta România la lotul Under 18 dacă la acea vârstă vor avea valoarea necesară.

"Deocamdată nu am stabilit un termen anume al excluderii celor trei, dar nici nu trebuie să ne gândim să îi excludem pe viață din acest sport. Până la urmă sunt doar niște copii de 15 ani și nu ar fi normal. Nu s-au drogat, nu au consumat substanțe interzise. Hocheiul este un sport mai dur și câteodată mai există și bătaie, deși în acest caz nu a fost vorba de așa ceva. Sigur, e grav, e de nepermis așa ceva, însă nu trebuie să le distrugem cariera. Acum ei dau totul pentru hochei și nu cred că ar trebui să li se refuze dreptul de a juca la națională dacă peste câțiva ani valoarea le va permite să facă parte să zicem din lotul Under 18 al României", a precizat oficialul FRHG.

Barna Tanczos susține că acestui caz nu ar trebui să i se acorde o conotație etnică. "Nu trebuie să îi acordăm o conotație etnică pentru că este vorba despre niște copii de 15 ani. Ei nu gândesc ca adulții, nu realizează ce spun și ce fac, ei acționează la impulsul puternic de apartenență la un grup. Eu de când sunt la federație nu am auzit niciodată despre probleme de «naționalism» la niciun lot. De altfel, Marinescu, singurul jucător de la București rămas în lot, este coleg de clasă și amic cu Alfred, cel care practic a provocat întregul incident. Amândoi sunt colegi de clasă la o școală românească, la Liceul Octavian Goga din Miercurea Ciuc. A fost doar o ceartă între copii", a menționat Tanczos.

Citeste si: Scandal etnic în lotul Under 16 de hochei: Un român bătut și umilit de colegii maghiari

Președintele FRHG susține că incidentul petrecut la 1 decembrie în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc a fost "umflat" deoarece acesta nu poate fi considerat drept "o bătaie". "E clar că asistăm la o umflare a situației reale. Incidentul nu poate fi considerat drept o bătaie. Totul a început cu o ceartă între Marinescu și Alfred, o ceartă ca între doi copii. A fost o altercație verbală în cadrul căreia Alfred l-a înjurat pe colegul său. Apoi a urmat incidentul din vestiar unde a fost stinsă lumina și i-au fost aplicate lui Marinescu acele ciupituri cu prosopul umed, care din păcate se mai practică în vestiarele sportivilor. Ulterior, Marinescu i-a povestit tatălui său ce s-a întâmplat, iar acesta a reacționat luându-l acasă de la lot. Asta s-a întâmplat. Este adevărat, este grav și vom lua măsurile necesare, dar nu cred că se impune desființarea lotului pentru asta", a precizat oficialul federației.

Tanczos a adăugat că Antal Alfred, Gereb Istvan și Molnar Akos nu sunt singurii vinovați în acest incident. "Eu sunt convins că nu sunt doar cei trei vinovați. Până acum doar ei au recunoscut, dar mai sunt și alții. Vom mai discuta o dată cu copiii să vedem cine a mai fost implicat. În vestiar erau atunci 13 copii, trebuie să spună ce au văzut", a mai spus Barna Tanczos.

Hocheistul Florin Cosmin Marinescu a fost agresat verbal și fizic de Ziua Națională a României de colegii săi de etnie maghiară din lotul național Under 16, Comitetului Olimpic și Sportiv Român urmând să decidă, vineri, sancțiunile, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, secretarul general Ioan Dobrescu.

Conform site-ului oficial al Federației Române de Hochei pe Gheață, mai mulți jucători din lotul olimpic al României și-au supus colegul la "umilințe verbale și fizice în vestiarul patinoarului Lajos Vakar din Miercurea Ciuc" la finalul unui antrenament.

Oficialii FRHG au efectuat o primă anchetă din care a reieșit că jucătorul Florin Cosmin Marinescu, în vârstă de 15 ani, a fost supus unor umilințe verbale și fizice de neacceptat. "Incidentul a fost provocat de jucătorul Antal Alfred și continuat de jucătorii Gereb Istvan și Molnar Akos, care au recunoscut cele întâmplate", menționează sursa citată.

Cotidianul ProSport a publicat, miercuri, declarația jucătorului Florin Cosmin Marinescu din memoriul înaintat de tatăl său Federației Române de Hochei pe Gheață. "Unul dintre băieți, Antal Alfred, m-a înjurat în maghiară, iar eu l-am rugat să spună ce are de spus în română, că tot e ziua României și că ei sunt tot români. Atunci mai mulți au început să strige că ei nu sunt români și au spus cuvinte urâte la adresa României. Mai apoi, la duș, au stins lumina și m-au lovit din toate părțile cu prosoapele ude", a povestit Florin Cosmin Marinescu, junior legitmat la clubul Steaua.

Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost desemnat să coordoneze comisia care va investiga incidentul. "Comisia deja lucrează, eu am fost desemnat să o coordonez. Mâine mă voi deplasa împreună cu ceilalți membri la Miercurea Ciuc unde voi discuta toate aspectele acestui caz atât cu jucătorii, cât și cu antrenorii lotului și ceilalți responsabili. Seara mă voi întoarce, îi voi comunica domnului Morariu (n.r. - Octavian Morariu, președintele COSR), iar vineri Comisia de Etică a Comitetului Olimpic va decide sancțiunile", a afirmat oficialul COSR.

Desființarea lotului Under 16 în urma acestui incident este puțin probabilă, susține Dobrescu. "Desființarea ar fi o sancțiune majoră, nu cred că se va ajunge până acolo. Este într-adevăr un eveniment major, însă trebuie să ținem cont că este vorba de un grup de sportivi tineri, în formare. Un act de dreptate trebuie făcut, e normal, însă sancțiunile ar trebui să fie văzute ca un «cartonaș galben», iar dacă aceste evenimente se repetă să se pună în discuție și desființarea lotului", a explicat secretarul general al COSR.

Dobrescu este de părere că incidentul ține de "educație". "Nu știu dacă diminuarea fondurilor COSR care merg spre aceste loturi este o soluție. Până la urmă este vorba despre educație, de fair-play, de toleranță, aici trebuie lucrat. Schimbarea din funcție a colectivului tehnic care se ocupă de lotul Under 16 este o decizie care aparține Federației de Hochei. Cei de acolo au astfel de responsabilități", a adăugat Ioan Dobrescu.

Publicat la 14-12-2011 15:16, Sursa www.mediafax.ro