Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 17-04-2024)
EUR 4.9754 RON
USD 4.6739 RON
GBP 5.8294 RON
CHF 5.1301 RON
XDR 6.1501 RON
XAU 359.41 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Africanul de dincolo de Prut care vrea unirea cu România. John Onoje, acuzat că "distruge statalitatea Republicii Moldova"
Stire publicata in

A fugit de războiul civil din Sierra Leone acum 12 ani, s-a refugiat în Republica Moldova, a protestat în stradă că nu are drept de vot, iar după ce a devenit cetățean moldovean a început să militeze pentru unirea cu România. 

John Onoje vinde ziare în Piața Centrală din Chișinău, iar în timpul liber agită spiritele.

A protestat în fața poștei de unde își ridică ziarele pentru că o funcționară i-a sugerat să se întoarcă înapoi în Africa. La sfârșitul lunii trecute îi fugărea în stradă pe miniștrii Afacerilor Externe din Moldova și din Rusia, cerând retragerea trupelor rusești din Transnistria.

De 1 Decembrie mărșăluia pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Chișinău înfășurat în stagul României.

Onoje s-a afirmat însă la începutul anului, când putea fi văzut fluierând și purtând o pancartă cu mesajul: "Vreau să votez". La acea vreme încă nu primise cetățenia moldoveană și îl supăra faptul că nu va putea vota.

La presiunile sale, mediatizate și de presa din Moldova, a reușit în cele din urmă să devină modlovean cu acte în regulă.

John Onoje este acum un cetățean implicat politic. Vrea să devină președintele Moldovei. A efectuat în acest scop chiar și vizita medicală obligatorie, însă nu a reușit să strângă voturile necesare pentru a candida. Spune că are sprijinul liberalilor, chit că liberalii de peste Prut neagă.

În schimb, Onoje a devenit un subiect de discuție pe Facebook, unde are mai mulți susținători. Deși mulți îl iau în râs, Onoje a reușit să devină suficient de incomod pentru a genera reacții chiar din partea politicienilor pe care îi blamează.

Zilele trecute, într-o emisiune la PublikaTV, președintele Partidului Social Democrat din Moldova, Victor Șelin, se arăta indignat că Onoje a obținut cetățenia și afirma că moldo-africanul este un pericol la adresa statalității!

"În primul rând, fostul președinte interimar Mihai Ghimpu a încălcat legea. Asta pentru că nu a verificat mai serios motivele care au permis acordarea cetățeniei. În al doilea rând, declarațiile anticonstituționale ale lui Onoje sunt îndreptate spre distrugerea statalității Republicii Moldova", spunea Șelin, care suspetează că Onoje este de fapt omul liberalilor.

Social democrații spun că vor face tot ce pot pentru a-i retrage lui cetățenia lui Onoje, care deja este poreclit de simpatizanții săi "Obama de Moldova". (D.R.)

Publicat la 14-12-2011 19:17, Sursa www.jurnalul.ro