Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 19-04-2024)
EUR 4.9764 RON
USD 4.6687 RON
GBP 5.8125 RON
CHF 5.1404 RON
XDR 6.1447 RON
XAU 357.765 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Reacția presei maghiare din Harghita la incidentul cu hocheistul român bătut. Lotul României este "Selecționata secuiască, numită impropriu română"
Stire publicata in

* Cosmin Marinescu (component al echipei nationale de hochei U16 a Romaniei) a fost umilit in vestiar de coechipierii sai de etnie maghiara (lovit cu prosoapele si injurat) pentru simplul motiv ca este roman, informeaza Agerpres. "Aceasta atitudine nu are cum sa fie trecuta cu vederea, sportivul a fost umilit, iar in vestiar s-au spus cuvinte grele", a confirmat incidentul Barna Tanczos, presedintele Federatiei Romane de Hochei. Forul de specialitate a deschis o ancheta privind evenimentele petrecute pe 1 decembrie, la Miercurea Ciuc.

 * Incidentul a avut loc in data de 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei. Lotul olimpic U16 al Romaniei se afla intr-un stagiu de pregatire la Miercurea Ciuc, in vederea participarii la Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din 2013.

Cosmin a fost lovit cu prosoapele si injurat de catre coechipierii sai de etnie maghiara pentru simplul motiv ca este roman, informatia fiind confirmata de presedintele FRH. Incidentul a fost tratat diferit de presa maghiara, iar articolele de mai jos sunt un exemplu in acest sens.

"Csiki Hirlap" din 16 decembrie:"De la prosopul ud la apărarea drepturilor" "“ Redai Attila

"Ieri, înainte de masă, am început să mă enervez de unul singur,am ascultat muzică rock dură, dar nu a mersi nicum. Degeaba a fost scandalul din vestiar, acum nu voi putea să îi cert pe români.Trebuie să recunosc faptul că susțin pe deplin apelul de pe Facebook al lui Gyorgy Attila, de a-i recompensa pe cei trei copii, care au susținut în vestiar dreptul la utilizarea limbii maghiare, și nu manipularea prin mass-media care a urmat agresiunea adolescentină din vestiar, destul de comună în opinia mea.

O susțin pentru comportamentul de dinainte de loviturile cu prosopul din vestiar ale copiilor maghiari, unul din simbolurile normalității!La Miercurea Ciuc,între copii maghiari,singurul copil român să nu dicteze celorlalți în ce limbă să vorbească!!Și mai mult,să nu presupună despre ei că sunt români!Un copil român care se spune că este prieten cu unul dintre copii maghiari care se presupune că l-au agresatși merg împreună la Colegiul "Octavian Goga" din Miercurea Ciuc...Hopa, încep să apară nuanțele!Nu e nicio problemă, cine la ce școală merge...este problema sa personală.Faptul că a cerut să nu se spună că este român, îl face să crească mult în ochii mei!Așa trebuie făcut acest lucru:într-un mediu majoritar maghiar, nu este normal să se vorbească română din cauza unui român!Dacă vom face așa nu vom reuși niciodată să realizăm aici în Ardeal bilingvismul care există în mai multe locuri civilizate!Dacă vom recunoaște dominația limbii române,atunci și în Ținutul secuiesc locuit în bloc de maghiari,limba noastră maternă se va restrânge la viața privată,care ar fi primul pas către asimilare.Însă dacă omul nu se rezumă la a citi doar titlurile știrilor,ci se mai informează suplimentar,se observă că și în rândul comentatorilor români înfierbântați apar întrebări logice.E interesant că acest scandal a apărut tocmai acum când nimeni nu mai acordă atenție noului buget care sărăcește poporul.Pe un portal de socializare,cei grupați în jurul blogului maghiaromania.wordpress.com, au comentat problema spinoasă a românilor care îi privesc pe toți cetățenii români ca fiind români.Este însă greu să îți asumi o identitate cetățenească "română", în condițiile în care de 1 decembrie, sunt caracteristice apelurile la românism și îndemnuri la adoptarea unor poziții contarare celorlalte naționalități."Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni!", iar extremiștii de dreapta ne dau în cap cu acest lucru, pe străzile din oraș.De aceea mi se pare că în acest scandal,linia de demarcație nu are caracter etnic,ci se trage între diversioniști și manipultori cu capete încinse, respectiv cei cu o gândire normală.Tatăl "agresatului Marinescu" , a publicat miercuri un comunicat de presă care spune că petiția depusă anterior nu s-a dorit să aibă un caracter politic.Dar dacă tastezi acum în Google numele lui Marinescu, îți vor apărea 3 milioane de rezultate, cele mai multe despre scandal, fapt care arătă că corul lupilor flămânzi este mai puternic decât rațiunea!"

www.tarkun.blogspot.com Articol scris de Gyorgy Attila, publicist și scriitor din Ciuc, recent decorat de consulul ungar din Miercurea Ciuc pentru activități de "propășire" a maghiarimii și inițiatorul unui apel pe Facebook de susținere a celor trei hocheiști împotriva "șovinismului" românesc de la București!

"Imaginea actualei situații a lotului U16 "român".În ghilimele pentru că are un singur jucător de origine română!Suntem în Miercurea Ciuc, 1 decembrie, zi de sărbătoare pentru români, pentru noi nu prea!

Singurul băiat român din lotul "românesc"le atrage atenția colegilor săi secui să nu vorbească în limba maghiară,deoarece și ei sunt "români"!Pentru mai puțin de atât,au fost omorâți oameni,dar nu și de această dată!Colegii i-au aplicat o simplă bătaie cu prosoapele ude pe fund.Aceștia nu sunt vinovați că joacă în selecționata "română" dar sunt maghiari,au 16 ani,sunt hocheiști și pentru asta eu îmi scot pălăria în fața lor!

Acum a început balul,s-a iscat un scandal monstru pentru că, din nou, maghiarii îi ucid pe bieții români nevinovați!Nici vorbă de așa ceva!Hai secui, hai selecționata secuiască, numită impropriu română,care nu v-ați prostit în așa hal încât să înghițiți orice înjosire!Dacă acești copii vor fi amendați,voi contribui personal cu bani și îi susțin prin toate mijloacele posibile!De altfel, în astfel de momente îmi revin în minte scandări ale suporterilor din Miercurea Ciuc:"La anul,la anul veniți cu pașaportul!!!"

Publicat la 19-12-2011 16:16, Sursa www.jurnalul.ro