Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 18-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6625 RON
GBP 5.8158 RON
CHF 5.1291 RON
XDR 6.1402 RON
XAU 356.868 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Isteria pastilelor pentru tiroidă. De ce se epuizează stocurile
Stire publicata in
Isteria pastilelor pentru tiroidă. De ce se epuizează stocurile

Euthyrox, medicament esențial pentru bolnavii de tiroidă, e pe cale de dispariție din farmaciile românești. Producătorul susține că trimite pastile, farmaciile reclamă că primesc foarte puține.

"Mama are 60 de ani. A fost operată și i s-a scos tiroida. Pastilele de Euthyrox îi sunt esențiale. Sunt disperată că nu le mai găsesc. Îmi este teamă să nu pățească ceva în lipsa lor. Alte pastile pentru tiroidă nu vrea să folosescă pentru că îi este teamă", ni s-a plâns disperată Iuliana, din București.

În situația ei sunt mii de alți bolnavi, care au ajuns să aducă din afara țării pastilele.

Oficialii Ministerului Sănătații susțin că firma care aduce medicamentul în România, Merck Hsee, le-a demonstrat cu acte că face continuu aprovizonare, însă, cu toate acestea, majoritatea farmaciilor nu îl are în stoc.

"În ultimele 3 luni am primit trei sau patru cutii"


"Timp de circa șase luni au fost probleme cu aprovizionarea cu Euthyrox. În ultimul timp, medicamentul a început să fie livrat, însă stocul se epuizează rapid", ne-a declarat o farmacistă din zona Calea 13 Septembrie din Capitală.

Și în țară e penurie: "În ultimele trei luni am primit trei sau patru cutii o dată la două - trei săptămâni. Primim destul de rar, prin facturare automată de la București, nu prin comandă", explică o farmacistă din Brașov. În Constanța rezervele sunt mai mari. "Eliberăm câte cutii aveți pe rețete", afirmă o farmacista dintr-o unitate Sensiblu.

Medicii endocrinologi, care prescriu aceste pastile, spun că situația actuală ar fi una artificială. "Probabil că bolnavii care au nevoie de Euthyrox au auzit undeva că nu se mai produce acest medicament și din acest motiv s-a iscat această isterie. Cred că sunt persoane care și-au luat acest medicament nu doar pentru folosirea lor imediată, ci și pentru a avea rezerve. O folie ajunge unui bolnav timp de trei luni, așa că nu sunt motive pentru această avalanșă de cereri a medicamentului", comentează Delia Nițescu, medic endocrinolog la Policlinica Vitan din București.

Euthyrox se recomandă ca tratament de substituție cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) în hipotiroidie, în tumorile maligne tiroidiene, pentru a le suprima, dar și ca adjuvant în tratamentul hipertiroidiei sau pentru gușă. "Chiar și în lipsa acestui medicament, pacienții nu trebuie să-și facă griji, nu trebuie să se impacienteze că rămân fără medicament. Mereu se va realiza acest tip de medicamente", adaugă medicul.

"Am onorat toate comenzile"


Oana Tufan, reprezentant al Chimimportexport-Plurimex SRL, firma care distribuie medicamentul, afirmă că "am onorat toate comenzile primite de la farmacii și depozite atât cu acoperire națională, cât și regională".

PE STOC

Farmacii în care se găsesc pastile pentru tiroidă


Iată câteva unități farmaceutice în care mai există cutii de Euthyrox sau înlocuitori ai acestui medicament.

Farmacii Dona

  • București, Bd. Basarabia, nr. 118, bl. L13, C+D, sector2, telefon: 0213240093. Au L-Thyroxin 
  • Iași, Bd. Alexandru cel Bun, nr. 7-9, Bl. D1, telefon: 0232259161. Au Euthyrox

Farmacii Sensiblu

  • Sensiblu Constanța 1, Bd. 1 Decembrie 1918, nr 43, bl. L24, 0241515959
  • Sensiblu Buzau 1, Centrul Comercial Winmarkt, P-ta Daciei nr. 1, 0238727941
  • Sensiblu Râmnicu Vâlcea 2 Kaufland Str. Gib. Mihaescu, nr.30, complex Kaufland, 0250734974.
  • Sensiblu Brașov 9, Str. Lungă, Nr. 8, 0268418527

Publicat la 28-12-2011 06:45, Sursa www.evz.ro