Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 25-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6386 RON
GBP 5.8067 RON
CHF 5.0843 RON
XDR 6.1159 RON
XAU 346.893 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Tokes Laszlo îi cere ajutorul lui Băsescu, pentru reprezentarea proporțională a minorităților în Parlament
Stire publicata in

Tokes Laszlo i-a transmis astăzi președintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă, prin care îi cere sprijinul pentru modificarea sistemului electoral, astfel încât să conțină principiul reprezentării parlamentare a minorităților naționale proporțional cu ponderea lor în populația României.

Europarlamentarul Tokes Laszlo, în calitate de președinte al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, s-a declarat nemulțumit de clasa politică din România, pe care o acuză că ar duce o "campanie antimaghiară de adunat voturi". "Pentru ca în campaniile electorale care ne așteaptă, reprezentanții partidelor politice să ofere României și celor care trăiesc aici soluții alternative viabile la problemele lor reale, iar lipsa lor de idei să nu fie mascată de apucături antimaghiare răsunătoare, respectiv dreptul fundamental la alegeri democratice și la pluralism politic să fie respectat și în cadrul comunității maghiare, vă sugerăm, din nou, ca soluție benefică, introducerea principiului proporționalității etnice, în legislația electorală care necesită, oricum, modificări", i-a transmis Tokes Laszlo președintelul Traian Băsescu.

De 1 Decembrie, Tokes cere autonomie pentru maghiarii din Transilvania TÅ‘kés László acuză UDMR Bihor de delapidarea a 320 de milioane de forinți

Soluție pentru adevărata democrație

Afirmând că maghiarii sunt în prezent puși în situația de a alege "între a fi maghiari sau democrați", Tokes și-a exprimat convingerea că soluția pentru rezolvarea acestei dileme (satisfacerea atât a dreptului la reprezentare proporțională, cât și a dreptului la pluralism politic) este crearea, prin lege, a posibilității organizațiilor politice ale minorităților naționale de a concura pentru un număr de mandate de parlamentar, stabilit prin lege, proporțional cu datele demografice relevante ale ultimului recensământ general al populației. În acest sens, Tokes a recunoscu că așteaptă cu interes rezultatele recensământului, în ceea ce privește comunitatea maghiarilor din România.

Publicat la 06-01-2012 16:45, Sursa www.adevarul.ro