Stirile din
Cauta in Buletin de Ilfov
Curs Valutar BNR (din data de 25-04-2024)
EUR 4.9763 RON
USD 4.6386 RON
GBP 5.8067 RON
CHF 5.0843 RON
XDR 6.1159 RON
XAU 346.893 RON
Abonati-va la Newsletter
Pentru a va abona la newsletter introduceti adresa dvs. de e-mail si localitatea despre care doriti sa primiti noutatile.
Abonare Dezbonare
Revoluția văzută prin ochii sătenilor
Stire publicata in
VIDEO Revoluția văzută prin ochii sătenilor

Scurtmetrajul "Stremț 89", inclus în selecția "Shorts UP Comedy Night", prezintă viziunea unor oameni simpli vizavi de momentul 1989.

Documentarul "Stremț 89" a fost premiat de curând la Festivalul Filmul de Piatra și va fi proiectat în București astăzi, în cadrul programului "Shorts UP Comedy Night" ce reunește unele dintre cele mai bune comedii scurte în trei ore de film.

Difuzate începând cu ora 20.00, producțiile pot fi văzute la cinematograful Scala.

Deși a fost realizat cu un buget minim și filmat în numai patru zile, documentarul românesc reușește să surprindă evenimente care au rămas adânc întipărite în memoria tuturor românilor, din perspectiva unei comunități puțin băgate în seamă în vâltoarea Revoluției.

În 1989 sătenii din Stremț, o localitate de munte, au simțit și ei Revoluția și descriu în detaliu și cu multă sinceritate fiecare moment al ei.

"Unii fumau, alții beau din damingene, alții erau serioși"¦ Revelionu"™ l-am făcut cu automatul sub biroul secretarului de partid și încărcătoarele la cizmă!", povestesc protagoniști ai filmului.

În urma festivalului de la Piatra Neamț, la care a participat, filmul a câștigat premiul pentru Cel mai bun documentar, dar și cel de Popularitate.

Program de comedii

Alături de "Stremț 89", un film realizat anul trecut, Shorts Up mai propune și "Poveste din West Bank", filmul lui Ari Sandel, premiat cu un Oscar în 2005, o poveste a unui cuplu care încearcă să reziste deși este despărțit de un conflict etnic: el e israelian, iar ea - palestiniană.

"Cursa", un film animat premiat la Cannes în 2009, "Doi prieteni", filmul lui Owen Trevor, realizat în 2010, "Timpul s-a scurs", nominalizat la Oscar, și "Alice și cu mine", câștigător al premiului publicului la festivalul Clermont Ferrand completează selecția de filme care vor aduce un zâmbet pe chipul cinefililor.

Shorts Up pregătește pentru această seară și alte surprize pentru participanți, cum ar fi o expoziție amuzantă de afișe realizate de către cei care au scris cartea "Grafică fără computer", caricaturi făcute pe loc sau cartonașe cu personajele de bandă desenată Fredo si Pid"™jin.

Biletele pentru cele trei ore de proiecții, dar și pentru expoziție și celelalte surprize ale organizatorilor pot fi cumpărate în ziua evenimentului chiar de la intrare și costă 20 de lei.

FILM

"Ziua Trădătorilor", în avanpremieră

Filmul cu Ryan Gosling și George Clooney debutează pe marile ecrane din România în acest weekend.

Premiera oficială a filmului va fi pe 27 ianuarie, dar "Ziua trădătorilor/ The Ides of March" poate fi văzut deja la Movieplex Cinema Plaza, The Light Cinema, Hollywood Multiplex, Cinema City Cotroceni, Grand Cinema Digiplex și Cinema City Sun Plaza.

Acțiunea este plasată în timpul alegerii candidatului partidului democrat la prezidențiale în Statele Unite. Aparent un om fără defecte morale, Mike Morris îl are drept consilier pe Stephen Myers, prototipul idealistului.

Lucrurile se schimbă pentru Stephen când își dă seama că nu există campanie fără corupție.

CONCERT

Trupa Proconsul cântă în Centrul Vechi

Formația Proconsul va susține în acest weekend un concert într-un bar din Centrul Vechi al Capitalei. Proconsul a lansat la sfârșitul anului trecut, pe 1 decembrie, un album "Best of" care să celebreze cei 12 ani de activitate ai formației.

Astfel, din concertul pe care cei din formație îl vor susține în The Floor, situat pe strada Șelari din București, nu vor lipsi piese ca "œCerul", "œDe la ruși", "œMi-ai luat inima", "œPentru tine" sau "œTu mă poți schimba". Spectacolul, ce are loc în această seară, va începe la ora 21.30. Prețul pentru un bilet de intrare la eveniment este de 30 de lei, iar biletele pot fi cumpărate online de pe site-ul vreaubilet.ro.

SPECTACOL

"Marchizul de Sade", la Teatrul Odeon

Piesa care a avut premiera în 2005 și care a putut fi urmărită în cadrul mai multor festivaluri până acum, poate fi văzută mâine la Teatrul Odeon din Capitală.

Regizată de Beatrice Rancea, piesa urmărește îndeaproape acțiunea filmului lansat în 2000 care spune povestea marchizului, interpretat atunci de Geoffrey Rush. Piesa, cu un subiect și un limbaj controversat, este interzisă copiilor sub 16 ani.

În rolul marchizului, iubitorii de teatru îl pot vedea pe Florin Zamfirescu. În piesa adaptată în limba română după Doug Wright, costumele actorilor sunt realizate de designerul Cătălin Botezatu, iar mișcarea scenică este coordonată de Beatrice Rancea.

Publicat la 21-01-2012 02:15, Sursa www.evz.ro